Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Jövő héten döntenek a kutatóegyetemekről

A jövő héten születik döntés a kutatóegyetemi címekről, a pályázatok eredményét a miniszterelnök és az oktatási miniszter kedden, vagy szerdán hirdeti ki - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár Pécsett csütörtökön.
Manherz Károly elmondta: a Pálinkás József MTA-elnök által vezetett bíráló bizottság elkészítette a pályázatok értékelését és megfogalmazta javaslatait az oktatási miniszter felé. Az értékelés nem nyilvános, a bírálók titoktartási nyilatkozatot írtak alá.

A címre állami elismeréssel rendelkező egyetemek pályázhattak, melyek közül - a tárca korábbi tájékoztatása szerint - 8-9 kaphatja meg az elismeréssel járó oklevelet és pénzügyi támogatást. A tervek szerint erre a következő három évben összesen 27 milliárd forintot különítenek el uniós forrásból, ez intézményenként 1,5-3 milliárdos dotációt jelenthet.

Az MTI csütörtökön úgy értesült: a címre tizenkét intézmény pályázott, de elképzelhető, hogy a 8-9 helyett csak 5-6 nyeri el.

A jogszabály értelmében kutatóegyetem a kiemelkedő színvonalú képzést nyújtó, a tudományos életben elismert, az Európai Kutatási Térségkutatási tevékenységéhez kapcsolódó intézmény lehet.

A kutatóegyetemnek jelentős hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet kell végeznie, melyek eredményét az oktatásba közvetíti. Feltétel még, hogy a tehetséggondozást a képzés minden szintjén kiemelt feladatként lássa el, kiemelkedő teljesítményt nyújtson a doktori képzés területén, valamint széleskörű nemzetközi együttműködéssel rendelkezzen mind a kutatás, mind a képzés területén.

A pályázat szerint a minősítést az adományozás évére való utalással három éven keresztül használhatja a felsőoktatási intézmény. A cím több egymást követő időszakra is elnyerhető, de 2013-tól a költségvetésből kell finanszírozni a kutatóegyetemi feladatokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 25-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom