Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Kövér: Magyarország osztja az EU közös álláspontját Ukrajna ügyében

Az Összefogás szerint az Országgyűlésnek foglalkoznia kellene az ukrán válsággal. A Jobbik a katonai sorozások leállításáért emelt szót. Belföldi reakciók az ukrán válságról.
Lázár: a kormány mindent megtesz a Kárpátalján élő magyarokért

A kormány mindent megtesz, hogy segítse a Kárpátalján élő magyarokat, garantálja biztonságukat – jelentette ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn Makón.

A magyar kormány minden lépését az határozza meg, hogy garantálni tudja a Kárpátalján élő magyarok biztonságát – mondta a politikus a település református általános iskolájának aulájában tartott fórumán, mintegy 150 ember előtt.

A politikus hangsúlyozta, Magyarország az EU és a NATO tagja, így, amit az EU és a NATO mond, azt Magyarország is mondja.

Magyarország abban érdekelt, hogy a válság lehetőség szerint békés úton rendeződjön, a helyzet ugyanakkor egyáltalán nem könnyű, súlyos válsággal fenyeget – tudatta az államtitkár.

A rendőrség tájékoztatása szerint - a felröppent híresztelésekkel szemben - nem növekedett jelentősen a határt átlépő kárpátaljai magyar fiatalok száma. A magyar hatóságok felkészültek a tömeges migrációra – közölte Lázár János.

Az államtitkár elmondta, szerdán a nemzetbiztonsági és a külügyi bizottság összevont ülést tart, melyen Martonyi János személyesen fogja tájékoztatni a képviselőket az ukrán válságról.

Lázár János hibának nevezte, ha a komoly és veszélyes helyzetből valaki pártpolitikát, kampánytémát próbál kreálni. Hozzátéve: felelős politikai erőhöz méltó viselkedést vár el az ellenzéktől.

A politikus kijelentette, az ország vezetésére alkalmatlan az az erő, amelyik az ukrán helyzetet ki akarja használni a kampányban.

Magyarország osztja az EU közös álláspontját Ukrajna ügyében

Magyarország, saját véleményét az unión belül elmondva, osztja az EU álláspontját Ukrajna ügyében - jelentette ki a parlament elnöke hétfői tapolcai sajtótájékoztatóján. Kövér László hozzátette, hogy Magyarország eddig is ezt tette külpolitikai kérdésekben.

A házelnök arról beszélt, hogy Magyarország igyekszik saját speciális nézőpontját érvényesíteni az ukrajnai eseményeket illetően Oroszország és az új ukrán vezetés felé egyaránt.

Kövér László közölte: Magyarország minden egyes alkalommal figyelmeztetni fog, ha a demokratikus fordulat jegyében antidemokratikus lépések történnek, vagy azokat kilátásba helyezik.

"Utalnék itt a nyelvtörvény eltörlésére, ami az Ukrajnában élő több millió ember önazonosságának megélését teszi kérdésessé" - fejtette ki a házelnök. Hozzátette: a nemzetiségek jogait Ukrajnában az eddiginél is jobban kell biztosítani.

Kövér László arra a kérdésre, hogy az ukrajnai helyzet befolyásolja-e a paksi szerződést, azt válaszolta: a megállapodás mindkét fél számára előnyös.

Az áprilisi országgyűlési választásokkal kapcsolatban azt mondta, hogy az "előjelek" bíztatóak a kormánypártok számára.

Kifejtette: az, hogy a felmérések szerint a kormánypártok vezetnek, "nem mindössze a mi munkánk eredménye, hanem az ellenzék destruktív politikájának kudarca is, lenyomata a közvéleményben. Nem sikerült hiteles alternatívát felállítani velünk szemben".

Hozzátette: talán nehéz is volt a kormány intézkedéseiben komoly kivetnivalót találni, és ha felhatalmazást kapnak, akkor a következő négy esztendőben az apróbb hibákat korrigálják, az oktatásban és a közigazgatásban elindult reformokat pedig kiteljesítik.

Ha a Fidesz, jelöltjei és támogatói elvégzik azt a munkát, amelyet egy kampányban el kell végezni, "akkor megítélésünk szerint nem csúszhat ki a kezünkből a gyeplő ismét, mint ahogy az 2002-ben megtörtént". Az utóbbinak "megítélésem szerint végzetes következményei lennének Magyarországra, meg a magyar családokra nézve" - fogalmazott Kövér László.

