Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Ítélet született a Kalocsai paprika-perben

A fogyasztók megtévesztése miatt 600-tól 1 millió forintig terjedő pénzbüntetést kaptak a Kalocsai Fűszerpaprika Rt és a Házi Piros Paprika Kft. vezetői. Az ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vádpontban azonban bizonyítottság hiányában felmentette őket kedden a Kecskeméti Városi Bíróság.
A paprika botrány 2004 októberében robbant ki, amikor a két cégtől származó fűszerpaprikában az egészségügyi határértéket meghaladó aflatoxin és ohratoxin nevű mérgező anyagot találtak. A felmentő ítélet azért született, mert a botrány kirobbanása után vett mintákat nem szabályszerűen vették le és azokat nem akkreditált laborokban vizsgálták meg.

A fogyaszók megtévesztése miatt a Kalocsai Fűszerpaprika Rt. három vezetőjét 1 millió 50 ezer, 700 és 600 ezer forintra, a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. vezetőjét pedig 900 ezer foritra büntette a bíróság.

Az ügy kapcsán az országban először szabott ki a Idzigné dr. Novák Csilla bíró által vezetett tanács jogi személlyel szembeni büntetést, mert a cégvezetők szándékosan tévesztették meg a vásárlókat a bíróság szerint, ezért mind a két cégnek további 500-500 ezer forintos büntetést kell fizetnie. Az ítélet nem jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túró okozhatta a dunántúli járványt

Feltehetően túró okozta a dunántúli szalmonella-járványt. Az élelmiszerellenőrző állomáson már azt… Tovább olvasom