Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Közvélemény-kutatással választatná ki a kormányfőjelöltet az Együtt-PM

Bajnai Gordon három fő elemből álló "gyorsító és problémamegoldó csomaggal" érkezett az ellenzéki egyeztetésre.
Egy rövid kampányt követő közvélemény-kutatás során választatná ki a demokratikus ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjét az Együtt-PM. Ezt a választási szövetséget vezető Bajnai Gordon jelentette be, miután több órán keresztül tárgyalt Mesterházy Attilával, az MSZP elnökével.

Bajnai Gordon, aki csak saját elképzelésüket ismertette a sajtótájékoztatón, azt mondta, három fő elemből álló "gyorsító és problémamegoldó csomaggal" érkezett a megbeszélésre.

Mesterházy előválasztást javasol együttműködő partnereinek

Az MSZP azt javasolja együttműködő partnereinek, hogy Magyarország történetében először tartsanak előválasztásokat mind a 106 választókerületben, és a miniszterelnök-jelölt személyéről is - közölte Mesterházy Attila, a párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Ez egy innováció a magyar politikában, de van rá nemzetközi példa - közölte a politikus.

"Azt javasoljuk, hogy döntsön a nép", éppen ezért azt kezdeményezi az MSZP országos elnökségi ülésén, hogy jelöljenek ki egy technikai előkészítő delegációt, amely kidolgozza az előválasztás részleteit.

Ismertetése szerint ha kell, az MSZP irodáin felül bérelnek ehhez helyiségeket, a jelöltek ezeken a helyszíneken elmondhatják programbeszédeiket, majd az emberek szavazhatnak.

Az ellenzéki együttműködés minimuma, hogy mind a 106 körzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon "Orbán Viktor jelöltjével szemben" - jelentette ki. Ha ez a választások vastörvénye, akkor ebben a részkérdésben le kell zárni a tárgyalásokat. Ezért javaslatának első eleme arról szól, hogy az egyéni jelöltek kérdését válasszák el a miniszterelnök-jelöltség kérdésétől. Elképzelésük szerint a kormányfő-jelöltről szóló tárgyalásoktól függetlenül az egyéni jelöltek csaknem harmadát, 35-öt az Együtt-PM adná, az MSZP pedig 71 helyet kapna, és mindkét fél támogatná a másik jelöltjeit. Bajnai Gordon hangsúlyozta, azt szeretné, ha ebben mindenképpen megállapodnának.

A második javaslat a közös listára vonatkozott, amelyen ugyanezekből az arányokból indulnának ki. Ezt egyfajta kompenzációval lehet kis mértékben módosítani, attól függően, hogy melyik fél adja a miniszterelnök-jelöltet - tette hozzá.

Elképzelése utolsó része az volt, hogy a két miniszterelnök-jelöltről a demokratikus ellenzéki és a bizonytalan szavazók döntsenek. Kiemelte, hogy jelenleg egyetlen olyan ellenzéki párt sincs, amelyik önmagában bírja a győzelemhez szükséges szavazatok több mint felét. Választási győzelemre viszont csak akkor van esély, ha a rekordszámú bizonytalan szavazó nagy részét meg tudják szólítani - tette hozzá. Szavai szerint ezért nem egy-egy pártnak, hanem a kormányváltást akarók széles táborának kell közös jelöltet állítania.

Emiatt azt javasolta, hogy a két szóba jöhető miniszterelnök-jelölt, vagyis ő és Mesterházy Attila is egyszerre tartson egy rövid, körülbelül kéthetes kampányt. Ennek lezárultával két vagy három, közösen megbízott közvélemény-kutató cég azonos módszerrel elvégezne egy nagymintás vizsgálatot, és ennek végeredménye alapján dőlne el, hogy ki lesz a jelölt.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy habár a kampány módszertanáról nem beszéltek részletesen, de tévévitát is javasolt, mert úgy gondolja, hogy ez is segítené a választókat véleményük kialakításában. Hozzátette, feltehetően "kampányszerű kampány lesz" majd, amelynek során a tévévita mellett a két fél nagygyűléseket is tart.

Véleménye szerint ezzel a megoldással fel lehetne oldani azt, hogy személyi ambíciók alá rendeljék az ellenzéki megállapodást. Hozzátette: úgy gondolják, hogy egy ilyen kiválasztási folyamat növelheti a későbbi győztes legitimációját, a hármas javaslat pedig kimozdíthatja a tárgyalásokat a holtpontról.

A feltett kérdésekre válaszolva nem akarta kommentálni a többórás tárgyaláson elhangzottakat. Szavai szerint Mesterházy Attila csak most ismerte meg elképzeléseiket, és érthetően tartja fent magának a jogot, hogy végiggondolja a javaslatot. Erről az MSZP elnökének feltehetően a szocialista párton belül is egyeztetnie kell majd - tette hozzá.

Annyit elmondott Bajnai Gordon, hogy az egyéni képviselői helyekről is tárgyaltak, és ebben a kérdésben tovább közeledtek egymáshoz az álláspontok, de konkrét helyekről nem akart beszélni.

