Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

KRESZ módosítás! Előzési tilalom a nehéz tehergépkocsikra

Előzési tilalmat vezet be a nehéz tehergépkocsikra január elsejétől a kormány a KRESZ módosításával; az intézkedés célja a kockázatos gyakorlat és az általa okozott torlódások megszüntetése - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya csütörtökön.
A közlemény szerint az előzés tiltása a 7500 kilogrammot meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsikra és vontatókra az azonos irányban kétsávos autópályákon és autóutakon reggel 6 és este 22 óra között érvényes. Az összefüggő kamionsorok kialakulását a rendelkezés azzal teszi elkerülhetővé, hogy előírja: az előzési tilalom alá eső járműveknek olyan követési távolságot kell tartaniuk, hogy közéjük legalább egy, szintén a tilalom hatálya alá tartozó járműszerelvény biztonságosan besorolhasson.

Hasonló előzési tilalmat eseti jelleggel, kitáblázással összesen mintegy 150 kilométeren - jellemzően a gyorsforgalmi úthálózat főváros közeli szakaszain - már korábban bevezettek. A táblás tilalom azonban szigorúbb, időkorlát nélkül és a 3500 kilogramm feletti járművekre érvényes.

A kormány döntött a hétvégi kamionstop előírásainak módosításáról, a felmentési szabályok pontosításáról is. A korlátozás alól felmentést kapnak a gyógyászati célú gázok szállítását végző, valamint a közüzemi és közérdekű beruházásokhoz használt tehergépkocsik. Az éves felmentés - kérelem esetén - a következő év január 31-ig tartó hatállyal is kiadható. A kérelmet nemcsak a jármű üzemben tartója, hanem a megrendelő is előterjesztheti - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 18. DMagóg 2010. november 27. 13:01
  „16. V42515 !

  Jól látod! Ha az előzött jármű vezetője köteles lenne, akár lassítással is elősegíteni az előzés mielőbbi befejezését, akkor nem lenne annyira zavaró ez a dolog.”
 • 17. ráérő 2010. november 25. 22:40
  „Megtiltja a két legbiztonságasabb uton (autopálya és autout)..2x1 sávon,nyomvályu,keskenyut,rossz padka, lassujármű,..stb). többszörösen veszélyesebb, ott marad a régi szabály...gábor87...igazad van az sem normális aki most beáll kamionosnak.”
 • 16. V42515 2010. november 25. 18:28
  „9 ráérő,

  Ha a kamion 80 helyett (mert ugye Magyarországon csak ennyivel lehetne menni, nem 90-nel) csak 75-tel tud menni, akkor egy Szeged-Bp távon ez pont 8 perc többletet jelent. Sokkal nagyobb érvágás lenne a kamionosoknak, ha a rendőrség betartatná a 80-nat a tempomatos 91-92 helyett...
  (Különben ez az előzni tilos szisztéma működik egész Szlovákiában, és pl. a Trieste-Velence autópályán 6-21 óra között, tehát nagyon nem magyar találmány)

  Azt gondolom, sokkal kevesebb lenne az ellenséges hang a kamionosokkal szemben, ha nem lennének percekig tartó előzések, hanem egy esetleges minimális sebességkülönbséggel történő előzés esetén az előzött kamionos 200-300 méter elejéig kikapcsolná a tempomatot, még fékezni sem kellene. Ez egy Szeged-Bp út esetén jelenthetne +1-2 perc "veszteséget", ehelyett kapnak 8-at.

  A kormány első értelmes döntése.”
 • 15. Gábor87 2010. november 25. 18:04
  „klj

  én meg még az vagyok, de ha így szopatják a népet akkor nem sokáig... inkább emlmegyek biztonsági őrnek, annak csak aludni kell egész nap”
 • 14. vejt 2010. november 25. 17:20
  „Azt mondták a rádióban , hogy jan.1-től be akarják vezetni , hogy a külföldi autós ha a nem akar fizetni a helyszínen akkor a rendőr leveheti a rendszámát míg nem fizet.”
 • 13. klj_54 2010. november 25. 17:15
  „Én voltam kamionos, ti nyugodtan meséljetek csak:)”
 • 12. Gábor87 2010. november 25. 17:11
  „történész

  Nem is beszéltem Németországról... tudom, hogy mi folyik ott. De én eme becses országról beszélek. És igen külhonban megbüntetik a külföldi kamiont is, és addig nem engedik el , míg nem fizet. Itt a h...e rendőr nem bűntet, mert úgyse tudják behajtani a külföldin, inkább baszogatja a magyart.”
 • 11. történész 2010. november 25. 16:48
  „Gábor87

  Na ne csináld már...próbáld meg Németországban vasárnap vagy éjszaka beállni egy hiper szuper hipermarketba árúval.....aki járja a világot az tudja ez mese. Odaát vasárnap még a köszörűt is tilos használni ott demokrácia van az az ország nem banánköztársaság,hogy a kiválasztottak kamionjai, meg a félünk tőled szomszéd kamionjai azt csinálnak amit akarnak.
  Pont ez a zűrzavaros helyzet teremtése amit Orbán szeme előtt csinálnak enged teret a kivételezésnek és egyéb furcsa dolgoknak”
 • 10. történész 2010. november 25. 16:42
  „Nagy hazug umbulda az egész.A 43-on .... bevezetni kamion tilalmat, szándékosan büntetik az ott élő népeket azzal, hogy direkt rájuk küldik a barbár kamionosokat még vasárnap is .A törvény itt és ezeken a településeken éli ki ...vágyait.
  Milyen emberek hozzák ezt a törvényt ?? Vasárnap jöttem Bécsből és odaát sehol egy kamion még véletlenül sem..ideát meg mint a .... majmok tépetnek, mutogatnak..

