Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Kisebb az államháztartási hiány a vártnál

A megszorító csomag eredményeképpen az év második felében 155 milliárdos költségvetési többlettel számol a PM.
Mind a márciusi, mind az első negyedévi államháztartási hiány kisebb volt a vártnál. Márciusban 332,9 milliárd helyett 309,4 milliárd forint volt a deficit, az első három hónapban pedig a vártnál több mint 20 milliárddal kisebb, 566 milliárd - jelentette be kedden Várfalvi István, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára. A megszorító csomag eredményeképpen az év második felében 155 milliárdos költségvetési többlettel számol a PM.

Az államháztartás hiánya az első félévben a bruttó hazai termék (GDP) 3,4 százaléka lesz, ami jelentősen meghaladja a 3 százalék alatti éves célt, de a kormány által tervezett megtakarítási intézkedések a második félévben éreztetik majd hatásukat. A 13. havi nyugdíjat, a 13. havi közalkalmazotti illetményt, a lakástámogatást, a nyugdíjkorrekciót érintő megszorítás és az áfaemelés következtében a PM azzal számol, hogy az év végére 155 milliárd többlete lesz a költségvetésnek. A tavalyi mínusz 186 milliárdhoz képest ez egy év alatt 341 milliárdos javulás - mondta Várfalvi István. Ezzel tartani lehet a 2,9 százalékos éves hiányt - tette hozzá.

A kormány már 5,5-6 százalékos gazdasági visszaeséssel számol, az eddigi költségvetési adatok 3-3,5 százalékra készültek. A kabinet ezt látva határozta el a most bejelentett takarékossági intézkedéseket, amelyek összhatása 400 milliárd forint 2009-ben. A kormány még nem nyúlt hozzá a költségvetés egyensúlyi tartalékához, ez további mozgásteret teremt - mondta Várfalvi. A külpiacokra vonatkozó uniós prognózis megismerése május 4-én módosíthatja a makrogazdasági pályát.

Oszkó Péter pénzügyminiszter a hét végén részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tanácskozásán, amelyen ismerteti a vasárnap hozott kormányzati intézkedéseket. A kormány tartja magát az IMF-fel, az Európai Unióval és a Világbankkal kötött hitelmegállapodásban foglaltakhoz - közölte Pichler Ferenc sajtófőnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

8 milliót csalt ki hiszékeny emberektől Malvina, a jósnő

Malvina vudu babával, gyertyákkal, kártyákkal és gyógyfüvekkel jósolt, ezért pedig alkalmanként több… Tovább olvasom