Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Interneten olcsóbb az utazás

Jelentős összeget megtakaríthatunk, ha az interneten magunk szervezzük meg nyaralásunkat.

Eltekintve a tengerparti nyaralásoktól, melyeknél csomagban, azaz szállást és repülőjegyet együtt véve olyan kedvező ajánlatokat kap a turista, hogy abból már fölösleges volna egy-kétezer forintot spórolni, a legtöbb vakáció árán sokat takaríthat meg az utazó, ha az interneten önmaga szervezi az utat.

Már a jegyen is

Rögtön a repülőjegyen tízezreket is lehet spórolni, ha nem fogadjuk el az első utazási iroda ajánlatát, hanem körülnézünk az interneten.

Szinte minden légitársaságnak van önálló foglalási rendszere, melyek elviekben a legkedvezőbb árakat kínálják fel. A legjobb árakat már jóval az indulás előtt lefoglalva kaphatjuk meg, ahogy telik egy-egy járat, annál drágább a repülőjegy. Érdemes azonban egy-két héttel vagy épp egy-két nappal az indulás előtt is próbálkozni, ilyenkor ugyanis igen kedvezményes árú lehetőségeket csíphetünk meg. Ráadásul a kedvezményes jegyárakra különböző szabályok is vannak, mint például, hogy egy szombat éjszakát kint kell tölteni.

A Malév foglalási rendszere magyar nyelvű, nagyon logikus, egyszerűen használható, és sokat utazó emberként bizton állíthatom: mindig kiadja a kedvezőbb árakat. Még nem történt olyan eset, hogy egy utazási iroda arra az úti célra jobb áron kínált volna Malév-jegyet, mint az internetes foglalási rendszer. A német Lufthansa foglalási rendszerére már csak hellyel-közzel igaz ugyanez a megállapítás, míg az Air France és a British Airways honlapján kínált árakat még mindig alá tudta licitálni repülőjegyekkel is foglalkozó utazási irodás barátom, aki mestere az olcsó jegyek megszerzésének.

Rugalmas fizetés

A légitársaságok honlapján persze nem csak emiatt érdemes jegyet venni. Azonnal fizethetünk kártyával, nem beszélve arról, hogy igénybe vehetjük az úgynevezett e-ticket opciót, melynek során csak egy foglalási kódot kapunk, nincs jegy, amit elhagyhatnánk az út alatt. Nem mellékesen pedig az ilyen jegyekért nem számolnak fel jegykiállítási díjat. Igaz, e-ticket kiállítására az utazási irodáknak is van joguk, ám ekkor már fizetnünk kell a jegykiállításért.

Az elektronikus jegyet egyébként már bevezették a Lufthansa és a British Airways teljes nyugat-európai útvonalhálózatán. A németek ma már csak ilyen jegyeket értékesítenek Magyarországon, de az angolok, a franciák, a hollandok vagy épp a Malév eladásaiban is előretört az elektronikus jegy. Ennek csak az egyik előnye, hogy nem kell bíbelődni magával a jeggyel. Nem lehet meghamisítani, de a check-in pultoknál elég csak az útlevelet bemutatni, minden mást elintéz a számítógépes rendszer.

Összehasonlítás gombnyomásra

Valljuk be azonban, hogy bár hozhatunk áldozatokat az alacsony árért, viszonylag macerás minden egyes társaságnál végignézni az árakat. Erre kínál megoldást jó néhány olyan internetes foglalási rendszer, mint például a travelstoremaker vagy épp a travelocity.com. Előbbit a www.hurra-nyaralunk.hu oldalról, utóbbit a nevével azonos webcímen érhetjük el. Az indulási, érkezési dátumokat, valamint az úti célt megadva a rendszer minden légitársaság minden szóba jöhető ajánlatát megnézi, amiből ki lehet választani a legkedvezőbbet, majd rögtön foglalni és fizetni is lehetséges. A travelocityn ráadásul kombinált ajánlatokat is kereshetünk: hotel és repülő, hotel és autó, vagy épp mindhárom kombinációjára is kereshetünk, rendszerint sokkal jobb árakat elcsípve, mint ha külön-külön foglalnánk le a kívánt szolgáltatásokat.

Ezen rendszerek nagy előnye még, hogy a fapadosok ajánlatait is szemlézik, s távoli helyeken is képben vannak a megfelelő fuvarozókkal. Így akár Amerikában, akár Thaiföl-dön járunk, megkeresik a megfelelő árakat, így nem kell a keresést azzal kezdeni, hogy feltérképezzük: milyen cégek működnek egyáltalán az adott régióban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 07.28.

Tovább olvasom