Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Készenlétben állnak a jégtörő hajók

A rendkívül hideg időjárás miatt az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a hét elején készültségbe helyezte és kivezényelte jégtörő hajóit a Tiszára - tájékoztatott az igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője pénteken.
Csont Csaba elmondta, hogy az igazgatóság - a korábbi évekhez hasonlóan - az idén is fölkészült a téli időszakban várható jeges árhullámok elleni védekezésre.

Kifejtette: a hét hajó közül három a tokaji kikötőben, kettő Tiszadobon, további kettő a tiszalöki vízlépcső felvizén áll készültségben. A hajók december 15-től március elejéig állomásoznak bevetésre készen a kijelölt helyeken, biztosítva azt, hogy a télen várható jeges árhullámok károkozás nélkül vonuljanak le a felső Tiszáról és a Bodrog folyóról.

A hét jégtörő hajó csaknem 200 kilométernyi folyószakasz, valamint a tiszalöki vízlépcső jeges árvíz elleni védelmét szolgálja - tette hozzá.

Mint mondta, a Tisza teljes hosszán és mellékfolyóin még nem indult meg a jégképződés, azonban a jelenlegi és a következő időszak hideg időjárása miatt számolni kell azzal. A zajló jég a szűk kanyarulatokban, a hidaknál és a zátonyoknál felrakódhat és jégtorlódást, jégtorlaszt, illetve jégdugót alakíthat ki, amely elzárhatja a víz útját, növelve a jeges árvizek kialakulásának veszélyét.

A Tiszán a legutóbb az idén január közepén történt jégtörés, Tiszadob és Tokaj között - jegyezte meg Csont Csaba.

Olvasóink írták

  • 1. leeannlarue 2009. december 18. 12:59
    „felrakódik??????? feltorlódik, lerakódik, vagy esetleg fennakad.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyorsult a népességfogyás az év első tíz hónapjában

Gyorsult a népességfogyás Magyarországon 2009 első tíz hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához… Tovább olvasom