Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Ismét változhat a KRESZ - Hummerrel több mint 20 ezer a Balaton

A jelenleg hatályos KRESZ gyökeres felülvizsgálatát vagy egy teljesen új közúti közlekedési szabályozás megalkotását javasolja megfontolásra a fideszes Bíró Márk, akinek előterjesztésére hétfőn úgy döntött a Fidesz-frakció: a KRESZ-t módosító rendelet felülvizsgálatát kéri, a képviselők álláspontja szerint ugyanis túlszabályozott lett a rendszer, és ezzel párhuzamosan a szankciók is túl szigorúvá váltak.
A frakció úgy látja, hogy az elkövetett szabálysértés nincs arányban a kirótt büntetéssel, a módosítás ezért a társadalom szempontjából előnytelen lehet.

Bíró Márk az MTI érdeklődésére elmondta: azért kezdeményezte, hogy a kormánypárti képviselőcsoport vegye napirendre a KRESZ és a közlekedési szabálysértések büntetéseinek felülvizsgálatát, mert a napokban több lakossági fórumon is részt vett, ahol olyan jelzéseket kapott, amelyek szerint túl szigorúak a közlekedés résztvevőit sújtó szankciók és egyes szabályok is.

A fideszes politikus szerint felül kellene vizsgálni a KRESZ-t, továbbá át kellene tekinteni a szabálysértési törvény napokban hatályba lépett módosításának szigorító, büntetési tételeket emelő rendelkezéseit, valamint azokat a tervezeteket is, amelyek még csak előkészítés alatt állnak, ám szintén a szigorítás irányába mutatnak.

Nem életszerű - magyarázta -, hogy olyan kisebb szabálysértéseket, mint például a sárga lámpán való áthajtást, olyan mértékben büntessenek, amely egy átlag vidéki embernek megfizethetetlen. Példaként említette, hogy az úgynevezett nyomon követés szabálya miatt, ha valaki áthajt autójával a sárga lámpán, és a következő két hónapon belül vásárol egy új autót, ám azt elfelejti átíratni, akkor a két jogsértésért együtt akár a jogosítványát is elveszítheti. Kitért arra is, hogy ha valaki harminc napon belül nem tudja megfizetni a rá kirótt büntetési díjat, akkor azért akár börtönbüntetést is kaphat. Ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy amikor "hummeresek randalíroztak a Balatonon", arról szóltak a hírek, lehet, hogy csak húszezer forintos büntetést kapnak.

Mindezek miatt Bíró Márk azt kéri, hogy az életszerű körülményekhez szabják a közlekedési szabályokat és a szankciókat egyaránt, sőt álláspontja szerint egy teljesen új KRESZ megalkotása is szóba jöhet.

A Fidesz-frakció hétfő délelőtti tanácskozásán úgy döntött, hogy a képviselőcsoport a további egyeztetések céljából meghívja május 7-i ülésére Pintér Sándor belügyminisztert.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. DayDOG 2012. április 25. 21:23
  „ezesetben feszüljenek meg a sünök...de sajnos ilyenkor is nekik van igazuk...a fellebbezésekre meg csak költöd az illetéket,mert ugyse fogják visszavonni...szomoru,de néha történnek ilyen anomáliák...de ez nem a szirogu kresz függvénye,hanem azoké,akin végigmegy az ügy...”
 • 20. la-za 2012. április 25. 17:34
  „19.DayDOG 2012.04.25. 09:29

  Én nem tilosban álltam, hanem olyan helyen, ahol a sünök szerint az "utak metszéspontjától 5 méteren belül" voltam, szerintem viszont nem. Ha ismered a zöldfa utcát, akkor tudod mire gondolok, amikor azt írom, hogy az említett helyen nincs kereszteződés.....csak tudnám, hogy a vas megyei rfk vagy a fellebbezésemre válaszoló brfk ezt hogyan tudja eldönteni egy olyan fénykép alapján, amin a "kereszteződés" nem is látszik.....”
 • 19. történész 2012. április 25. 10:37
  „Na Fideszt ismerve ez ismét hazugság, mert jelszavuk üsd vágd a büdös parasztot..amíg tehetik..”
 • 18. DayDOG 2012. április 25. 09:29
  „nekem is vitték már el a kocsimat parkolóból,mert tilosban álltam...3 éve rendszeresen parkoltam azon a helyen,és soha nem volt gond...ám egyszer elvitték,és akkor megnéztem a táblát,és ott tényleg tilos parkolni...utána többet nem álltam oda...de ugye 18. te is megtanultad a jogsiddal a parkolás szabályait,megtanultad,h saroktól 5 méteren belül nem parkolunk...akár a házunk előtt akár máshol...de az nyilván nem mentség,h évek óta ott állsz...”
 • 17. la-za 2012. április 25. 08:32
  „30e Ft bírság, mert a sünök szerint szabálytalanul (úttestek metszéspontjától 5m-en belül) parkoltam a házunk előtt. Tarján, lakó-pihenő övezet. Fellebbeztem majd közel fél év után a napokban kaptam meg az elutasító választ, azzal az indokkal, hogy ez fokozottan balesetveszélyes.......(évek óta itt lakom és rendszeresen hasonlóan parkolnak az autók és soha senkit nem zavarta a kilátásban)...... Tehetnek egy szívességet, egy fillért sem vagyok hajlandó befizetni, hajtsák be adóként, lesz@rom

