Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Képíró-per - Szemtanút hallgatott meg a bíróság

Tanúmeghallgatással folytatódott a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Bíróságon; a férfi, aki az 1942-es újvidéki razzia idején tíz és fél éves volt, nagyanyja meggyilkolásának körülményeiről beszélt.
A tanú - egy magyar állampolgárságú, Magyarországon élő történész - az unokája annak az idős nőnek, akit elmondása szerint csendőrök vagy határvadász katonák otthonában, a betegágyában végeztek ki.

A férfi a bíróságon azt mondta: 1942. január 23-án, az újvidéki razzia harmadik napján két csendőr vagy katona jelent meg a házukban, ahol a családjával lakott. A két igazoltató erőszakoskodni kezdett, durván kiabáltak, beteg nagybátyját kirángatták az ágyból, puskatussal többször fejbe verték. Ezután a nagymama kivételével teherautóra ültették őket, és a Duna-parti kivégzőhelyre szállították a családot.

Mint mondta, azért nem szöktek meg, mert ekkor még nem tudták, hogy kivégzések zajlanak, azt gondolták, igazoltatni viszik őket. Egy kis idő elteltével a leventeotthonba vitték őket, ahol az igazolóbizottság működött; elnézést kérték tőlük, és hazamehettek. Lakásukban a férfi édesanyja fedezte fel, hogy a nagymamát az ágyában kivégezték. A holttestet azonban nem találták ott, csak a véres maradványokat.

A tanú a bíróság Újvidék utcáira és egyéb körülményekre vonatkozó kérdéseire is válaszolt.

Ezután Zinner Tibort, az egyik történész szakértőt hallgatta meg újból a bíróság. Erre többek között azért volt szükség, mert a HVG hetilapban megjelent Feldmájer Péternek, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének egy írása, amelyben mind a bíróságot, mind a szakértőt elmarasztalja. A cikk szerint a bíróság nem megfelelő szakértőt rendelt ki.

Feldmájer Péter emellett arról is ír, hogy birtokában van a teljes - az ügyészségnek csak részlegesen rendelkezésére álló - 1944-ben született, Képírót és társait elítélő vezérkari bírósági ítélet másolata. Többek között ennek az iratnak a felhasználhatóságát tartották aggályosnak a szakértők töredékessége és esetleges hiteltelensége miatt. Ezt a dokumentumot mostanra már a bíróság is beszerezte.

Zinner Tibor, aki szerint megkérdőjelezték szavahihetőségét, hitelességét, "a nagy nyilvánosság előtt" utasította vissza Feldmájer Péter kijelentéseit. Elmondta: ők azokat az iratokat vizsgálták, amelyeket az ügyészség a rendelkezésükre bocsátott. Ebben nem volt benne az eredeti vagy a teljes 1944-es ítélet másolata. Az újonnan felmerülő dokumentumot azonban hitelesnek fogadja el, ebben már szerepelnek a szükséges aláírások és a hiteles pecsét is.

Képíró Sándort azzal vádolják, hogy az 1942. január 21. és 23. között Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek törvénytelen kivégezésében.
A tárgyalás a jövő hétfőn folytatódik.

Olvasóink írták

 • 6. bánki 2011. június 17. 20:32
  „Nyilas duma !

  Kárpótlás ?

  Magyar állampolgárságú ?

  Ja ! Feldmájer ! Mennyi kéne még ?”
 • 5. csergemerge 2011. június 16. 21:40
  „Lakásukban a férfi édesanyja fedezte fel, hogy a nagymamát az ágyában kivégezték. A holttestet azonban nem találták ott, csak a véres maradványokat.....

  Kivégezték?
  Ki végezte ki?
  Hol van a holttest?
  Milyen véres maradványok?
  Kinek/minek a vére?
  Zavaros történet. Szomorú, de nagyon zavaros, nagyon egyoldalú és nagyon bizonytalan.”
 • 4. dodó 2011. június 16. 21:19
  „Ha ez a kedves, szép és jó Feldmájer segít a bíróságnak, talán nem is kell bíró az ítélethez.”
 • 3. RézmívesGyekszon 2011. június 16. 17:34
  „2. varadipal 2011.06.16. 16:01
  Nem tudom kire gondolsz, az én szomszédaimra, vagy a tiéidre:))) minden bizonnyal a tiéidre. Ami pedig az orromat illeti, én nagyon könnyen messzebb tudok nézni az orromnál.......
  Akik viszont szegény tiszteletben és becsületben megöregedett Sándor bácsit molesztálják, na ők viszont nem tudnak messzebb nézni <moderálva.....>”
 • 2. varadipal 2011. június 16. 16:01
  „1., Rézmíves: Nem miattad a szomszédok kedvencei a magyarok? Nézz körül egy cseppet az orrodnál messzebbre is.”
 • 1. RézmívesGyekszon 2011. június 16. 15:51
  „A mocsok, véreskezű biszkut mikor ítélik már halálra? Na és a palesztin nép gyilkosait? Szemét magyargyűlölők, nem kellene egy becsületben, tisztességben megöregedett embert így meghurcolni, mint Sándor bácsit. Pfújjjj...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint Magyarországon akciózik a Négy Mancs

Megint magyarországi akciókba kezdett a Négy Mancs nevű osztrák szervezet. Ezúttal a lúdtolltermelés… Tovább olvasom