Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Jöhet a hó, a katasztrófavédelem felkészült!

A közútkezelő és a katasztrófavédelem több száz járművel készül a várható havazásra. SMS-t nem fogunk kapni - közölte Bakondi György.
Az ország déli és délnyugati megyéiben akár 20-25 centiméternyi friss hóra, hófúvásra és ónos esőre is számítani kell a következő napokban, a rendkívüli időjárási helyzetre felkészültek az érintett szervezetek – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Veszélyes időjárási jelenségek miatt több megyére figyelmeztetést adtak ki

A várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt több megyére adott ki első- vagy másodfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat.

Péntekre virradóra délnyugat felől kiterjedt csapadékrendszer éri el az országot - írták. Az északkeleti megyéket leszámítva sokfelé várható csapadék: a kezdeti esőt, a déli megyékben az ónos esőt egyre inkább havazás váltja fel. Nagyjából a Sopron-Budapest-Debrecen vonaltól délre alakul ki jelentős hótakaró. Az említett területen péntek éjfélig általában 2-10 centiméter, délen, délnyugaton 10-20 centiméter, Zala és Somogy megyében 20-25 centiméter friss hóra van kilátás. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvást okoz, amely délnyugaton magas hótorlaszok kialakulásához vezethet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint a havazás miatt narancssárga vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Somogy és Zala megyére. Ezeken a területeken 24 óra alatt 20 centiméternél is több friss hó hullhat. Emellett ugyancsak jelentős mennyiségű - 24 óra alatt több mint 10 centiméter - hóra kell készülni Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Tolna, Vas és Veszprém megyében, ezért ezekre a területekre citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A hófúvás miatt Baranya, Somogy és Zala megyére másod-, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Tolna, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki - a friss hóval borított területeken ugyanis a viharos szél hótorlaszokat is emelhet.

Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyére az ónos eső miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Bakondi György tájékoztatása szerint péntektől járhatatlan utakra, elzárt településekre és áramkimaradásokra is számítani lehet, nő az elakadás veszélye, a tömegközlekedésben pedig késésekre, járatkimaradásokra kell felkészülni főként Baranya, Zala és Somogy megyében. A megerősödő északkeleti szél a hóval borított tájakon hófúvásokat okozhat.

A katasztrófavédelem 2700 melegedőhelyet jelölt ki, ahol akár 710 ezer embert is el tudnak helyezni – tette hozzá Bakondi György. Az érintett állami szervezetek, a közútkezelő megfelelő létszámmal, eszközparkkal és logisztikai háttértámogatással, összehangolt irányítással és egységes eljárási protokollok alkalmazásával készül.

A közútkezelő 772 járművel, a katasztrófavédelem 680 speciális eszközzel, 220 terepjáróval, a megyei, országos és járási, önkéntes mentőszervezetek 6000 fővel, a polgári védelem 4300 tehergépkocsival és munkagéppel biztosítja a védekezést. További 37 karitatív jármű és 1500 mentőautó áll készenlétben, ezen felül – szükség esetén - a rendőrség és a honvédség is biztosítja a szükséges erőket.

Bakondi György hozzátette: a közszolgáltatást nyújtó üzemek megfelelő tervekkel rendelkeznek, egyebek mellett az áram, a gáz és a telekommunikáció folyamatos biztosítására.

A lakosságtól azt kérik, hogy kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és azokat kövessék; felkészülten induljanak útra, ne foglalják el a leállósávokat és segítsék a hóeltakarító gépek és a hatósági járművek mozgását.

Az érintettek a www.katasztrofavedelem.hu weboldalon juthatnak országos és helyi információkhoz. Bakondi György megemlítette a pár hónapja aktivált vészrendszert, amely minden típusú mobilalkalmazásra letölthető és minden szükséges információt tartalmaz.

Az OKF főigazgatója ezenkívül a katasztrófavédelem Facebook-oldalát, a közszolgálati médiumokon közzétett hivatalos közleményeket, az Útinform és az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) weboldalát ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A bajba jutottak a 105-ös és a 112-es segélyhívó számon kérhetnek segítséget – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy SMS-tájékoztatást nem küldenek, mert rendkívül drága, és nem megoldható, hogy csak azok kapják meg, akiket érint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az orvosi kamara elnökét és elnökségét is visszahívná a felügyelőbizottság

Az országos felügyelőbizottság álláspontja szerint több ponton is sérül a kamara jogszerű működése. Tovább olvasom