Délmagyar logó

2017. 04. 23. vasárnap - Béla 5°C | 14°C Még több cikk.

Lassan magára talál a gazdaság

Az év második felében a magyar gazdaság kimászik a tavalyi mély gödörből, és az Európai Unió átlagánál már gyorsabb, de az új tagállamokénál lassúbb növekedést produkál.
A gazdaság fokozatos, de még lassú élénkülését jelzik már az első negyedévi adatok is. A GDP bővülése - a naptárhatással korrigálva - még egy százalék alatt volt, de ez már gyorsabb ütem a 2007. véginél - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.

A növekedés éves átlaga a GKI szerint legvalószínűbben 2,7 százalék lehet idén, ami ugyan több, mint a duplája a tavalyi 1,3 százaléknak, de még mindig jócskán alatta marad a kívánt minimum négy százaléknak. A gazdaság tempóját meghatározó ipari termelés és export - a lassuló uniós növekedés miatt - valamelyest visszavesz idén, de az ipar 2008-ban várható 6 százalékos, a kivitel 10 százalékos gyarapodása jó teljesítmény lehet.

A gazdaság némi magára találását mutatja a beruházások alakulása. Áprilisig a visszaesés jelentős, majdnem öt százalék volt, ami az állami fejlesztések korábbi jelentős visszafogásának hatása. Az év egészében prognosztizált 4 százalék javulás az uniós támogatással induló beruházásoktól várható. A külkereskedelmi mérleg nullszaldós lesz a GKI szerint, 9 százalékos növekedésével az import lényegében beéri a kivitelt, ami a beruházások és a lakossági fogyasztás növekedésének következménye lesz (mindkettőben jelentős az importhányad).

A bruttó átlagkeresetek hat és fél százalékos emelkedése már az első négy hónapban is megközelítette a 6,8 százalékos inflációt, az év egészében 6,2 százalékos (december végén 5 százalékos) drágulás mellett a keresetek nyolc és fél százalékkal lesznek magasabbak, mint tavaly. A bérekben nyílik az olló az üzleti élet és a költségvetés között. Míg 2002 után a közpénzből fizetett alkalmazottak jelentősen nagyobb növekményt élveztek, az államháztartási konszolidáció miatt a tendencia megfordult. A magángazdaságban a bérnövekedés viszont már szétfeszíti az országos bérajánlásban kialkudott 5-7,5 százalékos keretet: idén eddig 11 százalék a bruttó bérek gyarapodása, ami az első negyedévben 2 százalék reálkereset-javulást eredményezett. A költségvetési szektorban 2008-ban stagnálás várható.

A GKI a forint visszagyengülésével számol, az év átlagában 250-es euróárfolyammal kalkulál. A jegybanki alapkamat csökkentése pedig szerintük is elkerülhetetlen lesz - ami egyebek mellett a forint kurzusát is gyengíteni fogja.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Dini 2008. június 03. 22:12
  „22: ez egy igen tanulságos hozzászólás volt, igazán lehet okulni belőle...
  23: elolvastam. Nyilván van benne valami amit itt írnak. De azért egy dolgot nem kell elfelejteni: pl. mi is növekedtünk olyan ütemben mint Szlovákia, de ez nem tartható a végtelenségig. Az egyszeri hirtzelen nagy fejlődésnek ott is meglesz a böjtje, ugyanúgy mint itt, higyjétek el. Elég pár meggondolatlan, populista húzás mint nálunk (minimálbér 50%-os emelése Viktor által, aztán 2 hónap múlva adómentessé tétele Medgyessy által...) és máris kész a baj. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhető hogy sok vállalkozás bezárt, aki nem az meg minimálbérre jelent be mindenkit, hiszen az adómentes...
  Na mindegy, szerintem a politikusok is tudják hoyg a végtelenségig nem megy ez... Talán ezt a választást nem előzi meg olyan hihetetlen igérgetéshadjárat mint az előzőt...
  És ha az emberek elhiszik végre hogy tanulni, dolgozni, adózni kell, nem jár minden alanyi jogon, akkor jobb lehet majd valami...
  Mert itt korántsem a politika hibája minden!!!
  Én pl. akartam tanulni, tanultam is, dolgozok, nem is keresek rosszul, ADÓT is fizetek, terveim vannak. És nem gazdagok a szüleim.
  Szóval hibás a politika is, de az emberek ugyanúgy.”
 • 24. Kolompár Rómeó 2008. június 03. 21:06
  „Ja, és egyetértek a társadalombiztosítási kassza helyzetével, hogy csökkent a potyautasok száma és hogy másképp állnak a gyógyszerárakhoz az elmúlt pár évben, mint korábban. Ezzel ki is fújt a nagy "reform".

  Azt szopatják, aki adózik amúgy is eleget, nem pedig azzal foglalkoztak, hogy ne lopjanak, harácsoljanak annyit. Természetesen a "másik" oldal is ugyanígy viselkedik, viselkedne.
  Csak kicsit vicces, hogy egy BIZONYÍTOTTAN áfacsaló hablatyol a ferpléjről, aki mellesleg pénzügyminiszter.

