Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Ismét felállítják az Országzászlót Szolnokon

Ismét felállítják az Országzászlót Szolnokon - jelentette be Szalay Ferenc (Fidesz) polgármester csütörtöki, városházi sajtótájékoztatóján.
A polgármester közölte: az Országzászlót a versailles-i diktátum aláírásának 90. évfordulója alkalmából, június 4-én állítják fel az épülő Tiszavirág gyalogoshíd belvárosi hídfőjénél kialakítandó dísztéren.

"Egy olyan emlékművet szeretnénk, amely minden városlakó számára elfogadható, a nemzeti múlt és jelen jelképeit egyaránt hordozza, ugyanakkor nem sérti más nemzetekhez tartozó emberek érzéseit" - fogalmazott Szalay Ferenc.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a kezdeményezést a Szolnokért Egyesület indította útjára. A magyarságtudatot erősíteni hivatott Országzászlót közadakozás révén kívánják megvalósítani. Az emlékmű elkészítése, felállítása mintegy 12-13 millió forintba kerül, a még hiányzó pénz összegyűjtéséhez az önkormányzat a lakosság és a cégek segítségét kéri. Eddig a Szolnok Jövőjéért Közalapítvány számláján ötmillió forint gyűlt össze a kiadásokra, a város egyik építőipari cége pedig vállalta, hogy egymillió forintnyi munkával segíti a kezdeményezés valóra váltását. A tervezés már térítésmentesen megtörtént.

Szolnok első Országzászlóját szintén közadakozásból állítatta, 1934-ben. A turulmadaras emlékmű a magyarság trianoni tragédiáját és a szétszabdalt nemzet összetartozását jelképezte. Az Eötvös téren álló akkori Országzászlót a városba 1944-ben bevonuló Vörös Hadsereg katonái döntötték le.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2010. január 21. 21:43
    „De jó, hogy nincs más gondjuk! Ez egy jólmenő önkormányzat, meglátszanak rajta az "elvonások"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Választás 2010: pénteken kiderül, mikor voksolunk

Pénteken jelenti be Sólyom László köztársasági elnök a 2010. évi országgyűlési választás időpontját… Tovább olvasom