Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Ingyenesek lehetnek az általános iskolai tankönyvek

Várhatóan térítésmentes lesz a tankönyv minden általános iskolás gyereknek - írta szombati számában a Magyar Nemzet a lap birtokába került készülő közoktatási törvény koncepciójára hivatkozva.
Úgy tervezik, hogy az összes olyan településen, ahol azt legalább 8 óvodás-, illetve iskoláskorú gyerek családja igényli, működnie kell óvodai csoportnak és tagiskolának - írta a Magyar Nemzet.

A munkaanyag alapján változna a tankötelezettség időtartama, csak 17 éves korig köteleznének tanulásra, az óvodai ellátást pedig legkésőbb a hetedik születésnapot követő augusztus 31-ig engedélyeznék, utána mindenképpen meg kellene kezdeni az iskolát - derül ki a lapból.


Olvasóink írták

 • 13. jozko 2010. november 01. 17:55
  „11.

  A bürokraták mindig megtalálják a módját, hogyan bonyolítsák túl a dolgokat, csakhogy fontossá tegyék, szaporíthassák magukat....

  Továbbra is értelmét látom minden olyan segítő intézkedésnek, amelyik a szegénységüket méltósággal viselő rászorultak vagy rászorultság határán állók számára "alanyi joggá" változtatja a segítséget!
  A gátlástalanok eddig is kikönyökölték....

  Nagyobb részüktől teketóriázás nélkül elvenném...
  Sőt megtizedelném őket.
  Csak úgy a fegyelmezés kedvéért!”
 • 12. mosómasa 2010. november 01. 14:20
  „4. Sajnos olyan rossz minőségűek az amúgy drága tankönyvek, hogy az első kinyitáskor szinte lapjaira hullanak. Márcsak ezért sem lehet a következő évben újból használni, no meg azért sem, mert szinte minden évben módosítanak rajta egy kicsit, s ha nem mindenkinek egyforma a könyve, akkor azt igen nehéz együtt használni.”
 • 11. palimadar 2010. október 30. 12:55
  „"Viszont a bürokratikus ügyintézés költségei megspórolhatók!"

  Az alant beidézetteknek nincsenek plusz bürokratikus költségei.”
 • 10. pt 2010. október 30. 12:09
  „Na akkor most megsúgok nektek valamit:

  http://bookline.hu/product/home!execute.action?id=5084&type=22&_v=Hoffmann_Rozsa_Vezetes_pedagogusszemmel

  Hoffmann Rózsa jelenlegi oktatási államtitkár könyvét az a Nemzeti (?) Tankönyvkiadó adja ki, akit már rég felvásárolt a külföldi Sanoma csoport.

  http://www.ntk.hu/kiado_sanoma_csoport

  Ennyit a "Nemzeti"-ségről és a politikai hovatartozásról. Vajon kinek kedvezne a törvény, ha kizárólag a legfelső szinten döntenének a tankönyvekről és megszűnne a pedagógusok szabad tankönyvválasztása?”
 • 9. TrombiFrédi 2010. október 30. 12:02
  „Valahogy az ilyen "ingyenes dolgok" kapcsán fenntartásaim vannak, nem is tudom miért?! Lásd "ingyenes" oktatás, egészségügy...!!!”
 • 8. jozko 2010. október 30. 11:05
  „Akár jó is lehet ez így!

  Nem is kevesen, a rászorultság, a jogosultság határán szégyellték kérni azt, amit sokan szemrebbenés nélkül kikönyököltek maguknak, vagy eleve "járt"..

  A mgasabb jövedelműek /ahol renszerint kisebb a gyermekszám is/ , nem jelentenek akkora + terhet...
  Viszont a bürokratikus ügyintézés költségei megspórolhatók!

  Remélem, beválik ez az elgondolás!”
 • 7. palimadar 2010. október 30. 10:48
  „Az 50% kamu minősítés csak akkor állja meg a helyét, ha nem ellenőrzik.

