Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Januárban kezdődhet az Égi Udvar építése Ferihegyen

Januárban kezdődhet a Ferihegyi repülőtér 2A és 2B termináljának bővítése és felújítása. Az 52 milliárdos beruházással várhatóan 2011-ig készül el az új, Égi Udvar nevű központi terminál.
A Budapest Airport (BA) hétfőn szerződést írt alá a szegedi Kész Építő Zrt.-vel a 2A és 2B terminál bővítéséről és felújításáról. A 200 millió eurós - 52 milliárd forintos - beruházással kezdetét veszi a ferihegyi repülőtér fejlesztési programjának leglátványosabb része, az Égi Udvar nevű új, központi terminál felépítése, amely összekapcsolja a mai 2A és 2B terminált. A BA azt az ígéretet tette a magyar államnak, amikor átvette a légikikötő üzemeltetését, hogy a BUD Future program keretében 2011-ig 65 milliárd forintot fordít Ferihegy infrastruktúrájának fejlesztésére. A bontási, majd építési munkálatok januárban kezdődnek.

Az utasok 2009 végén birtokba vehetik az új terminál egyes részeit, a SkyCourt - Égi Udvar - átadási határideje pedig 2010 nyara. A SkyCourt a 2-es terminál új szíve lesz, ahová az utasok a becsekkolást és a biztonsági ellenőrzéseket követően jutnak el. Az épületben központi helyre kerülnek a biztonsági ellenőrzések, így azokat gyorsan és kényelmesen lehet elvégezni. Az indulási emeleten boltok, a félemeleten pedig bárok és éttermek épülnek. A terminálhoz egy új móló és számos utashíd is csatlakozik majd. A beruházás részeként elbontanak 12 ezer négyzetméter épületet, és 50 ezer négyzetméter új utasforgalmi terület építenek. A KÉSZ Zrt. 35 ezer négyzetméternyi meglévő épületet is átépít a tervek szerint. A megállapodás szerint 42 hónap alatt készülnek el a munkával.

A 2-es terminál teljes körű felújítására azért van szükség, mert a jelenlegi létesítmények csak nehézkesen teszik lehetővé a schengeni és nem schengeni területek elválasztását.

A BUD SkyCourt a BUD Future leglátványosabb eleme, de nem az egyetlen. A BA bővíti a repülőtér úgynevezett "forgalmi előterét" is, első szakaszban 76 000 m2 alapterületű előtér épül Ferihegyen, amely állóhelyeket biztosít majd a repülőgépeknek és növeli a légikikötő kapacitását. 2011-ig összesen 170 000 négyzetméter forgalmi előtér építését tervezi a BA. Az előtér fejlesztés összértéke 4,2 milliárd forint.

A BUD Future program részeként a BA új cargo várost is épít a légiáru forgalom kiszolgálására, valamint létrehoz egy önálló városrészt, az Airport City-t, amelyben 2010-ig helyet kap egy négycsillagos, 250 szobás szálloda is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három gyalogost gázoltak el a 2-es főúton

Két kisgyereket és édesapjukat gázolt el egy autós hétfőn este a 2-es főúton, Dunakeszin. A kocsi… Tovább olvasom