Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Kihátrálnak a pártok a médiatörvény mögül

Már csak a Fidesz-KDNP frakció támogatja nyíltan az új médiatörvény tervezetét. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF már nem hajlandó megszólalni azzal a tervezettel kapcsolatban, amelyet korábban még egyhangúlag támogattak.
A törvény tervezetet nyilvánosságra kerülése után a szakma és médiaszakértők is hevesen támadták, mert az szerintük médiarendőrséget hozna létre.

Az új médiatövény tervezete szerint a 2009-től felálló médiahatóság nemcsak szép szóval kérhetne, például adatokat. Bírósági végzéssel, akár a rendőrség nélkül is tarthatna házkutatást a szerkesztőségben, sőt, az újságírók lakásán is. Elvihetné és lemásolhatná az adathordozókat és a jegyzeteket is. Ez alkalmas arra, hogy rettegésben tartsa a médiaszolgáltató valamennyi munkatársát, és ezáltal elérheti azt a célt, hogy nem megfelelő tájékoztatást nyújtsanak a médiaszolgáltatók - vélte Kaszó Klára, médiajogász.

A Nemzeti Médiahatóság öttagú lenne, tagjait a parlament választaná. Ezen keresztül a mindenkori kormányzó pártnak jelentős befolyása lehetne valamennyi médiumra. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is nyíltan kiáll a tervezet mellett. A Fidesz támogatta, elfogadhatónak minősítette, meglepetéssel értesült arról, hogy a szocialista pártban véleménykülönbség alakult ki. A Fidesz abban bízik, hogy az MSZP számára is fontos, hogy az elöregedett médiatörvényt megújítsák - mondta Varga Mihály, alelnök.

A szocialisták közül már nem mindenkinek tetszik a javaslat. Hogy miért, arról nem nyilatkoztak. De nélkülük biztosan nem lesz új médiatörvény, ehhez ugyanis kétharmados többség kell. Sőt, most már az sem biztos, hogy ebben a formájában az országgyűlés elé kerülhet. A párt elnöksége kedd este dönt arról, támogatják-e a tervezetet. Az RTL Híradó információi szerint az elnökség több tagja is azt javasolja majd, hogy vessék el a javaslatot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítélet született a Kalocsai paprika-perben

A fogyasztók megtévesztése miatt 600-tól 1 millió forintig terjedő pénzbüntetést kaptak a Kalocsai Fűszerpaprika Rt és a Házi Piros Paprika Kft. vezetői. Tovább olvasom