  Az alábbiak ingyenesek

  ---
  Igénylés esetén ingyenes tankönyvellátást (normatív kedvezmény) köteles az iskola biztosítani a nappali rendszerű iskolai oktatásban résztvevő tanuló számára, ha a gyermek:

  a) tartósan beteg (szakorvos igazolja),

  b) testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos (szakértői és rehabilitációs bizottság igazolja),

  c) a pszichés fejlődés zavarai miatt a nevelési, tanulási folyamatban tartósan és súlyosan akadályozott [pl. dyslexia, dysgraphia, dyscalculia, mutizmus, kóros hyperkinetikus vagy kóros aktivitászavar jogosultság alapjául kizárólag a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 35. § (3) bekezdésében meghatározott - a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs tevékenységet ellátó - szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye fogadható el],

  d) három- vagy többgyermekes családban él (a megállapított családi pótlék igazolja),

  e) nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult (a megállapított családi pótlék igazolja),

  f) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül (az erről szóló határozat igazolja).
  ---”
 • 6. Falcao 2010. október 30. 10:10
  „A cigányok eddig is inegyn kapták.Igaz tanulni egyik se nagyon akar.”
 • 5. szilléri 2010. október 30. 09:20
  „A rászorultság 50%-a kamu, hasonlóan mint az adóbevallások, már aki adózik !!!!

  Szerintem legyen ingyenes! Igazságosabb mint a gázár vagy az elektromos támogatások !”
 • 4. palimadar 2010. október 30. 09:15
  „"Várhatóan térítésmentes lesz a tankönyv minden általános iskolás gyereknek"

  Hülyék ezek!
  Nem a diákoknak, azok szüleinek fog "fájni" a tankönyv ára, hanem mindenkinek. A rászorultak eddig is ingyen kapták. Ha úgy látják, akkor vizsgálják felül a rászorultak körét, de ez így fals.

  Attól tartok, hogy az ingyenesség a kiadói oldalon is torzulásokat fog okozni. Amelyik iskolában nem feltétlen a szakmaiság számított eddig, annak "kegyeiért" versenyezni fognak a kiadók. (Lásd korrupció.) Eddig a könyvár ennek határt szabott - vagy tartalmilag vagy anyagilag.

  Ha mégis így lesz, remélem nem a diák tulajdona lesz a könyv, hanem év végén vissza kell majd szolgáltatniuk. Akié már nem használható, az következő évit már saját zsebből fizesse!”
 • 3. gróf 2010. október 30. 09:07
  „A CSP meg majd megszűnik...”
 • 2. dev66 2010. október 30. 08:01
  „Jaj, hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy ingyenesség... Lehet, hogy ingyenes lesz tényleg, de akkor pedig be fogják vezetni a tandíjat, kötelezően... Mert ugye valahonnan el kell venni a pénzt. Differenciálni nem fognak? Annak a gyereknek is ingyen lesz, akinek szülei milliárdosok, meg annak is, akinek szülei a létminimumon vannak? Mondtak már sok mindent, köztük azt is, hogy 40 év munka után el lehet menni nyugdíjba. Most meg fene nagy hallgatás van róla...”
 • 1. Atlasz 2010. október 30. 07:52
  „Hatalmas változások! A hatvanas évek Csehszlovák Szocialista Köztársaságában ingyenes volt a tankönyv. Nemzeti Vállalat gyártotta az iskolai rekvizítumokat. Itt kinek a cégétől rendel az állam, s kinek a zsebe vastagodik majd? Mert a tanárok szabad tankönyvválasztási joga forradalmi módon megszűnik, az biztos!
  A közösségi javak újraelosztásával a politikai osztály képtelen felhagyni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres jótékonysági árverés

Sikeresen zárult a Magyar Református Szeretetszolgálat hagyományteremtő jelleggel útjára indított… Tovább olvasom