Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Kislétai gyilkosság: Az államfő hétfôn találkozik Bajnaival

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn találkozik Bajnai Gordon miniszterelnökkel, hogy tájékoztatást kérjen a nyomozás állásáról a kislétai gyilkosság ügyében.
A találkozót követően az államfő sajtónyilatkozatot ad a Sándor-palotában - olvasható a közleményben.

Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője kedden mondta azt az MTI-nek: munkatalálkozón kér tájékoztatást a köztársasági elnök a kormányfőtől a kislétai gyilkosság ügyében. Akkor hozzátette: Sólyom László azt kérte Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy első napirendi pontként tájékoztassa a nyomozás állásáról, és arról, milyen intézkedéseket hoztak az elkövető vagy elkövetők elfogásáért.

A Szabolcs megyei Kislétán hétfőre virradóra egy 45 éves roma nőt lőttek agyon, 13 éves gyermekét pedig életveszélyesen megsebesítették. A Nemzeti Nyomozóiroda (NNI) az újabb támadással együtt már nyolc bűncselekmény ügyében nyomoz. A tavaly július óta tartó, romák elleni bűncselekmény-sorozatnak eddig ötvenöt sértettje van, közülük hatan meghaltak.

Kumin Ferenc kedden emlékeztetett arra is: a február végén történt tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság és gyújtogatás után az államfő megbeszélésre hívta hivatalába Draskovics Tibor igazságügyi minisztert, Bencze József országos rendőrfőkapitányt, valamint külön találkozóra Belovics Ervint, a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettesét.

A találkozó után az elnöki hivatal a közleményében azt írta: "Sólyom László valamennyi tárgyalópartnerének jelezte: fontosnak tartja, hogy a cigányok elleni támadások esetén a közvélemény minél hamarabb megismerhesse a bűncselekmények indítékait".

Még ugyanazon a héten a köztársasági elnök a Népszabadság című napilapnak adott interjújában úgy fogalmazott: a cigányság beilleszkedése az ország jövőjének egyik legfontosabb kérdése.

Sólyom László szerint tény, hogy a cigányok zöme a rendszerváltás vesztese lett. "Kérdés, hogy ráadásul a válság vesztese is lesz-e azzal, hogy rájuk hárul annak minden súlyos társadalmi feszültsége" - tette hozzá az interjúban.

A romák elleni támadások ügyében csütörtökön zárt ülést tartott az Országgyűlés rendészeti bizottsága, a testület fideszes elnöke, Lázár János alaposnak nevezte az ott elhangzott tájékoztatást. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter azt hangsúlyozta, hogy a rendőrség mindent megtesz az elkövetők kézre kerítéséért, a kisebbségi ombudsman pedig eseti bizottság felállítását szorgalmazta.

Olvasóink írták

  • 3. KolomparBeyonce 2009. augusztus 07. 19:16
    „Jaj a huje Solyom mit osszefontoskodik itten, mintha tole aztan barmi fuggne. Parade”
  • 2. Power 2009. augusztus 07. 12:32
    „Le kell váltani a Gyurcsány-utód kormányzatot és a Gyurcsánnyal együtt bíróság elé állítani őket...kivétel nélkül.”
  • 1. comet 2009. augusztus 07. 11:42
    „és mire fog jutni a két balfék? Vajon rájönnek, hogy az ország mind gazdaságilag mind erkölcsileg szétesett, és potenciálisan védtelen a komolyabb bűnöző és felforgató csoportokkal szemben? Vajon rájönnek az ide vezető úton betöltött saját szerepükre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német lap a romák elleni támadásokról

A romák ellen Magyarországon végrehajtott támadások kapcsán közölt kommentárt Az idegen szomszéd… Tovább olvasom