Az LMP az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi

A Lehet Más a Politika (LMP) az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi az ukrán válsággal összefüggésben - jelentette be Schiffer András frakcióvezető hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus elmondta: azt javasolják, hogy a rendkívüli ülésen két LMP-s indítványt tárgyaljanak meg. Törvényjavaslatban kezdeményezik az "Orbán-Putyin-paktum" felmondását, míg határozati javaslatuk az orosz "atomgyarmatosítás leállításához szükséges intézkedéseket" tartalmazza - mondta.

Schiffer András szerint Oroszország súlyosan nemzetközi egyezményeket sértő politikát folytat, és ebben a helyzetben Magyarországnak különleges felelőssége van: világossá kell tennie, hogy egyezménysértőkkel nem köt külön paktumot.

Orbán: a magyarok biztonságban vannak itthon és Kárpátalján is

A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak - válaszolta kérdésre Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Fejér megyei Kőszárhegyen, miután ünnepélyesen átadott egy telephely-fejlesztési beruházást.

A kormányfő kijelentette, Magyarország nem része a konfliktusnak.

Jelezte, hogy Martonyi János külügyminiszter éppen Brüsszelben van és hazánk része a közös európai erőfeszítéseknek, amelyekkel "békét, biztonságot és a nemzetközi jog tiszteletét szeretnék elérni az európai egységes válságkezelésen belül".

Orbán Viktor a külhoni magyaroknak azt üzente: "számíthatnak ránk".


Jobbik: teljes területi autonómiát!

A Jobbik  teljes területi autonómiát követel a kárpátaljai magyar és ruszin  kisebbségnek és arra szólította fel a nemzetközi közvéleményt, hogy  szálljon síkra a Kárpátalján is megkezdődött katonai sorozások  leállítása érdekében.  

Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese  hétfői sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: bár a válság  kirobbantásában kétségtelenül szerepet játszott Janukovics elnök  korrupciója és a Régiók Pártjának a rossz kormányzása, elsősorban az  ukrán ellenzéknek nyújtott "washingtoni és brüsszeli pénzügyi,  politikai, erkölcsi és titkosszolgálati támogatásnak, aknamunkának  és provokációnak a következménye a hidegháborút idéző konfliktus".  

Képmutatónak nevezte a nyugatot amiatt, hogy a "válságot  leghosszabb ideig visszafogottan szemlélő és önmérsékletet tanúsító,  a kisebbségeinek a védelmére kelő Oroszországot teszi meg a válság  bűnbakjává". Bírálta, hogy eközben a nyugat által támogatott  ellenzéki erők első hatalmi intézkedése az volt, hogy visszavonta a  nyelvtörvényt, előrevetítve a "legdurvább ukrán sovinizmust" és a  nemzeti kisebbségek - köztük a kárpátaljai magyar és ruszin, illetve  orosz, lengyel, román és tatár kisebbségek - teljes jogfosztását.  

A frakcióvezető-helyettes azt is kijelentette: a Jobbik nem  tekinti a hatalomváltást az ukrán nemzet szuverén döntésének, a  jelenlegi hatalmat pedig legitimnek. Álláspontja szerint az  Ukrajnában zajló események a 2004-ben kirobbant narancsos forradalom  folytatásaként értelmezhetők, az euroatlanti tengely és Oroszország  között zajló geopolitikai összecsapás újabb felvonásának tartják.  

Gyöngyösi Márton jelezte: a Jobbik szerint a jelenlegi ukrán  válság a nyugat legújabb kísérlete arra, hogy a brüsszeli és  washingtoni hatalom "a vasfüggöny lehullását követően bekebelezett  és gyarmatosított Közép-Kelet-Európa után még keletebbre tolja ki a  hatalmát és a befolyását".  

A politikus felszólította a nemzetközi közvéleményt, hogy  gyakoroljon nyomást az átmeneti ukrán vezetésre a Kárpátalján is  megkezdődött katonai sorozások leállítása érdekében és mivel  álláspontjuk szerint Ukrajna nem képes a nemzeti kisebbségek  jogainak garantálására, ezért teljes területi autonómiát követelnek  a kárpátaljai magyar és ruszin kisebbségnek. A Jobbik emellett a  kisebbségek nyelvhasználati jogainak a biztosítását, az emberi jogok  garantálását követelte Ukrajnában.  

