Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

KDNP: szüntessék be a keresztények elleni támadásokat!

A KDNP a világszerte tapasztalható erőszak leállítására és a keresztények elleni támadások beszüntetésére szólított.
Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke vasárnap azt közölte az MTI-vel, hogy az elmúlt hetek erőszakos cselekményei Irakban újra ráirányítják a figyelmet a napjainkban folyó keresztényüldözés brutalitására és nagyságrendjére. "Világszerte több mint 60 országban körülbelül 200 millió ember szenved valamilyen formában üldözést keresztény hite miatt" - fogalmazott a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: évente több mint 100 ezer keresztény veszíti életét vallási meggyőződése miatt. A világon minden öt, hitéért üldözött emberből négy keresztény - jegyezte meg.

A KDNP alelnöke drámainak értékelte a helyzetet az elmúlt évekre vonatkozóan. Az egyiptomi kopt keresztény közösség jórészt elhagyni kényszerült hazáját; Nigériában szélsőséges iszlamista csoportok - mint a Boko Haram - gyermekek életét is követelő keresztényellenes atrocitásokat hajtanak végre. Pakisztánban az istenkáromlás vádjával illetett keresztényekre zaklatás, egyes esetekben halál vár; a szíriai polgárháború eszkalálódásával pedig újabb tragikus fordulatot vettek az események - sorolta Rétvári Bence.

Kiemelte: az elmúlt hetekben a több mint 1500 éves múltra visszatekintő iraki keresztény közösség a megszűnés határára jutott az ISIS nevű szélsőséges iszlamista csoport térnyerésével. A kereszténydemokrata politikus szerint a történelem legrosszabb időszakaira emlékeztet, hogy Moszulban megjelölik a keresztények házait, s az érintettek a halál vagy a száműzetés között választhatnak.

Rétvári Bence azon meggyőződését is kifejezte, hogy a durva és erőszakos támadásoknak nemcsak a keresztények a kárvallottjai. "A vallásszabadságon esett sérelem a demokrácia sérelme is; a keresztényüldözések rendszerint más jogellenes törekvésekkel párosulnak" - szögezte le, arra szólítva: "ne engedjük, hogy a gyűlölet és a kirekesztés ártatlanok millióinak életét fenyegesse!".

A KDNP kiáll az üldözöttekért és felszólítja a szélsőségeseket az erőszak leállítására és a keresztények elleni támadások beszüntetésére - zárta közleményét a politikus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra járnak a vonatok Balassagyarmat és Vác között

Drégelypalánk és Diósjenő között, a borsosberényi vasúti átjáróban egy motorvonat személygépkocsival… Tovább olvasom