Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Januártól változhat a szociális segélyezés

Nem költhetik el szabadon a családi pótlékot azok a szülők, akik nem járatják rendszeresen iskolába gyerekeiket. Egyebek mellett ezt tervezi a szociális minisztérium. Emellett csak azok kaphatnának segélyt, akik képtelenek munkavégzésre. A Fidesz szerint a kormánynak inkább a munkahelyteremtéssel kellene foglalkoznia.
Több kistelepülésen is úgy döntött májusban az önkormányzat, hogy csak akkor adnak segélyt a családoknak, ha a szülők közmunkára mennek és rendszeresen iskolába járatják gyerekeiket. Ez a jelenlegi jogszabályokba ütközik, de a szociális tárca a falvak javaslatára úgy döntött, változtat a szabályozáson.

Szűcs Erika szociális miniszter szerint rendszeres szociális segély csak azoknak járhat, akik munkaképtelenek. Így jövő januártól várhatóan csak az kaphat rendszeres szociális segélyt, aki rokkant, 55 évnél idősebb, vagy sok gyereket nevel és nincs segítsége, ezért nem dolgozik. A többieknek kötelező lesz elfogadniuk azt a munkát, amelyet az önkormányzat felajánl - vagy tanfolyamra kell járniuk. Ők segély helyett fizetést kapnak.

A szociális segély összege egyébként nem változna, vagyis legkevesebb 24 ezer 390, legfeljebb 62 ezer 500 forint lesz havonta.

Monok polgármestere korábban iskoláztatáshoz kötötte a segély kiutalását. A minisztérium most hasonlót tervez a családi pótlékkal, amely egy 6-8 gyerekes családban akár 80-100 ezer forint is lehet. Ha a szülők nem járatják rendszeresen iskolába a gyereket vagy veszélyeztetik, akkor ezt a pénzt csak felügyelettel költhetnék el - vagy számlát kellene bemutatniuk, vagy mások vennék meg helyettük azt, amire szükségük van.

A Fidesz szerint ez egyelőre csak ötletelgetés, és inkább munkahelyek kellenének. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a szociálpolitika csak akkor lehet sikeres, ha munkahelyteremtő gazdaságpolitikával párosul.

A tervezet ősszel kerül a parlament elé, és legkorábban januárban léphet életbe.

Olvasóink írták

 • 5. ?! 2008. július 16. 08:49
  „"...vagy sok gyereket nevel..." felhívás egy keringőre...”
 • 4. falusi 2008. július 16. 01:12
  „Lám-lám, ha valamit sokan emlegetnek egyszer csak megvalósúlha! Azért borítékolom a fidesz LE fogja szavazni. kell a szavazótábor a megálmodott 2/3-os győzelemhez. Apropó, így meg nem is lesz törvény és nem történik semmi.”
 • 3. Jo Bacsi 2008. július 16. 01:05
  „Es akkor mi lessz a sok cigannyal?????????”
 • 2. mnx 2008. július 15. 23:30
  „"egy adofizetö"-nek!
  Franciaorszagban es Nemetorszagban (kb. 4-eve) senki nem kap szocialis segelyt munka nelkül! (Termeszetesen kiveve a betegeket,rokkantakat stb.).
  Ha nincs un. "rendes" allas, akkor közerdekü, szocialis munkat kell vegezni a segelyert! ( Az lehet egy templom, vagy egy ovoda epitese is,hiszen ezek közerdekü letesimenyek!).
  Tehat itt senki nem ül odahaza, es varja a postast, illetve az atutalt penzt az allamtol!
  Meg egyet: en 30-evig eltem Magy.o.-on de közöttünk "magyarok" es nehany cigany ismeröseim között soha nem lattam különbseget.”
 • 1. egy adófizető 2008. július 15. 21:33
  „"A Fidesz szerint ez egyelőre csak ötletelgetés, és inkább munkahelyek kellenének. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint a szociálpolitika csak akkor lehet sikeres, ha munkahelyteremtő gazdaságpolitikával párosul."
  Akármi is lesz a vége , ha van munkahely ,ha nincs ,a cigány nem fog dolgozni. Ha meg igen, akkor majd onnan is tudd lopni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra repülne a lezuhant pilóta

"A lelkiismeretem tiszta, abban a helyzetben nem lehetett másképp manőverezni" – mondta a… Tovább olvasom