Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Kórházukért demonstráltak a tapolcaiak

Kórházukért, munkahelyeik megtartásáért demonstráltak a tapolcai kórház dolgozói pénteken a városháza előtti Hősök terén, ahol az intézmény 220 alkalmazottjával szolidaritást vállalókkal együtt mintegy négyszázan gyűltek össze.
Rig Lajos, az Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete (EDFSZ) tapolcai kórházi szervezetének elnöke hangsúlyozta, hogy nem az önkormányzat ellen demonstrálnak, hanem elviselhetetlen helyzetük ellen, mert a dolgozók "idegrendszerével és munkahelyével játszani felelőtlen magatartás". Emlékeztetett arra, hogy a kórházat működtető Medisyst Kft. az év elején csoportos létszámleépítést jelentett be a kórház valamennyi dolgozójára vonatkozóan, ami szerintük nem létszámcsökkentést jelent, hanem felszámolást.

Felidézte, hogy a működtető csak akkor vonta vissza létszámleépítési bejelentését, amikor munkaügyi bírósághoz fordultak. Április 2-án azonban újra ezzel állt elő a Medisyst, noha a tapolcai önkormányzat többször jelezte, kész a dolgozók átvételére és további foglalkoztatásukra - mondta a szakszervezeti vezető, majd felolvasta a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának "szolidaritási üzenetét", amelyben a fórum támogatásáról biztosította a "tapolcai kórházvédőket".

Császár László, Tapolca fideszes polgármestere a demonstrálóknak elmondta, hogy Falus Ferenc országos tiszti főorvos - akivel előző nap személyesen tárgyalt - helyben hagyta a regionális tiszti főorvos határozatát (április 30-i hatállyal), azaz ekkortól lesz jogerős a Medisyst kórházműködtetésre szóló engedélyének visszavonása.

A polgármester ugyanakkor ellentmondást érzékel abban, hogy nekik csütörtökön azt mondta az országos tiszti főorvos, hogy tapolcai dolgozókkal és "telephellyel" működik tovább a város kórháza, ám pénteken több médiumban olyan hírek jelentek meg Falus Ferenc nyilatkozataként, miszerint a veszprémi megyei kórházat jelölte ki ideiglenes működtetőként. Amíg a tapolcai önkormányzat által létrehozott kft. meg nem kapja a kórház működtetésére az engedélyt - tette hozzá a polgármester.

Császár László megjegyezte: ha április 30-val megszűnik a Medisyst engedélye, minden jog és jogosítvány - az ingatlanokkal és eszközökkel együtt - "visszaszáll a városra". Nélkülünk az országos tiszti főorvos nem tud dönteni a tapolcai kórház ügyében - hangsúlyozta a polgármester.

Közlése szerint testületi döntés van arról, hogy minden dolgozót átvesznek és a kórházat működtetik. Elmondta: az átmeneti nehézségek miatt az önkormányzat már 100 millió forintot költött a 191 ágyas kórházra. Császár László szólt arról, hogy az országos tiszti főorvos határozatát hétfőn kapják kézhez, akkortól lesz az hivatalos és jogerős, de szerinte elegendő idejük marad felkészülni a kórház május 1-jei átadás-átvételére.

Lasztovicza Jenő, Tapolca fideszes országgyűlési képviselője, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: ha a "legrosszabb forgatókönyv" valósulna meg, azaz a veszprémi megyei kórház venné át ideiglenesen üzemeltetésre a tapolcait, a dolgozók akkor is maradnak, s a betegellátás is zavartalan lesz. Csak így bonyolultabb az ügy, és dupla a munka, mert két átadást-átvételt kell majd megejteni - tette hozzá.

Rig Lajos a demonstráció végén elmondta, hogy a tapolcai ellátási körzethez ötvenezren tartoznak - a nyári szezon idején akár százezren is -, s ragaszkodnak ahhoz, hogy a "tapolcai kórházat tapolcai kft. működtesse". Ennek érdekében, ha kell, elmennek demonstrálni akár Veszprémbe, vagy Budapestre is.

Császár László a demonstrációt követően az MTI-nek elmondta: ha birtokon belül lesznek, akkor ismét tárgyalnak a Medisysttel a pénzügyi elszámolásról. Szerinte a működési engedély visszaadásával a Medisyst a 30 évre kötött szerződést megszegte. A cég 380 millió forintot kér a kórházban és a rendelőintézetében megvalósított beruházásokért, ezt az összeget azonban az önkormányzat rendkívül soknak tartja - mondta a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felügyeleti bírságok pénzügyi szolgáltatóknak

Különböző vétségek miatt több pénzügyi szolgáltatót is megbírságolt a napokban a Pénzügyi… Tovább olvasom