  Persze azóta sem jött ki egy sün sem, hgy kitegyen egy táblát, hogy "innentől parkolhatsz te hülye".......”
 • 16. Én2 2012. április 25. 07:53
  „Miért is nem szerelik már le az autógumikat is akkor senki nem közlekedni csak ők az urak.Ezek már nagyfokú szemétségek amit csinálnak de megtehetik mivel még mindig ők vannak fölényben ha igaz.”
 • 15. DayDOG 2012. április 24. 23:38
  „meg ahogy nézem itt már mindenki hibás a rendőrtől a közszolgán át a biztosítókig...mindenki sz*rosse**ű csak a szegény szabálysértő nem az,"mert aránytalan a birásg"...ausztriában a mult évben 1-5000 euroig birságolhatták a rendőrök azt,aki nem tett téligumit az autójára vagy nem volt hóláncca...5000 euro a mi 300ezrünkkel szemben...”
 • 14. DayDOG 2012. április 24. 23:32
  „11.ne is haragudj,de ha olyan baromságot csinálsz,h 5 havi béred a birság,akkor csak fizessed vagy üld le...én afféle buzi béemvés vagyok,de valahogy 60-nál nagyobb birságom még sosem volt...és gondolom 45-60 ezer még nem az 5 havi béred....lehet itt rázni a lábatokat meg elégedetlenkedni,de a szabálysértési bírság csak azokat érinti,akik szabálytalanságot követnek el...ezen kéne elgondolkodni kedves közlekedő társaim és ha hibáztok,akkor meg emelt fővel viseljétek a következményeket,ne hibáztassatok itt mindenkit....”
 • 13. döngicse2 2012. április 24. 22:50
  „Sárgán áthajthatsz,ha féktávolságon belöl észlelted!Hirtelen nem lehet fékezni,mert baleset veszélyes!
  Nem azt jelenti,hogy egész kocsisor átmehet a sárgán!”
 • 12. eleonóra 2012. április 24. 21:38
  „9.roxper- nek osztom a véleményét.A zöldből sárgára váltás tuti büntetés lehet, mert nem lehet rá felkészülni.
  A mostani büntetési tételek átgondolatlanok .”
 • 11. nanemaaa 2012. április 24. 18:36
  „Szerintem is tök bonyolult a KRESZ. Elindulás, irányváltás, index, lámpák, táblák, sebességhatárok...sok hülyeség.
  Két paragrafus bőven elég lenne. Valahogy így szólna:
  1. § Ha megállít a rendőr megbüntet.
  2. § Ha nem állít meg, akkor is megbüntet.
  Így sokkal egyszerűbb lenne. Minek az a sok felesleges indok keresés. A lényeg, hogy köll a péééz!”
 • 10. lukrecia 2012. április 24. 17:15
  „Elolvasva a hozzaszolasokat, azt mondom ezt a tarsadalmat tenyleg nagyon illene buntetni. 10 komment de rogton Hammerezes, es lukebbnel lukebb , a temat sem erinto hozzaszolasok.
  Teljesen jogos a felvetes , a kozlekedoket aranytalanul buntetik zsaroljak, a kozszolgak. Persze ha ok vetkeznek altalaban csak egy telefonjukba kerul, vagy abba sem. A csoro meg fizessen akar 5 havi keresetet is. Aranyban sincsennek a buntetesek, de valoban az egesz kressz is atlaakitani valo.
  A kotelezo biztositas szinten egy sarc ahol a bonus malus elveszik ha egy evnel kesobb veszek uj autot. Igazsagtalan , es biztositok innen fedezeik a joletuket.”
 • 9. DayDOG 2012. április 24. 15:54
  „8.mert mindenki aki a fent említett kocsitipusok közül választ az aranyfuxos,kopasz maffiozó? :) nem tudom te szegedet honnan,meg mikor nézed,de én szoktam látni őszes hajú bácsit,becsületes üzletembert,részletfizetőket,anyukákat...
  jo most a sárga lámpa az egy dolog,igazatok van teljesen,h ugy lenne fair...de a hummeres akkor is csak önveszélyes :) és meg is fizette az árát...az már egy más kérdés,h nekem vagy nektek ez egy élet munkája,de neki lehet csak zsebpénz...ő dolga nem?”
 • 8. roxper 2012. április 24. 15:20
  „A sárgás áthajtás jogos büntetéséhez vagy a villogó zöld vagy pedig a visszaszámláló kiegészítő lámpa kellene, amiből hirtelen csak egy ugrik be egész Szegeden a fonógyári-dorozsmai sarkán!”
 • 7. nelek 2012. április 24. 14:37
  „A sárgán áthajtást akkor lehetne szerintem büntetni, ha villogó zöld előzné meg, mint pl. az olaszoknál. Ha közel vagy a lámpához, azt is mérlegelned kell, hogy aki mögötted jöbn 20 centire, meg tud el állni.
  Ha 2 napja lejárt a forgalmid, azzal sem veszélyeztetsz senkit.
  A Hummeres az utasát (ha volt neki) veszélyeztette. A fekete bömbit, mercit pont azért veszi a tulaja, amiért 5kg-os aranyláncot és szafaládészerű hurkákat is visel a tarkóján. Azért hogy jelezze, hogy sok feketén szerzett pénzem van ám. Ne kelljen már az ilyeneket szeretni.”
 • 6. DayDOG 2012. április 24. 14:20
  „6. összefoglaltad...ennyi! bár ezeken nem szoktak tul sokat aggodni odafenn...rendelkeznek a paraszt meg majd megszokja idővel...lehet egy pár bírságot kifizet addig,de megtanulja oktatás nélkül is...őket fent meg ezek ugyse érintik...diplomata rendszám....”
 • 5. döngicse2 2012. április 24. 13:49
  „"életszerű körülmények"Ebből már túl sok van!
  Egy új KRESZ...Ebből lesz a zűrzavar! Ki melyiket választja alapon!Mindenkinek átképzés,mindenki fizet..??
  Az állandó,ma élőt kellene jól tudni és alkalmazni!
  A büntetést ne keverjük össze a KRESZ módosítással!Az ittas vezetés,az módosítással is ittas vezetés!
  Túl sok hozzá nem értő is tudornak képzeli magát! Ha levizsgáztatnánk nyomban megbukna!
  Mindenkit börtönbe!!Legalább addig se kerekezik!”
 • 4. Dr.Tonyk 2012. április 24. 11:52
  „"másfelől meg ha átmész a sárgán,vagy a piroson, városban,azzal veszélyeztetsz másokat bőven..."

