Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Jazzvilágsztárok a GyQri Tavaszi Fesztiválon

Ígéretesen ütQs kezdése volt a 11. GyQri Tavaszi Fesztivál sajtótájékoztatójának: a GyQri ÜtQegyüttes ötvözve adott elQ klasszikus és modern ritmusokat. A bemutató jelezte: a program kiemelkedQ eseményét az ütQsfesztivál adja.
Az idei GyQri Tavaszi Fesztivál március 16. és 31. között két hét alatt 18 helyszínen több mint ötven rendezvényt kínál, a hagyományokhoz hqen fQként zenés programokat. Újdonság, hogy GyQr kultúrája két napra, március 23-án és 24-én felköltözik Budapestre, ugyanis a megyeszékhely lesz a fQvárosi tavaszi fesztivál díszvendége.

Tánc, tárlat és Tabányi

A GyQri Fesztivál- és RendezvényszervezQ Iroda vezetQje, Csurák Erzsébet elmondta: a 8. GyQri Nemzetközi ÜtQsfesztiválra március 30–31-én világsztárokat is várnak. Például a jazz jeles képviselQit, Tom Brechtleint és Tommy Viget. Emellett a harmonikakirály, azaz Tabányi Mihály koncertjét ajánlotta a közönség figyelmébe. A rendezvénysorozat különlegessége lesz a GyQri ÜtQegyüttes és a GyQri Balett közös produkciója, amit a gyQri születésq zeneszerzQ és klarinétmqvész, Theodor Burkali Elan ütQhangszerekre címq darabjára adnak elQ. A számos kiállítás közül pedig a Városi Mqvészeti Múzeumban március 16-án nyíló, a húszas-harmincas évek haladó mqvészetét bemutató tárlatot érdemes kiemelni.

Edvin Martontól a Ghymesig

Tavaly 12, idén 14 millió forintot fordíthat a fesztiváliroda a tavaszi programsorozatra. EbbQl mintegy 4 milliót biztosít az önkormányzat az intézmény költségvetésének részeként, ehhez jönnek még hozzá a pályázati pénzek, a jegybevételek, a szponzori támogatások. A fQvárosi bemutatkozás mindezen felül 3,5 millió forintba kerül, ebbQl 3 milliót a város biztosít, a többit a fQvárosi fesztiválközpont adja, amely a gyQri eseményeket is támogatja. Csurák Erzsébet elmondta: az eddigi jegyeladások szerint nagy az érdeklQdés a fesztivál iránt, Ausztriából és hazánk távolabbi részeibQl is várhatók nézQk. A jegyárak 500 és 3 ezer forint közt vannak, de lesz több ingyenes és szabadtéri elQadás is, külön program nyugdíjasoknak. A kínálatban szerepel bábszínház felnQtteknek, Edvin Marton koncertje, a Ghymes együttes lemezbemutatója, a gyQri tánccsoportok gálaestje, fellép többek közt Mácsai Pál, Levente Péter, Kiss Mari és Dunai T amás.

Reklám Bécsben, Budapesten

Ottófi Rudolf alpolgármester hangsúlyozta: már Bécsben és Budapesten is tartottak sajtótájékoztatót, hogy a rendezvényfolyamot – ami hagyományosan a téltemetQ felvonulással kezdQdik – népszerqsítsék. Bolla Péter, a gyQri polgármesteri hivatal kabinetfQnöke szerint arra törekszik az önkormányzat, hogy a város idegenforgalmi és kulturális központ legyen; ebbe a célba jól illeszkedik a tavaszi fesztivál.
Idén elQször fQtámogatója is van a rendezvénynek, a Security Patent Kft. Kocsis Róbert ügyvezetQ igazgató elmondta: 15 éve alakult cégük. Mivel vezetQi lokálpatrióták és a vállalkozás fejlQdése töretlen, most lehetQségük nyílt arra, hogy a tavaszi eseménysorozatot támogassák. Ígérete alapján, ha továbbra is sikeres marad a kft., hosszú távon számíthat rá a város kulturális élete. A Rába szálló szintén a szponzorok közé tartozik, vezetQje, Horváth Ottó úgy véli, minél színvonalasabb a gyQri kulturális kínálat, annál jobbak a helyi hotelek esélyei a piacon. (Részletes program a www.fesztivalirodagyor.hu és a www.tavaszifesztival.kisalfold.hu internetes honlapon is hamarosan olvasható, és megjelenik a Kisalföld március 10-i és 17-i mellékletében.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizennégy módosító: mind elutasítva

A megyei közgyqlés ma minden bi- zonnyal elfogadja a 2007-es költség- vetést. ElQtte azonban a… Tovább olvasom