Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Lázár: ne legyen különbség népirtás és népirtás között

Küzdeni kell azért, hogy népirtás és népirtás között ne tegyenek különbséget az emberek; nem szabad a diktatúrákat megkülönböztetni olyan alapon, hogy hány áldozatot szedtek - mondta Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten A kommunizmus gyermekáldozatai című konferencián.

A frakcióvezető felhívta a figyelmet: bűn és bűn között, áldozat és áldozat között nincs különbség, a megölt gyermekek pedig egyformán áldozatok voltak, "függetlenül attól, hogy a vörös vagy a barna diktatúrának voltak áldozatai".

A kommunizmus fekete könyve című könyv franciaországi történettudományi kritikáját idézve rámutatott: Nyugat-Európában "káosz uralkodik" abban a tekintetben, hogy mi történt "a kommunizmus borzalmai idején" a világban.

A gyermekek kiszolgáltatottsága "nem hagyhat nyugtot egyetlen léleknek sem"; sokan a gyermekek közül a kommunizmus alatt sortüzek áldozatai lettek, haláltáborokban gyilkolták meg őket, vagy árván maradtak szüleik kivégzése miatt - fogalmazott.

Lázár János kitért arra, hogy Kambodzsában, Kínában és az afrikai kommunista bábállamokban is rengeteg gyermekáldozata volt a kommunizmusnak. Megemlítette Csiha Kálmán református püspököt, őt tíz év börtönre ítélték a Ceausescu-rendszerben.

Családi áldozatoknak nevezte, hogy "a kommunizmus megbontotta a szeretetközösségeket", emiatt sok lett a csonka család. Többeket börtönből való hazatérésük után nemcsak gyermekeik, hanem még feleségük sem ismerte meg - említette meg.

Utalt arra, hogy polgármestersége idején, 2006-ban Hódmezővásárhelyen jött létre először Magyarországon vidéken a kommunizmus és a holokauszt áldozatainak közös múzeuma és oktatási központja.

Papcsák Ferenc, Zugló fideszes polgármestere beszédében kiemelte: a kommunista diktatúra "a múltat végképp el akarta törölni, uralma alá akarta vonni a jelent, és meg akarta csonkítani a jövőt". "Meg kell tanulnunk a borzalmakra emlékezni, és meg kell akadályoznunk a megismétlődésüket" - folytatta, hozzátéve: a kommunizmus életeket tett tönkre, s a családra mért legsúlyosabb csapás az volt, amikor gyermekeket gyilkoltak meg.

Mint mondta, a kommunista államok a saját elképzeléseik szerint akarták formálni az emberek tudatát, és ehhez totális gazdasági rendszert építettek ki, "aminek még ma is isszuk a levét".

Emlékeztetett arra, hogy Zuglóban döntötték le a Sztálin-szobrot 1956-ban, s 1989-ben júniusban a szintén az ehhez a kerülethez tartozó Hősök terén temették újra Nagy Imre mártír miniszterelnököt és társait. Ugyancsak Zuglóban állt az 1951-ben felrobbantott Regnum Marianum templom, amit szeretnének visszaállítani.

Kun Miklós, a Kremlinológiai Intézet igazgatója megjegyezte: a kommunizmus idején a "legfőbb érték, az ember" pusztult milliószámra. Az öt kalász törvénye alapján ugyanis társadalom elleni szociális vétség "bűncselekményére" hivatkozva kivégezhettek már akár 12 évnél idősebb gyermekeket is.

A konferencián előadást tartott Kiss-Rigó Lászó szeged-csanádi megyés püspök, Kalmár Ferenc, a KDNP országgyűlési képviselője, Németh Edit Linda történész és Hartmann-né Nagy Klára Róza Gulag-túlélő, valamint levetítettek egy filmrészletet az 1932-1933-as ukrajnai éhínségről, a holodomorról.

Az eseményen megjelent Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Szűrös Mátyás volt ideiglenes köztársasági elnök és Hámori József, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere.

