Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Kilencven vezetőnek engedélyezett autóhasználatot a közigazgatási miniszter

Kilencven állami vezetőnek - helyettes államtitkárnak, miniszterelnöki és miniszteri biztosnak, kabinetfőnöknek - engedélyezett gépjárműhasználatot Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Hivatali lakást három, lakásfenntartási térítést hét államtitkár kap.
Ez derül ki abból a parlamenti honlapon közölt válaszból, amelyet a miniszter Józsa István MSZP-s képviselő kérdésére adott.

A legtöbben, tizennyolcan az Emberi Erőforrások Minisztériumából (Emmi) jogosultak gépkocsi használatára, köztük a tárca mind a tizenhárom helyettes államtitkára, négy miniszteri biztos és a miniszteri kabinetfőnök.

A közigazgatási és igazságügyi tárcánál tíz helyettes államtitkár és négy miniszteri biztos kap autót. A fejlesztési és a gazdasági minisztériumban is a helyettes államtitkárok, a miniszteri biztosok és a miniszteri kabinetfőnökök járhatnak hivatali autóval, míg a Vidékfejlesztési Minisztériumban kilenc, a Belügyminisztériumban nyolc, a külügyi tárcánál hét, a honvédelminél pedig négy állami vezető.

A Miniszterelnökségen tíz vezetőnek engedélyezett gépkocsihasználatot Navracsics Tibor: kilenc helyettes államtitkárnak és a kormányszóvivői feladatot miniszterelnöki biztosként ellátó Giró-Szász Andrásnak.

Az összesítésben nem szerepelnek a miniszterek, az államtitkárok és a kormánybiztosok, mert őket az állami vezetők juttatásairól szóló kormányrendelet szerint megilleti a személyes gépkocsihasználat. A helyettes államtitkároknak, a miniszteri kabinetfőnököknek, a miniszteri és miniszterelnöki biztosoknak viszont a közigazgatási miniszter engedélyezheti azt.

A Miniszterelnökség tavaly szeptemberen ugyanakkor azt közölte, hogy az állományából huszonegyen jogosultak gépkocsihasználatra: öten csak hivatali, tizenhatan hivatali és magáncélra is igénybe vehetnek autót. Az állami vezetőkön kívül tanácsadók és főosztályvezetők is.

Az állami vezetők többség havonta 3000-8000 kilométert tehet meg autójával térítésmentesen. Ennél kevesebbet csak a külügyi tárcánál dolgozók, többet, tízezer kilométert pedig a Miniszterelnökség alkalmazottai. A legtöbbet Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős helyettes államtitkára használhatja hivatali gépkocsiját, neki havi 15 ezer kilométert engedélyeztek.

Hivatali lakást három államtitkár használhat: Répássy Róbert igazságügyi államtitkárnak egy 158, a területi közigazgatásért felelős Szabó Erikának pedig egy 147 négyzetméteres ingatlant biztosít a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára egy, a tárca tulajdonában álló 54 négyzetméteres lakást használ.

Lakásfenntartási térítést hét államtitkár kap: az agrártárcánál V. Németh Zsolt és Poprády Géza, a fejlesztésinél Völner Pál és Hegmanné Nemes Sára, az Emminél Hoffmann Rózsa, Halász János és Kovács Zoltán.

A legnagyobb - 194 négyzetméteres - ingatlan Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkárt illeti meg, ennek bérleti díja havi 220 ezer forint. Ennél többe, 230 ezer forintba kerül ugyanakkor Hoffmann Rózsa közoktatási és Halász János kulturális államtitkár 72, illetve 57 négyzetméteres lakásának havi díja, míg a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkáraként dolgozó Poprády Géza 69 négyzetméteres lakásáért 259 ezer forintot fizet az állam.

Olvasóink írták

 • 6. grafika88 2013. április 23. 14:09
  „Van akinek páncélozott luxus autó is jár ! Meg magánrepülő többtízmillió ft / alkalom !”
 • 5. szatyi 2013. április 23. 12:25
  „Vajon mit tudhat Horváth Viktória, hogy naponta 500 kilométert autózhat el?
  Rózsika néni pecója sem lehet semmi, 72 nm. havi 230 ezerért!”
 • 4. grafika88 2013. április 23. 09:27
  „Minden képviselő nagyívben tojik a népre !
  ők havi milliós fizetés mellé , sok.százezres havi költségtérítést kapnak. MERT megérdemlik !”
 • 3. lukrecia 2013. április 23. 08:15
  „Es nem szamit csokken vagy eppen dragul az uzemanyagok ara. Ingyen lehet ausztriaba menni bevasarolni, kirandulni.”
 • 2. kumisz 2013. április 23. 07:25
  „Vicc!!!”
 • 1. szatyi 2013. április 23. 06:55
  „Elképesztő számadatok!
  A pórnémet meg etetik a rezsicsökkentéses 10% -al!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rengeteg az illegális autószerviz

Nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a járműjavítás áfájának 50 százalékos visszaigényelhetősége. Tovább olvasom