Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Kevés munkanélküli, sok szakképzetlen

Az országos és helyi adatokat összehasonlítva kitűnik, hogy térségünk, s ezen belül Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetének gazdasági és munkaerő-piaci helyzete eltér az átlagtól: kedvezőbb, mint a régiók többségéé.
A számok és az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a külföldi tőkebefektetők kiemelt érdeklődést tanúsítanak megyénk és Mosonmagyaróvár iránt.

Előbb indult az élénkülés

A gazdasági folyamatok hazánk más területeinél gyorsabban zajlottak, és így előbb is indult meg a gazdaság élénkülése. A Lajta-parti város jelenéről, jövőjéről Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei munkaügyi központ igazgatója beszélt.

– A munkaerőpiac és foglalkoztatás szempontjából mit lehet ma elmondani a településről?

– Mosonmagyaróvár gazdasági, oktatási, kulturális és egyéb tevékenysége meghatározza vonzáskörzetének fejlődését, foglalkoztatási helyzetét és jelentős hatással van a térség egészére is. A megye gazdaságilag aktív népességének és a keresőknek közel egyötöde a városban és környékén dolgozik. Ha az éves átlagot nézzük, havonta a regisztrált munkanélküliek 14–16 százalékát a mosonmagyaróvári kirendeltség tartja nyilván és foglalkozik gondjaik megoldásával.

– Miből áll ez a feladat?

– Attól függ, kik fordulnak hozzánk. Segítünk például a pályakezdőknek, akiknek aránya ma mindössze 4 százalék – egyrészt a nagyobb arányú továbbtanulás miatt, másrészt a körzet adta lehetőségek folytán. A foglalkoztatási törvény módosításával ráadásul támogatott munkahelyek is létrejöhettek. Így érhettük el, hogy a fiataloknak nem szükségszerű munkanélküliként kezdeni az életpályájukat, az első munkahely megszerzésében eredményesen közreműködhetünk. Közvetítői munkánkat, annak hatékonyságát ugyanakkor nehezíti, hogy a regisztrált munkanélküli-állomány, illetve a munkaerőigény struktúrája jelentősen eltér egymástól, egyszerre van jelen kielégítetlen állásajánlat és a munkaerő-túlkínálat. Arányaiban sajnos nagyon sok a képzetlen, egészségügyi és szociális problémákkal küzdő tartós munkanélküli.

Idősebbek és pályakezdők

– Mégis mit lehet értük tenni?

– Az eddigieknél is nagyobb gondot fordítunk a 40 év fölöttiekre és a megváltozott munkaképességűekre. A tartós munkanélküliség visszaszorítására 1997-ben cselekvési programot dolgoztunk ki, melynek működtetése, aktualizálása, tökéletesítése folyamatos.
A nehéz helyzetben lévők sorsát fokozott figyelemmel kísérjük, bértámogatásainkkal, szolgáltatásaink bővítésével – így például a mentori-pártfogói rendszer kiterjesztésével, civil szervezetek bevonásával – igyekszünk helyzetükre megoldást találni. Ezek lényegéről csak annyit, hogy az 1998-ban indított rehabilitációs tevékenységünk alapját a mentori rendszer adja. Speciálisan képzett ügyintézőink révén a kirendeltségen is mód nyílik rehabilitációs tanácsadásra és közvetítésre. „Pályaválasztástól a munkahelyig" programunk keretében a fiatalokat segítjük alapos információinkkal, szolgáltatásainkkal. A kezdetekkor ugyanis rendkívül fontos, hogy a nappali képzésben megszerzett tudás később elegendő legyen a munkaerőpiacon való reményteli szerepléshez.
Friss diplomával nehezebb

– A konkrét mosonmagyaróvári adatok?

– A kirendeltség körzetében a munkanélküliek száma az utóbbi három évben nem ingadozott különösebben: 1200–1400 fő között változott éves átlagban és folyamatosan csökkenő tendenciát mutat. A munkanélküliségi ráta a város körzetében Győr után a legalacsonyabb, jelenleg 3,8 százalék, azaz 1182 fő. A nyilvántartás szerint 17 százalékuk tartós munkanélkülinek minősül. Közülük vannak, akik jövedelempótló támogatásban részesülnek, arányuk a 2000. áprilisi törvénymódosulásból eredően intenzíven csökken, a rendszeres szociális segélyre jogosultak száma viszont növekszik. Az egyetemet, illetve főiskolát végzett álláskeresők kevesen vannak, míg a szakképzetlenek, tehát a 8 általánost végzettek és az alattiak a regisztráltak 45 százalékát teszik ki. A közeljövőben várhatóan növekszik a frissdiplomások száma, elsősorban agrármérnökök, pedagógusok jelentkezésére számítunk.
Szélesedő kapcsolatok

– Összességében milyen teendőik lesznek még?

– A megyében kedvezőnek mondható a munkanélküliség alakulása, mely megfelel egy formálódó piacgazdaság körülményeinek. A társadalmi feszültségek enyhítése érdekében azonban külön gondot fordítunk a pályakezdőkre, a 40 év felettiekre, a munkaerőpiacra gyesről, gyedről, katonaságtól visszatérőkre és a szakképzetlenekre. Érdekükben folyamatosan növeljük a közvetítéssel betölthető álláshelyek számát és arányát. A munkáltatókkal való jó együttműködést erősíti, a cégek egymás közti kommunikálását segíti a nálunk működő munkáltatói klub. Állandóan szélesítjük külső kapcsolatainkat is, hogy együttműködhessünk célszervezetekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelent a magyar Adobe Acrobat 6.0

Az Adobe megjelentette az Adobe Acrobat 6.0 HU Standard és Professional… Tovább olvasom