A politikus felszólította a magyar kormányt és a  Külügyminisztériumot, hogy az euroatlanti érdekek helyett a nemzeti  érdekek képviseletét helyezze politikája előterébe.


Összefogás: az Országgyűlés ítélje el az orosz agresszió előkészületeit

Az ellenzéki  összefogás szerint az Országgyűlésnek foglalkoznia kellene az ukrán  válsággal és el kellene ítélnie az oroszok agresszióra való  előkészületeit - közölte Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke  hétfőn sajtótájékoztatón.  

Fodor Gábor elfogadhatatlannak minősítette a miniszterelnök  és a köztársasági elnök hallgatását, aminek oka szerinte az  Oroszországgal a paksi erőmű bővítéséről kötött "szégyenteljes  szerződés". Jelezte, ha a kormányoldal nem indítványozza a parlament  összehívását, akkor az ellenzék fogja kezdeményezni.  

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője azt  mondta: "Ukrajna sem lehet orosz gyarmat". Szerinte az Orbán-kormány  felkészületlen az ukrán válság következményeinek kezelésére.  

Kakuk György, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja közölte: a  magyar kormánynak - hasonlóan szövetségeseihez - ki kellene  mondania, hogy Ukrajna területi integritása sérthetetlen.


Martonyi: elkötelezettek vagyunk Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna szuverenitása, függetlensége és területi egysége mellett, amelynek megsértését elítéljük - jelentette ki a külügyminiszterek rendkívüli tanácskozására érkezve Martonyi János.

A magyar diplomácia vezetője újságírók kérdéseire úgy nyilatkozott, nem tudja megerősíteni, hogy a külügyi tanács kilátásba helyez-e majd uniós szankciókat Oroszországgal szemben, vagy tárgyalnak-e egyáltalán ilyesmiről. Ezt mind alaposan és mélységében meg kell vitatni délután - fogalmazott Martonyi János.


Belügyminisztérium: Magyarország felkészült a helyzet kezelésére

Magyarország mind rendészeti, mind határrendészeti, mind egészségügyi területen felkészült az ukrán válsággal kapcsolatos esetleges események kezelésére - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az országos rendőrfőkapitány folyamatosan jelent az operatív törzs vezetőjének.

A minisztérium azt is megerősítette: menedékkérelmet nem terjesztettek elő az ukrán helyzettel összefüggésben. Jelezték: az ukrán-magyar határforgalomban nem volt kiugró változás az elmúlt 24 órában.


Németh Zsolt: álhír miatt indultak el kárpátaljai fiatalok Magyarországra

Nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeznek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt - amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában - valóban elindult több száz fiatal - jelentette ki Németh Zsolt hétfőn, az M1 Ma Reggel című műsorában.

A Külügyminisztérium államtitkára felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.

Németh Zsolt hangsúlyozta: nem igaz, hogy a magyar kormány nem foglalt állást az ukrajnai orosz beavatkozás ügyében. Martonyi János külügyminiszter már többször egyértelművé tette, hogy Ukrajna területi integritásának és szuverenitásának megsértését jelenti az, ami az elmúlt napokban a Krím félszigeten történt.

Ugyanakkor felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot - fűzte hozzá.

Úgy vélekedett, most a legfontosabb egy olyan nemzetközi mechanizmus kidolgozása, amely alapján kezelni lehet a válságot, és megindulhat a párbeszéd Oroszország és Ukrajna között. Ebbe a nagyhatalmakon és az Európai Unión kívül be kell vonni a nemzetközi szervezeteket, az EBESZ-t, az ENSZ-t és az Európa Tanácsot is. Ugyancsak keretet adhat a helyzet kezelésének az 1994-ben Oroszország által is aláírt budapesti memorandum, amely garantálja Ukrajna területi épségét.

A politikus eredménynek nevezte, hogy az Európai Unió közreműködésével egyelőre sikerült megakadályozni az erőszak kiterjedését, és hozzátette: a jövőben is határozott diplomáciai jelzéseket kell küldeni Oroszországnak.

Az EU-nak pedig segítenie kell Ukrajna gazdasági megerősödését és azt is, hogy az új hatalom legitimitást nyerjen szabad választásokon - mondta Németh Zsolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demonstrációra készülnek a vasutasok márciusban

A vasutasok reálkeresete az elmúlt években folyamatosan csökkent - közölte a VASZ. Tovább olvasom