Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

KDNP: a főváros nem képes betartani a szmogriadó rendeletet

környezetszennyezés, Független Hírügynökség
A KDNP szerint Budapest vezetése nem tudja és nem is akarja betartani a november végén elfogadott új szmogriadó rendeletet - jelentette ki szerdai tájékoztatóján Rétvári Bence a párt országgyűlési és fővárosi képviselője.
Az elfogadott új rendelet értelmében a szmogriadó legsúlyosabb riasztási fokozata esetén a páratlan napokon csak a páratlan rendszámú, a páros napokon pedig csak a páros és a 0-ás rendszámú autók közlekedhetnek Budapest teljes területén, valamint jövő október 20-tól hatályos a rendeletnek az a része, amely a március 8-ig tartó őszi-téli időszakban a Hungária-gyűrűn belül teljesen megtiltja a sok légszennyező anyagot kibocsátó gépjárművek közlekedését.

Rétvári szerint a főváros ezért nem tudja végrehajtani és végrehajtatni a rendeletet, mert egyrészt a rendőrségnek nincsenek meg a megfelelő berendezései a páros-páratlan rendszámok és a légszennyező autók kiszűrésére, másrészt pedig a BKV képtelen ellátni a megnövekedő tömegközlekedési igényeket. A KDNP-s képviselő emlékeztetett, hogy a nyugat-európai példák szerint egy-egy ilyen szmogriadós napon meg kell duplázni a járatok számát.

Másrészt a kereszténydemokrata képviselő szerint a főváros nem is akarja betartani az új rendeletet. Rétvári emlékeztetett rá, hogy Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármester a szmogrendelet elfogadása után levélben kérte Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, az újonnan elfogadott és szigorúbb környezetvédelmi határértékek eltörlésére. Rétvári szerint ez ugyanakkor egy korábbi alkotmánybírósági határozat értelmében alkotmányellenes, ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy ne teljesítse Demszky kérését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sólyom szerint van még mit csiszolni a kisebbségi törvényen

Sólyom László azt szeretné, ha a nemzetiségek magyarországi szerepe jobban előtérbe kerülne a… Tovább olvasom