Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Kiírták az első uniós egészségügyi pályázatokat

Kiírták az első uniós pályázatokat egészségügyi fejlesztésekre. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében most összesen 55 milliárd forintot lehet elnyerni elsősorban az alap- és járóbeteg ellátás korszerűsítésére, beleértve a mentésirányítási rendszer fejlesztését is - jelentette be szerdán az egészségügyi miniszter.
A megvalósuló beruházásokkal 1 millió ember gyógyulási esélyei javulhatnak - tette hozzá Horváth Ágnes. Ezeket a kiírásokat 2007 végéig még további pályázatok követik.

Az október végén megjelent pályázatok egyike a kistérségi járóbeteg-szakellátó központok létrehozását és fejlesztését célozza. Összesen 25 milliárd forintra pályázhatnak azok a hátrányos helyzetű területek, ahol nincs semmiféle szakellátás, vagy kevés a rendelési óraszám. Az uniós támogatási keretből 20-25 kistérségben lehet majd központot építeni és fejleszteni. A cél az, hogy a rendelőintézeteket 25 perc alatt elérhessék a települések lakói.

Szintén most írták ki azt a pályázatot, amely azoknak a kórházaknak szól, melyek az egészségügyi struktúra-átalakítás miatt kiestek az aktív ellátásból. Ezekben az intézményekben, illetve ott, ahol 20 darabban maximálják az aktív ágyak számát, a járóbeteg-szakellátás fejlesztésére nyílik lehetőség. Erre összesen 6,4 milliárd forint áll rendelkezésre.

A mentésirányítás korszerűsítésére szintén mostantól lehet pályázni. Itt az Országos Mentőszolgálat informatikai rendszerének fejlesztéséről van szó, a hatékonyabb és gyorsabb mentés érdekében. Az OMSZ 3,5 milliárd forintra pályázhat.

Mindezeken felül a régiók egészségügyi pályázatai összesen nagyjából 20 milliárd forint értékűek. Ezeknek célja a kistérségekben már működő, alapellátást végző rendelők és járóbeteg szakrendelők korszerűsítése.

Horváth Ágnes szerdai tájékoztatóján elmondta, hogy a továbbiakban nagy egyetemi centrumok, kiemelt kórházak kapnak lehetőséget uniós pályázati források elnyerésére. Számukra még ez év végéig kiírják a pályázatokat.

Bajnai Gordon, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium vezetője elmondta, hogy elsősorban az ország versenyképességének növelésére nyújt támogatást az Európai Unió. Azonban e tekintetben egyáltalán nem mellékes a humántőke, azaz a lakosság egészségi állapota - jelentette ki a miniszter. Ezért az Új Magyarország Fejlesztési Terv társadalmi infrastruktúra-fejlesztés programjának legnagyobb része az egészségügy állapotának javításáráról szól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglan a kettős baltás gyilkosságért

Jogerősen életfogytiglanra ítélte kettős baltás gyilkosságért szerdán a Fővárosi Ítélőtábla azt a… Tovább olvasom