Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Kísérleti gyilkosság

Fiatal nő holttestére bukkannak egy kaliforniai kisváros melletti erdőben. Az ügyet a tapasztalt gyilkossági nyomozó és specialista Cassie Mayweather (Sandra Bullock) kapja, hozzá egy új társat, Sam Kennedy (Ben Chaplin) személyében.

A nyomozók bizonyítékok után kutatnak, s ezek véletlenszerű erőszakos cselekményre utalnak, ám Cassie-nek van egy olyan érzése, hogy a látszat ellenére ez a gyilkosság nem az, aminek látszik.

A múltjából ismerős, egy régi rendőrségi ügyből, és a jelen eseményei arra késztetik, hogy képzeletben visszatérjen ebbe múltba.Cassie teljes erővel beleveti magát a rejtélyes ügybe, elsősorban arra összpontosít, hogy összegyűjtsön és analizáljon minden elérhető bizonyítékot, és gondosan felépítse a gyilkos „képét" a tetthelyen maradt kevés nyom alapján.

A nyomok egy Richard Haywood nevű fiatalemberhez (Ryan Gosling) vezetnek, aki nagyon készséges, és bombabiztos alibije van. Cassie mégis azt gyanítja, jóval több van a fiú történetében, mint amit a gondtalan külső látni enged. Egyre inkább az ösztöneire hallgat, az előérzetekre és a múlt árnyaira. Mindezekből roppant zavarbaejtő teóriát állít össze, miszerint Haywood és barátja, Justin Pendleton (Michael Pitt) arra szövetkeztek, hogy elkövessék a tökéletes bűntényt.

A visszahúzódó Justin és a megnyerő modorú Richard titkos barátságot kötöttek, és egy elhagyatott házban találkozgattak. Az együtt töltött hónapok alatt megosztották kamaszos titkaikat és fantáziáikat. És hogy megerősítsék barátságukat és biztosítsák egymás iránti feltétlen hűségüket, elhatározták, hogy véghez visznek valami rendkívülit, amiről senki sem tud... a tökéletes gyilkosságot.

Talán viccként indult az egész, de végül egyfajta bátorságpróba lett belőle. Legalábbis ez Cassie elmélete, melyet múltbeli élményei és saját törvényszéki tapasztalatai támasztanak alá...

INFÓ

A film sztoriját Richard Crystal producer vetette fel. Régóta nem hagyta nyugodni ugyanis a Leopold-Loeb néven elhíresült, 1924-es eset, amikor két intelligens fiatalember egy emberrablásos gyilkosságot agyalt ki. Céljuk egy bonyolult játék volt, mellyel elkövethetik a „tökéletes" bűntényt.

Barbet Schroeder rendező:
„Mint a legtöbb embert, engem is foglalkoztatott a Leopold-Loeb sztori, de
ennél is jobban érdekelt Richard és Justin történetének mai aspektusa. Van egy bonyolult női főszereplőnk, aki a kriminológia olyan területein specialista, melyek az 1924-es gyilkosság idején még nem léteztek, s ez teljesen új színt visz a történetbe, más szintekre emeli az elmejátékot, és napjainkra formálja a történetet.
Nagyon izgalmas volt Sandra Bullockot egy olyan szerepben látni, mely a 40-es évek filmjeinek összetett, erős női figuráit kelti életre; ugyanakkor megmutatja Cassie sebezhető oldalát is, ami nagyon megindító."

Sandra Bullock:
"Cassie jobban támaszkodik az ösztöneire ebben az ügyben, mint bármilyen cáfolhatatlannak látszó bizonyítékra. Ez egyfajta gyanú, megérzés. Ahogy elkezdik feltárni a dolgokat, Cassie észrevesz egy mintázatot, de rajta kívül senki más nem találja úgy, hogy ez a mintázat helyes. Van valami különös érzése ezzel a két, jó sorból származó fiatalemberrel kapcsolatban, de nincs nyilvánvaló bizonyíték, hogy bármi közük lenne a gyilkossághoz. Úgy tűnik, hogy a dolgok egyszerűen túl tökéletesek velük kapcsolatban, az alibijük is. De lassanként kezdenek a felszínre bukkanni tények, melyek segítenek alátámasztani a nő elképzeléseit."

Michael Pitt:

„Justin őrületesen intelligens, de teljesen zavart. Nagyon zárkózott és mindent rendben csinál, mindig gondolkodik, csak aztán rukkol ki, és ezt nagyon jó volt eljátszani. Richard és ő egy kicsit különcök és betegesek, egymásba kapaszkodnak, mert érzik, hogy a világ összefogott ellenük.
Justin úgy tekint a gyilkosságra, mint egy tudományos kísérletre vagy egy bonyolult matematikai problémára. Lassan gondolja ki, tulajdonképpen unalomból, mert nincs más dolga és kihívásokra vágyik. A tudata a gyilkosság alatt kezd újra működésbe lépni, amikor bűntudatot érez és lelkifurdalást, hogy erre nem gondolt korábban."

Ryan Gosling:

„A Kísérleti gyilkosság nagyon eltért az utóbbi időben hozzám került forgatókönyvektől. A műfaj legtöbb mai filmjében minden ötödik oldalra esik egy-egy gyilkosság. Itt semmi ilyesmi nem történik. Úgy éreztem, érdekes lehetőség a gyilkosság következményeivel foglalkozni. És arra is rádöbbentett, hogy az ember a saját életét csak bizonyos pontig tartja ellenőrzése alatt, amíg meghozza azt a bizonyos olyan döntést, mely örökre megváltoztat mindent.

Richard és Justin számára a gyilkosság nem egyszerűen a hecc kedvéért történik, vagy azért az elégedettségért, hogy végrehajtották a tettet. Érezni akarnak valamit, megélni egy olyan bizalmas kapcsolatot, melyet sehol másutt nem találnak meg. A családjukkal és a barátaikkal ugyanis nincs igazi kapcsolatuk. Szóval akarnak valami igazit. Szerintem Richard fejében ez úgy jelenik meg, hogy ezen a módon ő és Justin örökre megpecsételik barátságukat."
hogy ezen a módon ő és Justin örökre megpecsételik barátságukat."
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkanélküliség: győri origó

A megyei munkaügyi központ győri kirendeltségéhez tartozik a megyei munkanélküliek csaknem fele. Ez… Tovább olvasom