Az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség korábban augusztus 2-án is egyeztetett, akkor mind a 106 egyéni választókerület lehetséges jelöltjeiről szó volt, de megállapodás nem született – számolt be a megbeszélés után Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke az MTI-nek. Elmondta: mivel a felek korábban megosztották egymással jelöltnévsorukat, ezért akkor végigmentek ezen körzetenként, tisztázták, hogy miért tartják alkalmasnak saját jelöltjüket, és értékelték az adott választókerület politikai viszonyait, az ellenzék esélyeit. Az MTI kérdésre azt mondta: a jelölt személyéről még egyik körzetben sem állapodtak meg.

Még korábban, július 16-án is tartottak egy egyeztetést, amelyen a szocialistákat vezető Mesterházy Attila beszámolója szerint megállapodtak közpolitikai javaslataik összehangolásáról és a közös egyénijelölt-állítás szempontjairól Budapesten. Az MSZP-elnök az ötórás megbeszélés után újságíróknak elmondta: elfogadtak egy dokumentumot, amely, ha győznek a jövő évi választáson, a kormányprogram alapja lesz.

Olvasóink írták

 • 3. pachakuti 2013. augusztus 24. 17:05
  „Szerb Antal (1901-1945) : ,,Aki zsidók véréből kisarjadt, az szükségszerűen megváltoztathatatlanul zsidó, ha az összes faji jellegvonások ellentéte lenne is és ha a legvadabb gyűlölője is fajának"”
 • 2. nemezis 2013. augusztus 24. 12:18
  „Nem tudom, a cikk írója mit nézett meg olvasott eddig. Ebből úgy tűnik, hogy a két pártelnök egyeztetett, és kialakult egy kompromisszum. Ha olvasta volna a többi hírportált, nézte volna Tv-t (ATV-től HírTv-ig), így nem írhatott volna! Olyan szavak hangzottak el, és nem jobbról, hogy "ultimátum", "háború", "hadüzenet", "menjenek a... -ba" stb. Az egyik E14-es kommentelő pl. olyasmit írt, hogy az utolsó oltsa le a villanyt, Mo. miniszterelnöke 2022-26-ig Orbán Viktor lesz.Legyen igaza, tegnap óta nem ábránd :-)”
 • 1. Együgyű 2013. augusztus 24. 11:46
  „,,Közvélemény-kutatással választatná ki a kormányfőjelöltet az Együtt-PM"
  Vélelmezem, hogy Orbán Viktorunk és stábja örvendezik/nevet az ellenzék (Együtt-PM, MSZP) politikai hatalmi vezetőinek felszabadító fülkeforradalmi kuruc belső harcán. Viktorunknak most már nem kell tenni semmit, hogy a 2014-es választások után is megtartsa a hatalmát? Ez a harc nekem a volt szocialista Magyarország és a volt Szovjetunió volt kommunista vezetőinek belső harcát juttatja eszembe. Meg is bukott mind a kettő.) Ott sem a dolgozó nép érdeke számított, hanem az hogy ,,én" kerüljek a ,,mézes bödön" tetejére. Mehet szerintem tovább egymás kedveskedő Gordonozása, Attilázása. A két párt együttműködése meg tovább várat magára pedig közel van már a 2014-es választás. A tegnap az ATV-ben tett bájologó, semmitmondó nyilatkozatukkal szerintem sok rejtőzködő szavazót vesztettek. Sokat elkedvetleníthettek a várhatóan rájuk szavazók közül. Úgy éreztem mintha Kálmán Olga is meglepődött volna a két interjúalanya nyilatkozatán. Gyurcsány Ferenc (DK) szerintem elég nyíltan és őszintén, mert nyilatkozó a kialakult mostani ellenzéki helyzetről. Sajnos azonban ez a szimpatikus véleménye sem segítheti az országot. (Miért is? Azért mert az Ő miniszterelnöksége idején lepaktáltak az akkori magyar népen garázdálkodó SZDSZ-el. Az akkori együtt politizálás/garázdálkodás sokakat közvetlenül is kiábrándított Ferencből. Feltételezem ez is közrejátszott az akkori bukásához és Mesterházy Atilla MSZP-s sikeréhez.) Ha valóban a nép érdekeit tartanák szem előtt a két nagy ellenzéki párt vezetői, akkor ,,demokratikusan" a várható miniszterelnöki jelöltséget most egy pénzfeldobással elintéznék. Ebben az esetben most a többi ellenzéki párttal is megegyezhetnének? Úgy veszem már én is észre, hogy minden ellenzéki párt a saját "kenyerét sütögeti" a nép kábításával együtt. Hatalmi váltást/gengszterváltást nem is akarnak, mert a 2014-es választások után hazánkban még rosszabb gazdasági helyzet lesz? Ellenzékben meg a parlamentben kiemelt juttatásokért, sok-sok megfizetett munkáért, kiváltságokért/kívánságokért, előjogokért, védettségért el lehet leni? A demokráciában is valódi erkölcsi/anyagi felelősség vállalás nincs a ránk felesküdteknek? Csak esküdözni, handabandázni kell? Mintha most már egyre többen fognának kitántorogni, ,,gyakorlatot" szerezni azok a Magyarok, akik vállalkozó szelleműek és tehetik. Ezer év múlva vissza fognak tántorogni? A mostani közvélemény kutatás és előválasztás választás választási győzelmet hoz 2014-ben?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: veszélyes alkura készül Bajnai és Mesterházy

Újra csak személyekről, pozíciókról és hatalomról szólt az alkudozás a baloldalon - mondta Zsigó… Tovább olvasom