Olvasóink írták

 • 15. ferdzso 2011. február 18. 09:39
  „Szerintem, a lakosság körének 99,9%-a eddig is így látta, és elítélte eddig is. Most meg megmagyarázza, hogy "azért legyen ezután a kanálban horpadás, hogy ne folyjon le a leves". Köszi János! Okosabbak lettünk! (Végre valamivel egyet értek, amit mond!) Hát jó, akkor küzdünk, és nem teszünk különbséget! Ok? (Bár a "többiek" eddig sem tettek....)”
 • 14. KamuNeni 2011. február 18. 08:30
  „Ugyan mar. Ennek a lazarnak szet kellene neznie kicsit mielott konyvet ir!”
 • 13. fles2 2011. február 18. 08:17
  „Miért kell a múlton ennyit rágódni?Nem csak akkor voltak gyermekáldozatok hanem most is, csak nem olyan jellegű.A mai gyerek áldozatokat megerőszakolják és éheznek,na ezen járjon Janikám az eszed,hogy egy megfelelő törvényt hozzatok a gyerekmolesztáló és bántalmazókra.Az ,hogy sok családban éheznek,na igen ezt is neked és társaidnak köszönhetik.”
 • 12. Nostradamus 2011. február 18. 07:04
  „És gyermekáldozatok ma is vannak. Palesztin gyerekek. Ezt is tudni kell.”
 • 11. kalkutta 2011. február 18. 00:52
  „Te Jancsi!
  Ha megígéred, hogy örökre eltűnsz a színünk elől bizisten összedobunk neked egy A8-ra valót. Extrákkal!”
 • 10. Apátfalvi** 2011. február 17. 21:00
  „Lázárral csakis egyetérteni lehet ebben a kérdésben.

  A <moderálva> mszp pribékek, miután garázdálkodásaiknak véget vetett a népakarat, mocskolnak, visonganak, köpködnek és rugdosnak. Nem tetszik nekik, hogy egy olyan államalakulat bűneit merészeli Lázár emlegetni, mely ideológiájának a himnuszát (!) egy magát demokratikus értékekért küzdő pártnak valló bagázs tagja énekelte el. Gyengébbek kedvéért a cenzorluvnyára gondolok. Ez persze hogy nem tetszik az alant olvasható mszp-s eltévelyedetteknek.

  Persze van másik oldal is: Hazánkban ilyesztő mértékeket öltött a nácibűnözés. A holokauszt áldozatait mocskolják, halálukat jogosnak akarják beállítani bizonyos körök. Nem szabad hagyni, hogy ez a Szabad Európa egyik legrégebbi országában megtörténjen. Követelem büntetőtáborok felállítását a bűnözők (mindegy, hogy cigány-e vagy sem, mindegy, hogy náci-e vagy maszopos) részére! ÉLJEN MAGYARORSZÁG!”
 • 9. wasserkopf 2011. február 17. 20:43
  „Éljen az Nagy Audis Nemzeti Szocialista FülkeForradalom !!!!
  Most aztán eljön a tejjelmézzel !!!”
 • 8. smalltown 2011. február 17. 20:38
  „talan kicsit kevesebbet a multtal, tobbet a jelennel kene foglalkozni.....mintha lenne egy kis diktatura ize a mai kormanyzasnak is.......”
 • 7. tintasbarns 2011. február 17. 20:33
  „A történelmet nem lehet meghamisítani. Lázár egy debilis személyiség aki azt sem tudja mit beszél csak a szája jár.”
 • 6. dodó 2011. február 17. 20:26
  „Jani! Jani! Mielőtt megszavaztad, el is olvastad?

  ,,Aki nagy nyilvánosság előtt a holokauszt áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a holokauszt tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő".

  Éppen te akarod a "tényét jelentéktelen színben tüntetni fel", azáltal, hogy összehasonlítgatásokat próbálsz velünk csináltatni? Mielőtt megszólaltál, engedélyt kértél-e a főnökeidtől?”
 • 5. wasserkopf 2011. február 17. 20:23
  „Lázár forradalmár, és a forradalmi Audi ...”
 • 4. történész 2011. február 17. 19:22
  „Íme egy 2006-os forradalmár !

  2006-ban még tankot kötött el, most lopás, vesztegetés miatt keresték
  Más ügyek miatt a rendőrség szerdán elfogta azt a férfit, akit 2006 október 23-án, a zavargások idején részt vett a Városháza parkban álló tank elkötésében, sőt ült is a járműben. A férfi most lopás, vesztegetés és testi sértés miatt keresték.”
 • 3. antikos 2011. február 17. 19:03
  „Akkor lesz indiánholokauszt??? Azt is ünnepeljük majd?”
 • 2. történész 2011. február 17. 18:46
  „A legújabb hírek szerint Orbán elmeszelte lázár energia terveit.”
 • 1. klj_54 2011. február 17. 18:24
  „Lázár mikor is diplomázott Orbánékkal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Süveges Gergő, az m2 intendánsa

Megválik csatornaigazgatói megbízásától Süveges Gergő, az m2 januárban kinevezett intendánsa -… Tovább olvasom