  Ja és mit csinálnak a vétkes, előző kamionossal.......????hiszen tilos büntetni ... <moderálva...>”
 • 9. ráérő 2010. november 25. 16:17
  „Álltalában nem sok időt szoktak egy pesti uton azelőzésekkel elrabolni a kamionok néha még 5 percet sem.Van akinek ez is sok ,mert megy a fővárosba vásárolni,koncertre esetleg kiváncsi Uhrin Benedekre és nem szeretne 150-es tempobol vissza venni.Maga törvényt kiharcolok sem az áruszállitok véleményére voltak kiváncsiak ,hanem a maguk kényelme került előtérbe.A végrehajtása sem lesz egyszerű főleg ha a rendőrök nem szedik ki az indokolatlanul lassan vezetőket......Szabo zoltán ennyi marhaságot össze hozni ,azt hittem van B kategoriás jogsid legalább...”
 • 8. spori77 2010. november 25. 15:58
  „Pont ez jutott eszembe nekem is,hogy azokat is büntetni kellene,akik autópályán indokolatlanul lassan megy. Ha nem képes rá,hogy 80-90-el menjen,ne menjen a pályára (pl. postaautó,dinnyeszállító tákolmányok,bizonytalan autóvezetők,üzemanyag megtakarítás címén 70-el közlekedő kamionos stb.).A külföldit meg addig nem kell elengedni amíg nem fizet.Más országokban ez működik.”
 • 7. varadipal 2010. november 25. 15:46
  „A földrajzi határ vonalában az EU H zázszló mellett rögtön ki kell nagyméretű Kresztáblákat helyezni, melyek az egész országra érvényesek a szabályzás szerinti kiegészítő jelzésekkel. Akkor a szabály megsértőjével szemben lesz jogalap az intézkedésre. / Teherautóval előzni tilos, súlyhatár és autópálya, autóut kieg. táblával/. Az első három hónapban következetesen és azonnal bírságolni kell a szabályszegést, akár a kifizetésig a jármű visszatartásával is, mint ahogy azt az osztrákok szokták.Az Ombucinak meg le kell ragasztani a száját.”
 • 6. Gábor87 2010. november 25. 15:44
  „zoltanszabo
  Az mondjuk nem fordult meg a fejedben, hogy amit össze számoltál 8 kamion, annak volt engedélye? Vagy ne adj isten romlandó/friss árút szállít? A multikat töltő( tesco, aldi, lidl) is megy tilalmi napokon, sőt ünnepnapokon is...

  jár a szája a sok autósnak és pampognak, hogy 2-3-4 percig kell egy kamion mögött menni 90 el, de utána kb 20 másodperc alatt visszagyorsítasz 130 ra és haladsz tovább. De ha az a szerencsétlen kamion kifog egy postást, vagy egy hétvégi úrvezetőt aki 70 el megy a pályán akkor araszolhat mögötte végig. (számold ki mennyi időt veszít mondjuk egy BP-Szeged útvonalon).
  És arról meg ne is beszéljünk, hogy ha az árú nem ér oda időbe a boltba akkor megint csak TI személyautósok/nyögdíjasok lázadtok a legjobban, hogy mért nincs semmi a polcon, vagy mért van lefogyva a benzinkút...

  Kicsit gondolkozni és mérlegelni, hogy ki hány km-t megy és kinek mennyi idő felgyorsulni.”
 • 5. Imiboy 2010. november 25. 15:38
  „Remek... :S”
 • 4. zoltanszabo 2010. november 25. 14:44
  „Ez már egy jó gondolat.Csak tudatosítani kellene ezt a törvényt a külföldieknek is.Ez az okos jogalkotó kimehetne időnként pl.43.ra és megnézhetné a kamion sort.Össze tapadva 3-4 -5 kamion,még egy biciklis se férhetne közéjük.Az előzés amit itt elkövetnek --hát az se semmi.Kamion, kanyar amit be se lát--záró vonal, út szélén tábla---kit érdekel.Tűznek mint a kerge marhák.Az ,hogy szakad az eső,bepárásodva a szélvédő, semmit nem lát a szerencsétlen de megy 100-120-al,előz de szembe jönnek,leszorít az útról, kit érdekel.
  Sajnos sokszor megtörtént velem.Csak a szerencsének meg a jó Istennek köszönhetem,hogy épen ,egészben hazaértem.
  Kamion stopp -ezt viszont szigorúan kellene bírságolni.Volt olyan vasárnap de. hogy 18 kamiont számoltunk meg Makó-Ferencszállás között ami csak 8 km.”
 • 3. nemisérdekel 2010. november 25. 14:36
  „Nem hinném, hogy a külföldi kamionosokat ez különösebben megfogja hatni.”
 • 2. antikos 2010. november 25. 14:19
  „Na végre!!! De büntessetek is a román <moderálva>!!!”
 • 1. sziszka1 2010. november 25. 14:04
  „sokat nem érnek el vele: a külföldieket úgysem büntetik, mert széttépi a csekket és a rendőr pofájába röhög!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a duplázó pécsi benzinkúti rablót

Elfogta a rendőrség azt a férfit, aki a gyanú szerint még szeptemberben két héten belül kétszer… Tovább olvasom