Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Külügyminisztérium: nem lehet egy országgal szemben diszkriminatív egy állampolgársági törvény

Az állampolgárságra vonatkozó nemzetközi szerződések és az európai jog alapján nem lehet egy országgal összefüggésben diszkriminációs rendelkezést hozni - reagált Kaleta Gábor.
Az állampolgárságra vonatkozó nemzetközi szerződések és az európai jog alapján nem lehet egy országgal összefüggésben diszkriminációs rendelkezést hozni - reagált Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerdán az MTI-nek arra, hogy a Fico-kormány úgy módosítaná a szlovák állampolgársági törvényt, csak azok veszítsék el a szlovák állampolgárságot, akik a magyart vették fel.

Mint kiemelte, vizsgálják a szlovák álláspontot, a Külügyminisztérium végleges álláspontjának kialakítása előtt látniuk kell a szlovák törvény módosításának tervezetét.

A sajtófőnök kitért arra is, hogy remélhetőleg a közeljövőben magas szintű találkozó jön létre a két ország között, és ezen természetesen a szlovák állampolgársági törvény kérdése is napirenden lesz. Ugyancsak téma lehet a bős-nagymarosi vízlépcső ügye - mondta.

Pozsony szerdán jelentette be hogy Szlovákia kész tárgyalni Magyarországgal a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében, és üdvözli a magyar félnek ezeket a törekvéseit. "Szlovákia üdvözli Magyarország azon kezdeményezését, amellyel fel kívánja újítani a hágai nemzetközi bíróság 1997-es döntésének alkalmazásáról szóló tárgyalásokat" - jelentette ki Boris Gandel, a szlovák külügyi tárca szóvivője.

Robert Fico kormánya olyan formában akarja megváltoztatni a szlovák állampolgársági törvényt, hogy az ne "károsítsa" azokat a szlovák állampolgárokat, akik kérvényezik egy másik ország állampolgárságát, és azáltal elvesztik a szlovák állampolgárságukat. A szlovák miniszterelnök szerint azonban Magyarország viszonylatában a jogszabálynak továbbra is érvényesnek kell maradnia.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden úgy nyilatkozott, nemzetközi jogi lépéseket tesz Magyarország, ha a Fico-kormány a bejelentett tervek szerint módosítja a kettős állampolgárságról szóló törvényt. Mint fogalmazott: jogilag nem lehet megtenni, hogy csak a magyaroktól veszik el az állampolgárságot.

Az Országgyűlés 2010 májusában fogadta el a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tévő törvényt, amely 2011. január elsején lépett életbe. Válaszul Szlovákia is módosította állampolgársági törvényét, amely arról rendelkezett, hogyha egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász korábban azt mondta az MTI-nek, hogy a rendelkezés"idegen állampolgárság kifejezett akaratnyilvánítással történő megszerzése" esetén fosztaná meg állampolgárságuktól Szlovákia polgárait. Azaz a törvény nem tesz különbséget a magyar állampolgárság és más országok állampolgársága között, így jogi értelemben nem tekinthető egyértelműen diszkriminatívnak, nem sérti az 1997-es európai állampolgársági egyezményt

Olvasóink írták

  • 1. saturnus 2012. április 18. 13:51
    „Nem értem mit kell görcsölni ? Mi más a cél mint egy lopakodó Trianon az állampolgárság?. Ma amikor az EU Schengeni határok nélkül övezetben szabadon mozoghatnak a személyek,szabadon mozoghatnak az áruk ás a pénz. Oda költözöm ahova akarok és ott dolgozom ahol akarok. Vagyis a régi magyar területek újra eggyé válnak egy EU-s berkeken belül,ezek itt megcsinálták a fesztivált a bajt azok meg ott szívnak.A fő kolompos dupla várat épít Budán ,a csóró polgár pedig a pici nyugdíjából meg a minimálbérből fizetheti mára már lassan megfizethetetlen drága közösségi utazást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mezőgazdasági Bizottság védi a magyar termőföldeket

Mezőgazdasági Bizottsága a külföldiek termőföldön történő zálogjog alapításának megakadályozását… Tovább olvasom