Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Kocsis: Gyurcsányt és Bajnait is hallgassa meg a Portik-Laborc bizottság

Kocsis Máté szerint a szocialisták mindent megtesznek, hogy a Portik-Laborc találkozókról elterelhessék a figyelmet.
Kocsis Máté kezdeményezi, hogy Szilvásy György volt titokminisztert, valamint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egykori miniszterelnököket is hallgassa meg a Portik-Labort találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottság.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja erről az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának keddi ülése után tartott sajtótájékoztatóján beszélt.

Szerinte a szocialisták mindent megtesznek, hogy a Portik-Laborc találkozókról elterelhessék a figyelmet. Úgy fogalmazott: "Isten óvja Magyarországot attól, hogy Bajnai még egyszer a titkosszolgálatok közelébe kerüljön".

Elmondta, hogy a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló ténymegállapító albizottságban javaslatot fog tenni arra, hogy az akkori politikai felelősöket - köztük Szilvásy György volt titokminisztert, és az akkori miniszterelnököt, Gyurcsány Ferencet is - hallgassák meg. Továbbá azt is kezdeményezi, hogy Gyurcsány Ferenc utódját, Bajnai Gordont is hallgassa meg a testület, mert - mint mondta - Laborc Sándor még az ő miniszterelnöksége idején is munkálkodott.

Azt is közölte, hogy a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülésén "Jávor Benedek, Bajnai Gordon egyik eltartottja, a ciklus legdilettánsabb javaslatát tette meg".

Dorosz Dávid, Jávor Benedek, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor, Szabó Rebeka, Szabó Tímea és Szilágyi Péter /Párbeszéd Magyarországért (PM)/ képviselők a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását kezdeményezték. Javaslatuk szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőjét csak a szakbizottság beleegyezésével lehetne kinevezni, továbbá titkos információgyűjtést csak bírói engedéllyel lehetne elvégezni.

A javaslatot Jávor Benedek ismertette a bizottság előtt. Indoklása szerint a Portik-Laborc féle találkozók hangfelvételei konkrét kérdéseket vetettek fel, de az is kiderült, hogy a nemzetbiztonsági szakszolgálatok felügyelete nem megfelelő.

Harangozó Tamás, a bizottság szocialista tagja azt mondta: a tárgysorozatba vételt pártja támogatja, de a javaslat egy részét nonszensznek tartják.

Kocsis Máté, fideszes képviselő a bizottsági ülésen azt mondta: politikailag átlátszónak és szakmailag védhetetlennek tartják a javaslatot. Kocsis Máté Bajnai Gordonnak azt üzente, hogy akkor tett volna rendet, amikor még ő volt a miniszterelnök.

A bizottság végül leszavazta a Párbeszéd Magyarországért (PM)
képviselők indítványának tárgysorozatba vételét.

A bizottsági ülésen a trafik-üggyel kapcsolatos szocialista felvetésekre reagálva Kocsis Máté azt mondta: támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely az adatok és dokumentumok megismerését szolgálja, de nem támogatnak olyan "mondvacsinált politikai ügyeket", amelyek ötezer jövőben trafikot üzemeltető kisvállalkozót, illetve családot a szervezett bűnözéssel próbálnak azonosítani.

Kiemelte: minden olyan vádat visszautasítanak, amely szerint politikai döntés született. Ha az lett volna, akkor nem nyert volna több száz helyen baloldali vagy jobbikos trafikos - mondta a fideszes képviselő, aki szerint ezért "alaptalan és politikai elterelés" az, hogy politikai döntések születtek.

Olvasóink írták

 • 2. csergemerge 2013. május 14. 21:54
  „Ez csak parasztvakítás.
  Pótcselekvés.
  Borítékolom, hogy a meghallgatásnak SEMMILYEN következménye nem lesz az érintettekre.
  Pedig van vaj a fejükön, bőven.
  A Fidesz fél.”
 • 1. igazságkereső 2013. május 14. 17:30
  „A "devizahitel" ügyben is meg lehetne hallgatni egy különbizottságnak mindkettőjüket, mert kormányzásuk idején hatalmasodott el a bankok pénzügyi, hitelezési gátlástalansága!! Hol voltak a pénzügyminiszterek, a Bankfelügyelet, azaz a PSZÁF, mely megállíthatta volna a magyarországi bankok indexálási trükkjeit, mellyel tönkretettek másfél millió ügyfelet?!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trafik: a DK az ombudsmanhoz, az LMP a törvényszékhez fordul, az OTP hitel- és számlacsomagot indít

Molnár Csaba közölte, pártja Szabó Mátéhoz ésPéterfalvi Attilához fordul. Az LMP a a… Tovább olvasom