Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Kovács Árpád: ma egyetlen lehetőség a bevételek növelése

A költségvetésnek ma egyetlen lehetősége a bevételek növelése, kiadási oldalon ugyanis, ellentétben az európai országokkal, a jelenlegi struktúrában már nincs hová hátrálni - mondta Kovács Árpád Szombathelyen egy tanácskozáson, pénteken.
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke rámutatott: jelenleg nagyjából ugyanannyit fordítunk évente az ország adósságállománya után a kamatok kifizetésére, mint amekkora adótartozást nem tud behajtani az APEH. Ez összesen már 2400 milliárd forint évente, közben pedig nem jut pénz arra, hogy az adóságaink tőkerészét tudjuk törleszteni, vagy a gazdaságba tudjunk a beszedett adókból valamit visszaforgatni - mondta.

"Ebből pedig le kell vonnunk (...) azt a következtetést, hogy soha ezeket az adóságokat vissza nem fogjuk tudni fizetni" - fűzte hozzá.

Szavai szerint az egyetlen módja annak, hogy kibírjuk az adóság terheit, az, hogy megpróbáljuk ezeket a pénzeket szinten tartani.

Ha a gazdasággal kapcsolatos problémákat nem próbáljuk megoldani, akkor a gazdaság teljesítménye tovább fog csökkenni, az adóhivatal behajthatatlan kintlévőségei pedig tovább fognak növekedni, és ez bénultsághoz közeli állapothoz vezethet a pénzügyi rendszerünkben - tette hozzá.

Kovács Árpád hangsúlyozta: Magyarországon még mindig nem került sor a nagy rendszerek igazi reformjára. Miközben átalakult a gazdaság, megszülettek azok a jogszabályok, amelyek a reálgazdaság működéséhez kapcsolódnak, nem történtek meg a szükséges lépések az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátások rendszerének átalakítása területén.

Felidézte: a politikusok azt jelezték, hogy majd a gazdasági teljesítmény növekedésének bázisán fognak megszületni azok a feltételek, amelyek a nagy rendszereknek az átalakításához kellenek. Csakhogy - mutatott rá - 1995 kivételével eddig egyetlen évben sem tudott még a privatizáció sem annyi állami bevételt hozni, amennyiből bármiféle strukturális reformot végre lehetett volna hajtani. Még azt az összeget sem hozta, amennyiből az adott év államadóság törlesztési kötelezettségeinek megfelelt volna - jegyezte meg Kovács Árpád.

Olvasóink írták

 • 1. KovácsPistike 2009. október 31. 13:07
  „Gyurcsány Bajnai-féle válságkezelő kormány a tudja hogy mit kell tenni, mert ekkora böszmeséget még Európában senki nem csinált.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  Demokraták és szakmai tudás nélkül nincsenek demokratikus intézmények.
  Vallás + erkölcs = jogrend és társadalmi közérzet alapja.
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  Korrupció elleni harcot csak az hirdessen, aki nem korrupt!

  40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  "Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak."

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar egy pihenőhely lehet 6 milláért! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frekvenciapályázat: a Fidesz és az MSZP nem támogatja a vizsgálóbizottságot

A Fidesz szerint "demokráciához nehezen illő" Kóka János azon javaslata, hogy a parlament… Tovább olvasom