  No comment.”
 • 23. Kolompár Rómeó 2008. június 03. 21:02
  „Kuzmicsek Péter, Dini: javaslom a Néphazugság és a DM olvasásán kívül a többi orgánumot is. Természetesen ezek közé nem sorolom a Magyar Nemzetet és a Hírtévét, bár ott másképp hazudnak, mint az elején említettekben:

  http://index.hu/gazdasag/magyar/kvsz80603/
  http://index.hu/gazdasag/vilag/nem080603/

  Ezek csak a mai cikkek. Naponta jelennek meg a hasonlók.”
 • 22. Rechtsradikal 2008. június 03. 20:29
  „A gyurcsánynak a hülye agyában nő a gazdaság!”
 • 21. mindigatutit 2008. június 03. 15:27
  „Nemrégiben egy magyar és egy japán cég nyolcevezős versenyt
  rendezett a Dunán. A verseny előtt mindkét csapat keményen edzett,
  hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el. Mikor eljött a nagy
  nap mindkét csapat tagjai nagyon jó formában voltak, mégis a japánok
  nyertek 1 km-es előnnyel.
  A vereség igen érzékenyen érintette a magyar csapatot, teljesen
  mélypontra kerültek. A felső vezetés úgy döntött, feltétlenül
  kideríti a megsemmisítő vereség okát, ezért rögtön alkottak is egy
  team-et, akik ezen a projekten dolgoztak. Feladatuk az volt, hogy
  alaposan kivizsgálják az ügyet és megfelelő segítséget nyújtsanak. A
  sok vizsgálat után kiderítették, hogy a japánoknál heten eveztek, s
  egy ember kormányzott, míg a magyar csapatnál egy ember evezett és
  heten kormányoztak. A felső vezetés erre rögtön igénybe vette egy
  tanácsadó cég szolgálatait, s arra kérte őket, készítsenek
  tanulmányt a magyar csapat struktúrájáról.
  Jelentős költségek kifizetése után néhány hónap múlva a tanácsadó
  cég arra a következtetésre jutott, hogy a magyar csapatban túl sokan
  kormányoztak és túl kevesen eveztek.
  A japánokkal szembeni következő vereséget elkerülendő
  megváltoztatták a csapat felépítését. Most négy kormányos volt, két
  főkormányos, egy kormányigazgató s egy ember evezett. Ezen kívül
  teljesítmény-értékelési rendszert vezettek be az evezősnél, hogy
  nagyobb teljesítményre ösztönözzék.
  ´Bővítenünk kell evezősünk feladatait és nagyobb felelősséggel kell
  felruházni.´
  A következő évben a japánok nyertek, immáron 2 km-es előnnyel. A
  vezetés elbocsátotta az evezőst rossz teljesítménye miatt, eladták a
  csónakot is és leállítottak mindenféle beruházást az evezést
  illetően. A tanácsadó céget dicsérettel illették, a megtakarított
  pénzt pedig szétosztották a menedzsment tagjai között

  bocs,kicsit hosszú lett,de tanulságos”
 • 20. Jockey 2008. június 03. 10:06
  „Tegyük fel, hogy egy gyárban a melósnak a műszak alatt 4 munkadarabot kellene készítenie. Ő azonban lusta és ügyetlen is, ezért csak egyet sikerül. Jó alaposan a körmére néznek és ezután végre kettőt készít. Büszkén újságolja mindenütt, hogy 100%-os növekedést ért el. Ez igaz, viszont az elvárható teljesítménynek ez még mindíg csak a fele, tehát nem biztos, hogy nagy örömünkben újabb nemzeti ünnepeket kéne beiktatni.”
 • 19. mai 2008. június 03. 05:50
  „A magyar ember már csak olyan: mondják neki, hát, el is hiszi. Egy országnyi gazdaság (különösen ha az újratermeléshez szükséges eszközök legnagyobb része és a befolyás felettük külföldi pénzemberek kezében van) önnön tehetetlenségi mozgása, változása nem megy máról-holnapra. Eddig se ment, miért és mitől menne ezután Magyarországon? A növekvő energia árak mellett? Hol az a varázsló? Vagy Gyurcsány megtáltosodott? Felgyorsult? Mitől vajjon? Érzi a hátulról érkező gyorsító erőt?”
 • 18. Dini 2008. június 03. 00:52
  „12: végül is aki akarja láthat mindent olyan pesszimistán is mint Te.
  Aki meg akarja észreveheti a kis pozitívumokat is... Mindenki döntse el hoyg jobb neki.”
 • 17. patron 2008. június 02. 23:43
  „Miért vetted külön a nevet. Nem jó egyébként egy név?  Ja kérem, aki elhiszi a népszabinak, amit ír, azzal nem lehet vitatkozni. Hidd, hogy igazak. Neked ez a dolgod...”
 • 16. Kopp Lárovics 2008. június 02. 21:22
  „Kuzmicsek hsz-e rendben van. Patron, miből veszed hogy liberális, vagy hogy egyáltalán édekli a politika?!

