Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Különbözik a házasság és a bejegyezett élettársi kapcsolat

Az alkotmányossági követelmények miatt kell tartalmi különbséget tenni a házasság és a bejegyezett élettársi kapcsolat között - közölte az új polgári törvénykönyv elemeit ismertetve Szép Béla, az MSZP országgyűlési képviselője kedden.
Szép Béla szerint ilyen fontos tartalmi eltérés az, hogy a házasságban élők számára igen, a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők számára viszont nem biztosított az örökbe fogadás lehetősége. Hozzátette: ez azokra vonatkozik, akik az élettársuk gyermekét fogadnák örökbe.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el az új Ptk.-t, amelyből a zárószavazás előtt került ki az a lehetőség, amely a bejegyezett élettársi kapcsolatban élő egynemű párok számára biztosította volna egymás gyermekeinek örökbefogadását.

A szocialista politikus az új szabályok közül kiemelte: a személyhez fűződő jogok esetében a kódex nem csupán felsorolja azokat, hanem fontos új jogkövetkezményt, a "sérelemdíjat" vezeti be a korábbi, nem vagyoni kár intézménye helyett. Eszerint nem kell a személyhez fűződő jogok megsértésén túl további károsodás bekövetkezését bizonyítani, ennek ellenére a bíróság a sérelem jellegét, körülményeit mérlegelve határozhatja meg ennek összegét - tette hozzá.

Ha a sajtó munkatársai egy nyilvános rendezvényről pontosan, hűen tájékoztatnak, vagy döntéseket, nyilatkozatokat pontosan idéznek, akkor semmilyen szankció nem érheti a nyilvánosságot tájékoztatókat - idézett egy másik új szabályt Szép Béla.

Újító lépés, hogy a törvény a családjogi szabályokat beemelte a kódex egy önálló könyvébe - közölte a szocialista politikus. Kiemelte: a kódex már nem tartalmaz kiüresedett intézményeket, mint például a jegyesség intézménye.

Törölte a jogszabály azt is, hogy a "testvérnek testvére vérszerinti leszármazójával kötött házasság érvénytelen" és megszűnik a házasság megkötését megelőző 30 napos előzetes bejelentési kötelezettség - mondta Szép Béla. Hozzátette: mindkét esetben engedély alapján eddig is el lehetett térni a szabályoktól.

A "kötelmi joggal" kapcsolatos szabályokkal kapcsolatban kiemelte: a tartásdíjat, a baleseti járadékot eddig csak hat hónapra visszamenőleg lehetett érvényesíteni, a jövőben ez öt év lesz.

Az öröklési jogról szólva Szép Béla közölte: a házastárs más öröklési pozícióba kerül. Mint mondta, eddig a házastárs a teljes vagyon felett haszonélvezetet örökölt, a kódex hatálybalépését követően azonban a túlélő házastársa egy gyerekre eső tulajdoni hányadrészt örököl, illetve annak a lakásnak a haszonélvezeti jogát, amelyben életvitelszerűen lakik.

Létrejön a végrendeleti végrehajtó intézménye, ez segít abban, hogy a végrendeletben megfogalmazott akarat a legteljesebben teljesüljön - hangsúlyozta.

Szép Béla elmondta, az új Ptk. főbb rendelkezései 2010. május 1-én, az üzleti forgalommal kapcsolatos rendelkezések 2011. január 1-én, a hivatásos gondnokokról szóló passzusok pedig 2015. január 1-én lépnek hatályba.

Az Ház 191 igen, 168 nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a polgári törvénykönyvet hétfőn. A jogszabályra az MSZP-frakció, hat SZDSZ-es képviselő és a fideszes Kubatov Gábor szavazott igennel, nem támogatta a törvény elfogadását a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ-es képviselők többsége és a volt MDF-es politikusok.

Az SZDSZ-frakcióból Eörsi Mátyás, Geberle Erzsébet, Hankó Faragó Miklós, Horn Gábor, Kovács Kálmán és Pető Iván támogatta a törvényt. A frakcióvezető Kóka János tartózkodott a zárószavazásnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megnyitna két borsodi szénbányát az MDF

Újra megnyittatná a korábban bezárt dubicsányi barnaszénbányát és a Komjáti mellett található… Tovább olvasom