Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Lázár: meg kell kezdeni az egészségügyi bérek rendezését

A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
A Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez - mondta Lázár János frakcióvezető a Magyar Rezidens Szövetség elnökével folytatott tárgyalás után kedden.

Lázár János hangsúlyozta: a frakció felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a magyar egészségügyben a humánerőforrás és a munkavállalói gondok akuttá váltak, és ez az egészségügyben az egyik legnagyobb veszélyforrás.

A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni - mondta Lázár János. Mint kifejtette: Papp Magortól, a Magyar Rezidens Szövetség elnökétől "minden részletében meggyőző tájékoztatást" kapott arról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai és egzisztenciális helyzetben vannak jelenleg Magyarországon. "Ez minden törvényhozó számára kiemelten fontos kérdés". A keddi megbeszélés részleteiről pedig - kérése szerint - Orbán Viktor, miniszterelnököt is tájékoztatni fogja.

Lázár János azt mondta: aktuálisan a bérrendezés kérdéseiről tárgyaltak, de szó volt még az egészségügy általános helyzetéről, a strukturális átalakításokról, a képzés helyzetéről, valamint a karrierpályákról, kilátásokról is.

A frakcióvezető ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat számára az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generáció itthon tartása. Lázár János elmondta: beszéltek a számokról is, számára ugyanis az volt a kérdés: "milyen értékben" győzhető meg egy fiatal orvos. Erre a frakcióvezető egyértelmű választ kapott. A szövetség elnökének tájékoztatása alapján egy rezidens számára nettó kétszázezer forintos keresettel talán itthon marad. Miután Nyugat-Európában minimum hatszázezer, vagy nettó egymilliót keresne az a rezidens, aki Magyarországon kétszázezer forintot kér, ezt az ajánlatot Lázár János szerint "alapos megfontolás tárgyává kell tenni".

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, nagyon nagy veszélyforrásnak látja azt, hogyha az egészségügyi dolgozók, orvosok és szakdolgozók bérrendezésére nem kerül sor. "A struktúraátalakítás mellett ez a legnagyobb kihívás" - fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ebben a Fidesz-frakció kész támogatni az orvostársadalmat.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az egyezetést igen konstruktívnak nevezte. Kifejtette: a megbeszélésen igyekezett világossá tenni az egészségügyben zajló folyamatokat, a drámai orvos elvándorlást, illetve a fiatal orvosok és szakorvosok azon harcát, hogy itthon szeretnének dolgozni.

Ezen felül Lázár János személyes közbenjárását is kérték arra vonatkozóan, hogy egy kormányzati konzultáció keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel is lehetőségük legyen tárgyalni.

Papp Magor kiemelte: a céljuk az, hogy december folyamán megegyezzenek és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük. A szövetség elnöke leszögezte: a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvost érintő bérrendezés kezdődik meg. Véleménye szerint ha valamennyi kolléga számára első lépcsőben egy nagyjából 100 ezer forintos béremelést biztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez tovább folytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok, és a tapasztalt kollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.

Papp Magor elmondta, a szövetség által kezdeményezett konzultációsorozat részeként - melyben elsőként Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével tárgyaltak - a jövő héten a Nemzetgazdasági Minisztériumban Matolcsy György minisztert keresik majd fel. Mint kiemelte: bízik benne, hogy sikerül majd megtalálni a megfelelő forrást ahhoz, hogy az orvosainkat Magyarországon tudjuk tartani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washingtonba látogat Schmitt Pál

A köztársasági elnök előadást tart a washingtoni Johns Hopkins Egyetemen és kitüntetést ad át Kurt… Tovább olvasom