Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Jobbik: veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány agrárstratégiája

A Jobbik szerint Ángyán József távozásával veszélyes fordulatot vett a Fidesz-kormány agrárstratégiája - erről Varga Géza, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.
Az ellenzéki képviselő szerint a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára lemondásának az az oka, hogy "elfogyott körülötte a levegő a minisztériumban" és ez "komoly aggodalomra ad okot", és a hétfőn bemutatott Darányi Ignác Terv "csütörtökre meg is halt", hiszen Ángyán József volt a garancia arra, hogy az megvalósul. Hangsúlyozta, hogy a Darányi Ignác Terv annak a folyamatnak a betetőzése volt, amelynek során Ángyán József államtitkársága korábban megfogalmazta a nemzeti vidékstratégiát is. Azonban - folytatta a Jobbikos képviselő - amikor elmaradt ennek a 2011 őszi parlamenti tárgyalása, elkezdtek gyanakodni, hogy a kormányban mégsem azok az erők győztek, akik a kis- és közepes családi gazdaságokat, a környezetkímélő mezőgazdaságot és a helyi gazdaság élénkítését támogatják, hanem "a Fidesz mögött is megtalálható agrárlobbi", például a Magosz nagygazdái, akik a tőkés társasági logikát követik.

Sem a nemzeti vidékstratégia megvalósulását, sem a magyar víz és föld megvédését nem látjuk biztosítottnak - jelentette ki a politikus utalva arra, hogy a miniszterelnök hétfőn a Darányi Ignác Terv bemutatásakor többek között arról beszélt, hogy a termőföldért és az ivóvízért folyó háború már elkezdődött, csak nem fegyverekkel hanem más eszközökkel, például leminősítésekkel vívják.

Ángyán József csütörtökön nyújtotta be lemondását, amit nem indokolt, ugyanakkor a Népszabadság azt írta, hogy a közszolgálati leépítések részeként az államtitkár személyéhez köthető munkatársakat bocsátottak el szerdán a tárcánál, ezután helyezte kilátásba távozását az államtitkár. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy nem változik a Vidékfejlesztési Minisztérium politikája Ángyán József lemondása miatt, a tárca kezdettől fogva alaposan átgondolt filozófia alapján végzi a munkáját, és ez a parlamenti államtitkár távozása után is így marad.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spindelegger: a magyar kormány nyitott a párbeszédre

Michael Spindelegger nem vesz részt "Magyarország gyötrésében", de jó jelnek tartja, hogy a kormány… Tovább olvasom