Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

KSH: egyre kevesebb a vendégéjszaka a szálláshelyeken

Csökkent a szálláshelyek forgalma 2009 első három hónapjában - derül ki a KSH jelentéséből. 19 százalékkal kevesebb külföldi és 11 százalékkal kevesebb belföldi vendég éjszakázott a kereskedelmi szálláshelyeken. A hazai szállásadók 12 százalékkal kevesebb bevétellel számolhattak január és március között.
458 ezer külföldi vendég 1236 éjszakát töltött a magyar szálláshelyekn, ami 17 százalékos csökknést jelent az előző év azonos időszkához viszonyítva. Németországból, Romániából és Nagy-Britanniából, vagyis a legjelentősebb küldő országok közül háromból a szokásosnál jóval kevesebben érkeztek, míg az osztrák és olasz vendégéjszakák száma nagyjából a tavalyihoz hasonló volt. Az első negyedévben 40 százalékkal esett vissza az Egyesült Államokból érkező külföldivendég-forgalom.

A kereskedelmi szálláshelyeken 622 ezer belföldi vendég szállt meg, ami 1359 ezer vendégéjszakát jelent. A belföldi turisták által kedvelt szállodák többségében 12 százalékos visszaesés volt a jelentés szerint. A hivatalos útra, illetve konferenciára érkezők aránya 38 százalék volt, a vendégek 14 százalékát pedig az egészségturizmus motiválta. Csökkent az utazási irodák szerepe a szállásfoglalás során: a vendégek többsége egyénileg intézi a foglalást, egyharmaduk interneten keresztül. Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák 22 százalékkal estek vissza január és március között.

A szálláshelyek 40 milliárd forint bruttó árbevételt értek el a vizsgált időszakban, ebből a szállásdíj 21 milliárd forint volt. Ez az érték 12 százalékkal marad el a tavalyiakhoz képest. Egy szoba bruttó átlagára 14829 forint volt, amiből 5003 forint volt a bruttó árbevétel.

Olvasóink írták

  • 1. Mathiasking 2009. május 08. 13:22
    „És még nincs vége!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gaskó István: magas a munkabeszüntetés támogatottsága

Magas szintű a vasutassztrájk támogatottsága a reggeli műszakváltás után is - közölte Gaskó István,… Tovább olvasom