Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Javaslatokat vár a rektoroktól Hoffmann Rózsa

Az egyetemi vezetőket Hoffmann Rózsa arra kérte, küldjék el javaslataikat, hogy azok figyelembevételével kodifikálják a törvényalkotók a tervezet szövegét, hogy azokat figyelembe vehessék a felsőoktatási tervezetben.
Az új felsőoktatási törvénytervezethez kapcsolódó javaslatokat vár Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár az egyetemek vezetőitől - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A minisztériumi közlemény szerint Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kormány által elfogadott felsőoktatási törvény koncepciójáról tanácskozott kedden a Magyar Rektori Konferencia, a Doktoranduszok Országos Szövetsége, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának képviselőivel. A miniszter kezdeményezésére összehívott megbeszélésen részt vett Hoffmann Rózsa és Dux László felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár is.

Az egyetemi vezetőket Hoffmann Rózsa arra kérte, küldjék el javaslataikat, hogy azok figyelembevételével kodifikálják a törvényalkotók a tervezet szövegét - olvasható a közleményben.

A korábban nyilvánosságra került koncepció szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgató a képzés megkezdése előtt szerződésben vállalná, hogy az állami támogatás fejében végzését követően meghatározott időtartamon belül, meghatározott ideig Magyarországon dolgozik.

Példaként 10 év alatt 7 évet, 20 év alatt 15 évet említenek, s ennek nem teljesülése esetén a szerződés alapján az állami ösztöndíj formájában felvett, és a képzés ellenértékeként a felsőoktatási intézménynek a képzésért fizetett összeget visszatéríteni köteles a diák.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem tartja elfogadhatónak a felsőoktatási törvény koncepciójában a hallgatói szerződésre vonatkozó passzust.

Nagy Dávid, a szervezet elnöke még kedden úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a tárca a többi között azzal érvelt, hogy hasonló szerződést most is kötnek cégek a hallgatókkal. Nagy Dávid kiemelte: ezek a cégek biztos munkát is ajánlanak az érintett hallgatóknak.

Kitért arra is, hogy az egyeztetésen az hangzott el, a hallgatók vagy önköltséges formában tanulhatnának, vagy állami ösztöndíjrendszer keretében, ezért cserébe vállalniuk kellene a szerződéskötést, a meghatározott idejű magyarországi munkavállalást.

Ezt a HÖOK ilyen kondíciók mellett azonban nem tartja elfogadhatónak - jelentette ki a hallgatói vezető, hozzátéve: azt szeretnék, ha az államilag finanszírozott képzés a jelenlegi formájában megmaradna, és az önköltséges rendszert átlátható elemek alapján határoznák meg.

Megjegyezte: az is elhangzott, hogy egy adott képzési formát vagy önköltséges vagy állami formában hirdetnének meg, mind a két lehetőség nem állna rendelkezésre.

Közölte: nem feltétlenül jó megoldás, ha a támogatás helyett a diákhitel felé terelik a diákokat.

Olvasóink írták

 • 2. újratöltve 2011. szeptember 21. 12:00
  „Javaslom, hogy Rózsa asszony távozzon a bal f.enéken! (a Rektor)”
 • 1. Nagyi60 2011. szeptember 21. 11:44
  „Maradjon már ez a jó asszony nyugodtan.Éppen elég hülyeséget összehordott az elmúlt másfél évben.
  Az egyetemek rektorait meg ne tarsa fel látszat egyeztetésekkel.Úgyse érdekli,hogy mit mondanak.
  Sajnálom Őket,mert kénytelenek időről-időre végighallgatni Rózsa asszonyt.
  Szavazza már meg a 2/3 azt a nyomorult felsőoktatási törvényt!Midegy már,hogy milyen.Sokkal jobb úgyse lesz.
  A Fideszes képviselők többsége egyébként se érti miről van szó,mint általában.Havi 600 000 Ft-ért már a tisztességgel együtt a lelkiismeret is megszűnik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjmentesen lehet utazni a MÁV vonatain is forgalmi engedéllyel az Autómentes napon

Díjmentesen utazhatnak a MÁV vonatain csütörtökön azok az autósok, akik az Autómentes napon úgy… Tovább olvasom