Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

IMF: minden fideszes képviselő Matolcsy mögött áll

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter támogatottsága százszázalékos a Fidesz képviselőcsoportján belül - jelentette ki a vezető kormánypárt frakcióvezetője hétfőn újságírói kérdésre válaszolva.
Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján Matolcsy György támogatottságával kapcsolatban úgy fogalmazott: ez ahogyan eddig sem, úgy a jövőben sem fog érdemi kérdésként felmerülni, mégpedig azért, mert az, hogy Magyarország másfél évig a piacról finanszírozta magát, sikertörténetnek számít ahhoz képest, hogy mások hogyan "csuklottak össze". Ezen a szándékon pedig a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatos kormányzati kezdeményezés sem fog változtatni, az ország továbbra is a piacról finanszírozza majd magát - jelentette ki a kormánypárti frakcióvezető, hozzátéve: az egy más kérdés, hogy "lesz egy biztosításunk, egy baleseti biztosításunk".

Kifejtette: a hétfői frakcióülésen is téma volt az új típusú IMF-együttműködés, de csak érintőlegesen, jelenleg ugyanis még nincs miről tárgyalnia a képviselőcsoportnak. A kormánypárti politikusok álláspontja azonban egyértelmű: ha Magyarország 2010-ben elfogadja az IMF akkori ajánlatát, akkor nincs végtörlesztés, nincs bankadó, nincsenek különadók, hanem a gyermeket vállalóknak és a nyugdíjasoknak kellett volna több adót fizetniük - mondta, hozzátéve, hogy a tavaly nyári IMF-feltételek elfogadhatatlanok voltak.

A világ olyan helyzetben van - folytatta -, hogy Magyarország nem teheti meg, hogy ne hallgasson meg egy olyan ajánlatot, amely a 2012-es, egyelőre beláthatatlan kockázatokkal járó európai gazdasági helyzetben többletgaranciát jelent az ország számára. "Erre pedig azért van szükség, mert az a jól felfogott gazdasági érdekünk, hogy Magyarországon legyen gazdasági növekedés" - tette hozzá Lázár János, majd a jelenlegi gazdasági mutatókra utalva úgy fogalmazott: "kár lenne most megtorpanni". Véleménye szerint egy 1 százalék körüli növekedés nagyobb biztonsággal tartható, ha "az embernek van egy baleseti biztosítása".

Úgy látja, "az ország vezetői akkor tesznek tanúbizonyságot felelősségről, ha nem csinálnak egy-egy döntésből presztízskérdést", a kabinetnek pedig nincs miért magyarázkodnia. A frakcióvezető szerint a választókat egy dolog érdekli, mennyi a forint-euró árfolyama. "A politikai elitet és az újságírókat jobban érdekli az IMF, mint az én hódmezővásárhelyi választóimat" - fűzte hozzá.

Az államadósság újratárgyalására, átrendezésére vonatkozó jobbikos javaslatot Lázár János - kérdésre válaszolva - az utóbbi időszak egyik legnagyobb hülyeségének nevezte.

A hétfői frakcióülésen történtekről elmondta, véglegesítették, hogy 2012-ben az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva kulcsa - a jelenlegi 30 helyett - 37 százalék lesz, emellett döntöttek arról is, hogy egyes termékek - például a kakaó és a túró rudi - felmentést kapnak az esetleges népegészségügyi termékadóztatás alól. Megjegyezte, a folytatásban a képviselőcsoport "ráfordul" a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok megtárgyalására.

Az evából várható bevételeket firtató kérdésre reagálva a frakcióvezető közölte: növekedhet a költségvetés bevétele. Ha meg tudná mondani, mennyi adóbevétele lesz jövő ilyenkor a magyar államnak, akkor a közgazdasági Nobel-díjra jelentős eséllyel pályázhatna - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. harsona2011 2011. november 22. 10:04
    „Lázár Úr ! Csak gratulálni tudok a kormány teljesítményéhez, bár a választási ígéretekből semmi sem valósult meg egyetlen dolgot leszámítva: az egymillió munkahely ...
    Itt is vannak akik Vezérünk szavait félremagyarázták - piszkos diverzánsok - : Vezérünk szavait úgy adta hírül a kommunista sajtó, hogy egymillió MUNKAHELY LÉTESÜL, de Vezérünk azt mondta, hogy EGYMILLIÓ MUNKAHELY MEGSZŰNIK !!!!!
    E terv már-már megvalósulni látszik. Már nincs olyan réteg az országban, akit meg ne nyomorítana a joggal pofátlanul visszaélő kormánypárt. Bízom benne, hogy következő kormány hoz olyan jogszabályt, hogy az összes országgyűlési képviselő a teljes vagyonával felel az általa megszavazott jogszabályból fakadó kártérítési kötelezettségekre. Remélem, hogy már nincs távol az az idő ...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hoffmann: szaktól függően kell ˝törleszteni˝ a hallgatóknak

Mostantól a kormány határozza meg a képzési helyek irányát és számát a Felsőoktatási Tervezési Tanács, az akkreditációs bizottság, és a rektori konferencia javaslata alapján. Tovább olvasom