Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Júliustól új adórendszert vezetne be az MSZP

Az MSZP azt javasolja, hogy a kormány a költségvetés konszolidálása és a társadalmi igazságosság érdekében terjesszen elő új, július elsején életbe lépő adótörvényt.
Szekeres Imre gazdaságpolitikai kabinetvezető kedden sajtótájékoztatón kijelentette: a büdzsé megbukott, a kormány által eltervezett bevételek nem folynak be, így három hónap alatt az egész évre tervezett hiány teljesült, amire az elmúlt húsz évben csak egyszer volt példa. Szavai szerint ennek az árát - azaz a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék végleges zárolását - az emberek és a vállalkozások fizetik meg.

A szocialisták - folytatta - ezért olyan új adórendszerre tesznek javaslatot, amely fél év alatt 375 milliárd többletbevételhez juttatná a költségvetést, ugyanakkor az igazságos közteherviselést is szolgálná. Ötmillió forint jövedelem felett 32 százalékos személyi jövedelemadót írnának elő, és visszaállítanák az idén 20 százalékkal csökkentett munkavállalói kedvezményt. "Így a havonta bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresők nem járnának rosszul, és Rogán Antalnak sem kellene Rambót játszania" - mondta Szekeres Imre, reagálva a Fidesz-KDNP bérmonitoring bizottságát vezető politikus és Orbán Viktor miniszterelnök keddi találkozójára. Az MSZP emellett a tavaly szinten tartaná a tőkejövedelmek adóját, a társasági adó csökkentése helyett pedig a társadalombiztosítási járulékot mérsékelné 3 százalékkal.

Az ellenzéki politikus aggályosnak nevezte, hogy a kormány a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államhoz érkező összegének "a felét idén elkölti", így fedezve a többi között a MÁV és a BKV adósságmentesítését. Szekeres Imre szerint ez a jövő felélése, a kormánynak ezért mielőbb javaslatot kell tenni arra, hogyan pótolják vissza az állami nyugdíjrendszerbe a kieső megtakarításokat, valamint arra, hogy a jövő évi büdzsében miként váltják ki az egyszeri bevételeket.

Szólt arról is, hogy a kormány az elmúlt majdnem egy évben nem tett érdemi intézkedéseket a gazdasági növekedésért. Kifogásolta az innovációs alapoknál történt zárolásokat, és azt, hogy a kormány nem biztosítja az uniós támogatásokat, nem ír ki pályázatokat.

Az MSZP gazdaságpolitikusa bírálta a konvergenciaprogramot, amiért szerinte nem tartalmaz a foglalkoztatás növelését célzó intézkedéseket, ugyanakkor a munkanélküli ellátás időtartamának 90 napra csökkentésével "szociális katasztrófához" vezethet. Kiemelte, az Európai Unióban példátlan, hogy a munkanélküli ellátást hat hónapnál rövidebb ideig folyósítsák.

Sürgette a devizahiteleseket segítő állami eszközkezelő létrehozását, és azt is, hogy a kormány - egy a parlament előtt fekvő szocialista javaslat céljainak megfelelően - tegye lehetővé a természetes személyek adósságrendezését.

Olvasóink írták

 • 8. babar 2011. április 20. 09:10
  „Szekeres Imre, mint gazdaságpolitikai kabinetvezető?????!!!!!!
  Tévedtem! Ezeknél még mindig van lentebb és lentebb!”
 • 7. bánki 2011. április 20. 07:53
  „Valaki szóljon már nekik ! Megbuktak !”
 • 6. jozko 2011. április 19. 16:23
  „Vásár után okos a paraszt.
  Régi jó magyar mentalitás.”
 • 5. cyt 2011. április 19. 15:15
  „.... hogy MILYEN erkölcsi alapon .... -- ez így lett volna helyes.”
 • 4. cyt 2011. április 19. 15:14
  „A szoclib táborban mindig képtelenek voltak koherensen beszélni és cselekedni. Számukra mindig a pillanat mondta meg, mit beszéljenek és tegyenek. A cél csak a saját érdekeik kiszolgálása volt. Ennek lett eredménye az ország eladósodása évtizedekre előre, no meg az életszínvonal lecsökkenése is. Hallom ugyan, hogy mit mondanak, csak azt nem értem, hogy erkölcsi alapon merik azt mondani, amit mondanak.”
 • 3. achilleus 2011. április 19. 14:09
  „"Ötmillió forint jövedelem felett 32 százalékos személyi jövedelemadót írnának elő,"

  Még a Bajnai kormány fogadtatta el, hogy 2011-ben 15 millió forint jövedelemig tart az alsó adókulcs. Miről beszél ez az idióta, amnéziás, gengszter-miniszter? Ja, vagy akkor, azt sem gondolták komolyan? "Az elfogadott módosítások következtében 2011-től az alsó sávhatár 5 millió forintról 15 millió forintra emelkedik az adókulcsok változatlansága mellett." - http://ecoline.hu/penzugyek/20090702_adotorveny_deloitte.aspx
  Nem ez volt az első eset, hogy saját korábbi, parlament által elfogadtatott adótörvényükről megfeledkeztek, azaz csináltak a szájukból anuszt.”
 • 2. dmonlájn 2011. április 19. 13:25
  „1. frakk 2011.04.19. 13:06

  őőő, most is ez megy csak a narancsos oldalon! ébredj már fel!”
 • 1. frakk 2011. április 19. 13:06
  „Van benne egy-két jó ötlet, de ki hisz már ezeknek az ország megrontóinak ????
  Most ezt mondja Szekeres elvtárs, majd ha hatalomra kerülnek mosolyogva nyúlják le az ominózus BKv-t , honvédséget egyebeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új alkotmány: immár 5 évre választjuk az önkormányzati képviselőket

Az új alaptörvény elfogadásával megváltozik az önkormányzati választások rendje: az eddigi négy év helyett, ötre választhatunk polgármestert. Tovább olvasom