Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Láthatatlan és elháríthatatlan rakétát teszteltek Iránban

Irán sikeres kísérletet hajtott végre radar által nem érzékelhető, egyszerre több célpont ellen is bevethető, hazai gyártású, Fadzsr-3 jelű rakétával - jelentette péntek az állami televízió.
A kísérletet a Köztársasági Gárda elitalakulat végezte el egy egyhetes haditengerészeti gyakorlat nyitányaként.

A gyakorlat helyszíne a Perzsa-öböl és az Arab-tenger. A Fadzsr korábbi változatait úgy jellemezték az irániak, hogy szárazföldről indíthatók és hajók ellen bevethetők, a velük elvégzett kísérleteket mind sikeresnek minősítették.

A televízió szerint a Fadzsr-3 egy "új generáció" tagja, több robbanótöltet célba juttatására képes, és nagyon pontos. A híradások alapján nem egyértelmű, hogy mekkora a hatótávolsága, viszont közölték, hogy ballisztikus, ami arra utal, hogy közel járhat az ez idő tájt legnagyobb hatótávolságú iráni rakéta, a nukleáris töltettel is ellátható Sahab-3 kétezer kilométeres képességéhez.

Több robbanótöltettel általában csak 5000 kilométernél nagyobb hatótávolságú, interkontinentális, ballisztikus rakétákat szoktak ellátni. A televízió szerint elhárítórakétával nem lehet védekezni a Fadzsr-3 ellen.

Az iráni haditengerészet korábbi közlése szerint a gyakorlatot egy Sahab-2 jelű, föld-föld rakéta kilövésével kellett volna kezdeni. Ennek hatótávolsága szakértők szerint mintegy 700 kilométer.

Morteza Szaffari tengernagy arról számolt be akkor, hogy több mint 17 ezer ember - a haditengerészeken és a köztársasági gárdistákon kívül a reguláris hadsereg katonái, milicisták és rendőrök -, valamint ötszáz hadihajó vesz részt a gyakorlaton.

A hivatalos iráni hírügynökség jelentésében az szerepelt, hogy a gyakorlat célja "az iszlám rezsim védelmi képességeinek bemutatása".

Európai diplomaták hírszerzési értesülésekre hivatkozva arról beszéltek a hónap elején, hogy Irán erőteljesen fejleszti a nukleáris töltettel ellátható rakétáit, és ebben a programban szerepel a Sahab-3 is.

IRNA/AFP/AP/Reuters/MTI/hirado.hu
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő: négy év után négyesben

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit húzol ki belőle, s ezen az alapon még fontosabbnak tűnik, hogy az ember a csalódások után se adja fel a boldogság keresését. Vadászék megismerkedésének története is ehhez ad biztatást és nemrégiben azzal teljesedett ki, hogy Henriette és Attila romantikus megoldást választva csupán két tanú jelenlétében járult az anyakönyvvezető elé. Tovább olvasom