Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

Július 22-ig kell várni a felvételi ponthatárokra

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezőknek még egy hétig kell izgulniuk, hogy megtudják felvételt nyertek-e a választott egyetemre, főiskolára; az idén július 22-én határozzák meg a ponthatárokat - tartalmazza az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda honlapján közzétett tájékoztató.
A ponthatárokat elsőként a http://www.felvi.hu internetes címen lehet majd elolvasni július 22-én késő éjjel. Ebből mindenki kikeresheti, hogy az általa megjelölt jelentkezési helyeken hány pont kell a bekerüléshez. A regisztrált felhasználóknak személyre szabott oldalukon egy kattintással meg tudják nézni nemcsak a ponthatárokat, hanem azt is, hová is vették fel őket.

Azok a diákok, akik megadták mobiltelefonszámukat SMS-ben is értesítést kapnak majd július 22-én éjjel, hogy a választott szakokra hány ponttól lehet bekerülni.

A felsőoktatási intézményekbe a bekerüléshez szükséges ponthatárokat egy számítógépes program állapítja meg, amely egyszerre vizsgálja az összes szakot, jelentkezőt és pontszámot.

A válogatást a legjobbakkal kezdi - azokkal, akik az adott szakon a legtöbb pontot érték el. A program megállapítja, hol van az általuk felállított rangsorban az első olyan jelentkezési hely, ahová az eredményeik alapján felvételt nyernek, a többi helyről pedig törli a jelentkezésüket, így oda bekerülhetnek mások.

A ponthatárokat a Felvételi Információs Szolgálat honlapján (http://www.fisz.hu) július 23-án lehet olvasni, a nyomtatott napilapok július 24-i számukban teszik közzé. A felsőoktatási intézményeknek a vonalhúzás utáni egy héten belül kell postázniuk a felvételi döntésről szóló értesítőket a jelentkezőknek.

Az idén a tavalyi 164 ezernél némileg kevesebben, de még mindig több mint 160 ezren jelentkeztek magyar egyetemre vagy főiskolára. Az idei felsőoktatási felvételi adatok azt mutatják, hogy a 160 ezer felvételiző több mint egyharmada első helyen költségtérítéses képzésre adta be a jelentkezését, ami az előző évihez képest 6 százalékos emelkedést jelent.

Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda adatai szerint utóbbiakon belül azonban mindössze 6,2 százalék azoknak az aránya, akik nappali alapképzésre beadott első helyes jelentkezés esetén vállalták a költségtérítéses formát.

A nappali tagozatos képzésre jelentkezők számának folyamatos növekedése mellett mind a felsőfokú szakképzésre, mind a kiegészítő alapképzésre jelentkezők száma is emelkedik az utóbbi években.

A jelentkezők csaknem 17 százaléka nem alapképzés formájában kíván idén továbbtanulni. Az idei évben is a jogász és közgazdász szakok bizonyultak a legnépszerűbbnek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Janikovszky Éva

A Kossuth-díjas írónőt 78 éves korában érte a halál - tájékoztatott a Móra Kiadó. Tovább olvasom