  Sehonnan jött adatok? Lehet hogy te nem szoktál újsgot olvasni de amit írt az úgy van tényleg, a tb kassza veszteséges volt 20 éven át, 2007 volt az első év amikor nem. Az a mese és légből kapott amikor ezt letagadják.”
 • 15. patron 2008. június 02. 20:50
  „Nem vagyok fideszes.

  Amúgy szép volt a tizenegyes, amit legutóbb rúgtál. Az a 70 yardos lövés sem volt rossz, amit a kollégád rúgott. Európában nem hagyták volna, hogy akkora helye legyen...


  A hozzászólás egésze és részeiben is röhelyes. Amit leírt liberális kollégád, az nem más, mint sehonnan jött adatok és játszadozás a számokkal. Valóságot elég volna látnod, ha kimennél az utcára. Mi a statisztika népe vagyunk...”
 • 14. Jason Donovan 2008. június 02. 20:39
  „Patron

  Melyik mondat vagy szó nevettetett meg Kuzmicsek Péter hozzászólásán? Csak azért kérdem mert én nem találtam benne olyat ami nem igaz... De te biztosan Gazdasági diplomával rendelkezel és átlátod ezt az egészet, ugye? Kizárt, hogy te egy hozzá nem értő Fidesz nyalós vagy akinek fogalma sincs egy ország működéséről... :) Na ez a nevetséges komám nem az mai te nevetsz...”
 • 13. Cc 2008. június 02. 20:12
  „Az egész hablatyról az alábbi történet jut eszembe: 1946-ban párttaggyűlés egy moszkvai gyárban. Az előadó ismerteti a soros Pravda vezércikket, amelyben íródik, hogy Harkovot teljesen újjáépítették, eltakarították a háború nyomait. A következő taggyűlésen Iván Ivanics felszólal, hogy a múlt héten járt Harkovban és a romok hiánytalanul megvannak, abban az állapotban, ahogy a gaz nácikat kiverték onnan. A párttitkár válaszában felvilágosította Iván Ivanicsot, hogy ha informálódni akar, akkor ne utazzon a helyszínre, hanem olvassa a Pravdát. NO COMMENT!!”
 • 12. patron 2008. június 02. 19:09
  „A cikk után most Kuzmicsek is megröhögtetett.

  Igazán köszönöm. Rossz napom volt.”
 • 11. homer 2008. június 02. 19:02
  „Valmit éreztem, mintha tényleg jobb lenne, biztos a 2% volt:)”
 • 10. rvil 2008. június 02. 16:39
  „Most már jobban érzem magam...
  Bár még egy kicsit éhes vagyok..:)”
 • 9. Kuzmicsek Péter 2008. június 02. 15:48
  „Magára talál a gazdaság, ezen nincs mit csodálkozni. Erősödik a forint, javul a beruházási mutató, őszre 3.5% lesz a növekedés, a társadalombiztosítási kassza már tavaly is és úgy néz ki idén is többlettel zárul. Miért hitetlenkedik bárki is? A kurva kemény, néha túlzott megszorításoknak ez az eredménye, tiszta matematika. Kevesebb állami kiadás, kevesebb csaló az eddig milliárdos ráfizetéssel futtatott TB-ben, kemény ellenőrzések az ÁFA csalások területén és ettől jobb az ország, állam gazdasági állapota.

  A földgáz, benzin, satöbbi árát meg - sajnos - nem Magyarország és főleg nem a kormány határozza meg, különben azzal nyerne minden kormány népszerűségi versenyt. Sajnos azzal nincs mit kezdeni, és azzal sem, hogy az amerikai hitelpiaci válság miatt az egész világ gazdasági élete eléggé a béka segge alatt van, nem véletlen hogy az EU-s átlag fejlődés is sokkal kisebb mint 3-4 éve.

  Mindenesetre jó dolog, ha a fáradozásnak van konkrét és jó eredménye.”
 • 8. buga jakab 2008. június 02. 15:21
  „Az energia áremelések miatt dübörög ma a gazdaság! Nem kicsit, nagyon.!:)”
 • 7. ema 2008. június 02. 14:45
  „20 %-os húsáremelés, mellett leírni hogy magára talál a gazdaság ...
  Kérem szépen, hülyék vagyunk persze, de nem ennyire ...”
 • 6. pinochet 2008. június 02. 14:27
  „2%-os reálbér-növekedés......jót röhögtem. Ez is csak egy mszp-s PR-cikk....”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre több a lakáscsőd

Emberemlékezet óta nem rendült meg annyira a lakhatás biztonsága Magyarországon, mint most - mondta… Tovább olvasom