Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Kontrát Károly: Magyarországon rend és biztonság van

A rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát.
Magyarországon rend van, biztonság van, ám ezért a rendért folyamatosan többet kell tenni - hangoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) pénteki budapesti évzáró elnökségi ülésén.

Kontrát Károly - Pintér Sándor belügyminiszter nevében is - köszönetet mondva a 77 ezer polgárőr szolgálatáért, hangsúlyozta, a rend a legfontosabb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapok biztonságát. Ezért is ígérték kormányra kerülve ennek a rendnek megteremtését - tette hozzá.

Közölte, az elmúlt két és fél év kormányzati, parlamenti, rendőrségi, polgárőrségi munkájának, valamint az önkormányzatokkal kialakított együttműködésnek az eredményeként sikerült mára rendet és biztonságot teremteni.

A kormány 2013-ban is támogatja a polgárőrséget, és továbbra is stratégiai partnerként tekint rá - mondta az államtitkár, hozzátéve, ahogy ígérték, a rend megteremtéséhez szükséges feltételeket is biztosítani fogják "valamennyi, a rendért dolgozó szervezet" számára. Utalt arra is, hogy január 1-jén több, a rendészeti és közbiztonsági területet érintő jogszabály lép hatályba, ami segíti a szolgálat eredményes ellátását.

Kontrát Károly a polgárőrség jövő évi tevékenységével összefüggésben a fontosabb feladatok között említette a bűnmegelőzés további erősítését, a rendőrséggel közös szolgálatellátás fejlesztését, a közlekedésbiztonság javítását, valamint a gyermekek és az egyedülálló időskorúak védelmét.

Túrós András, az OPSZ elnöke arról beszélt, a szövetség életében az idén jelentős változások történtek, ezek között említette, hogy köztestületi jogállást kaptak, így február 1-jétől speciális civil szervezetként működnek.
Az Országos Polgárőr Szövetséghez jelenleg 1864 egyesület tartozik - közölte az elnök, jelezve: a tagság kötelező, ez azt jelenti, hogy csak az az egyesület működhet polgárőrségként, amely tagja az OPSZ-nek.

Elmondta, számítottak arra, hogy az átalakulás, a minőségi követelmények erősödése kisebb-nagyobb veszteséggel is járhat, így csökkent a létszámuk, "ám nem olyan drámaian, mint ahogy azt néhány vészmadár jósolta". Hozzátette: 2011-hez képest 6800-zal kevesebb a polgárőrök száma, ez 7-8 százalékos csökkenést jelent.

Eredményeik közé sorolta, hogy a februári zord időben legalább húsz ember életét mentették meg a polgárőrök, továbbá (november végéig) 300 ezer esetben észleltek kisebb-nagyobb jogsértést, és 1619 esetben elfogásokban is közreműködtek.

Olvasóink írták

 • 4. klj-54 2012. december 14. 17:19
  „Mi van?
  Rend?
  Biztonság?
  Ott ahol egy napon kettő gyermeket öltek meg?”
 • 3. Őszödi 2012. december 14. 15:01
  „A jogbiztonságról és a létbiztonságról jobb nem beszélni. A Fidesz egy liberális párt lett.”
 • 2. deszkás 2012. december 14. 14:15
  „Na akkor kedves Kontrát úr a Hummeres ügy kapcsán is valamit lépni kellene.,ha kérhetem komcsizás nélkül.”
 • 1. Falcao 2012. december 14. 14:04
  „Olyan két hetes rend van. Tudjuk. Valaki majd szóljon a bűnözőknek is azért.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mintegy száz zalai kistelepülés adósságát vállalja át az állam

Ezek az összegek néhány milliótól a kétszázmillió forintig terjednek. Tovább olvasom