  Piroson áthajtás az ok. De a sárgán áthajtáskor ha Te másokat veszélyeztetsz, akkor az a lámpacsoport elég sz@rul lehet beállítva. Azt kéne megbüntetni, aki beállította.”
 • 3. DayDOG 2012. április 24. 11:15
  „kéne csinálni egy Délmagyar Richman´s Edition-t...ahol mindig a gonosz fehér vagy piros szuzuzki lenne a fokuszban a fekete bömbi meg merci helyett :D”
 • 2. DayDOG 2012. április 24. 11:09
  „azt hittem a hummerek a jégen már leforgott lemez...de ezek szerint mégsem...tanult embereknek nem szúr szemet,h a hummeres CSAKIS és kizárólag saját magát veszélyeztette az akciojával,amiből jelentős anyagi kár is származott,tehát ott nem hiszem hogy a törvénykezésnek még oda kéne csapni egy többmilliós birsággal...másfelől meg ha átmész a sárgán,vagy a piroson, városban,azzal veszélyeztetsz másokat bőven...ha meg nem iratod át...ugyanmár azt nem szokás csak ugy elfelejteni...mert ugye addig biztosítás sincs...kötelező nélkül autokázni tudatosan meg szintén sulyosabb bűn a szemembe,mint jégre menni...”
21 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni elemzők szerint elfogadják a Széll Kálmán 2.0-át

Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valószínűleg elfogadja a magyar kormány által hétfőn… Tovább olvasom