Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Lázár: növelni kell a rendőrök fizetését

Kritikussá vált a hivatásos állomány létszámhiánya - írta levélben a vásárhelyi polgármester a szakszervezetnek.
A Fidesz 2010 utáni rendészeti programjának főbb elemei a körzeti megbízotti rendszer újjászervezése, a súlyos létszámhiány orvoslása és a rendőrök jobb megbecsülése - hangzott el a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének választmányi ülésén csütörtökön Balatonföldváron.

A rendezvényre hivatalos Lázár János országgyűlési képviselő, a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának elnöke egyéb elfoglaltsága miatt a választmányi ülésen felolvasott levélben fejtette ki pártja 2010 utáni rendészeti programjának sarokelemeit. Ebben hangsúlyozta, közös érdek a jól megfizetett, megfelelő létszámú rendőrség. Kritikussá vált a hivatásos állomány létszámhiánya, melynek mértéke már megközelíti a 3 ezer főt. A megfelelő utánpótlás biztosítása a jövő egyik megkerülhetetlen feladata.

A Fidesz szerint növelni kell a rendőrök fizetését, valamint - elsősorban belső átcsoportosításokkal - meg kell oldani a rendőrségi szervezet súlyos létszámhiányát. A párt új szolgálati törvény megalkotásával inflációkövető, felzárkóztató és átlátható bérezési rendszert kíván kialakítani.

Az új rendőrség alapjának a körzeti megbízotti beosztást jelölte meg. A körzeti megbízottak lakosságszám-arányosan országosan 745 csoportba integrálódnának, amely szolgálat csaknem 10 ezer státuszt igényelne. A körzeti megbízotti rendszer újjáépítése mellett cél, hogy jelentősen emelkedjen a közterületeken dolgozó állomány illetménye. "A havi bruttó 150.000 forintos jövedelem nem tartozik a vonzó fizetési kategóriába, tehát ezen összeg jelentős emelésére van szükség" - a fideszes politikus szerint. Ezzel biztosítható ugyanis az állam erőszak-monopóliumának megőrzése, amely a közbiztonság garantálásának egyedüli legitim eszköze.

A Fidesz úgy véli, hogy csakis a magasabb rendőri fizetések képesek garantálni, hogy a rendőri szakma visszaszerezze a társadalmi támogatását. A civil szervezetek, gárdák, város- és településőrségek, hobbiszakkörök nem alkalmasak a rend biztosítására, csakis az állam által, az adófizetők pénzéből finanszírozott rendőrség.

A rendőrség és a határőrség összevonásával 2008 elején 45 ezer fős integrált szervezet jött létre. Ezt a Fidesz támogatta, ám azóta bebizonyosodott, hogy több elvárt szakmai feltétel sem teljesült, és a jelenlegi integrált szervezet nem rendelkezik a megfelelő finanszírozási háttérrel. Lázás János szerint az egész rendészeti struktúra megérett a teljes változásra, és ebben a munkában kiemelten fontosnak tartja a szakszervezetekkel történő rendszeres kapcsolattartást és véleménycserét.

Vincze Tibor a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint Magyarországon a rendészeti ágazatban működő érdekképviselet "formális", alapvetően a kormány ideológiájának végrehajtója. A rendőrségnek mind struktúrájában, mind erkölcsi és anyagi megbecsülésében nagy változáson kell keresztülmennie ahhoz, hogy valós közrend és közbiztonság valósulhasson meg - tette hozzá. Mint kifejtette, a minisztériumi és az országos rendőri vezetés is figyelmen kívül hagyja a szakszervezeti kritikát, amelyek egyéb eszközök híján a médiumokon keresztül próbálják gyakorolni az érdekképviseletet.

Fontosnak nevezte, hogy Magyarországon egy egységes és az állam által finanszírozott erőszakszervezet legyen az, amit rendőrségnek hívnak. Ebben a szervezetben minden egyes dolgozó súlyának és érdemeinek megfelelő egzisztenciális ás anyagi elismerésben részesüljön. Ez jelenleg csak álom - mondta a szakszervezeti elnök.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. TPI 2009. szeptember 11. 09:05
  „Az a baj, hogy köztisztviselői alappal kezdődik az illetményszámítás és szorzókkal manipulálódik! Válasszák külön a végrehajtó-, és "vízfej"-állomány alapját, és már lehet is korrekt fizetést adni a végrehajtóknak! A tábornok így is eleget kap....”
 • 21. bespin 2009. szeptember 11. 08:47
  „16. OK! Melyik csapatban indulsz?”
 • 20. TELSTAR 2009. szeptember 11. 08:39
  „"DRÁGA KÖNYVES KÁLMÁN TÉRJ MÁR VISSZA ÉS TÉGY ITT RENDET..."

  Még egy-két nevet szintén lehetne említeni...”
 • 19. Kritikus 2009. szeptember 11. 08:29
  „18-hoz:

  Igaz! De ugye a szorzószámok emelése nem okozott eget rengető változást? Én nem éreztem! No, meg "ágazatonként" sem azonos módon érvényesült az az emelés.”
 • 18. karaly 2009. szeptember 11. 08:18
  „17. Kritikus!

  Megfeledkeztél a 2001 évi HSZT módosításról.”
 • 17. Kritikus 2009. szeptember 11. 08:00
  „Ez a "fizetésemelés" téma a rendőröknek ill. a rendvédelem más területein dolgozóknak mindig is csak egy mézesmadzag volt. Már a rendszerváltás után megindult az ígéretek sokasága. A HSZT hatálybalépésével, ´96-ban egy kicsit emelkedtek a bérek. Aztán érdemben semmi. Uniós csatlakozásunk előtt is felröppentek olyan hírek, hogy a rendvédelem béreinek félzárkóztatása érdekében az unió segítségével a legkisebb fizetés 1000 EUR lesz. Ezt a magyar kormány - ha igaz - elutasította mert a bérfeszültséget okozott volna a társadalom más rétegeinél. Most megint indul az ígérgetés. Akik az elmúlt 15-20-25 évet átélték, már nem hittek senkinek, inkább elmentek nyugdíjba. A mostani állományt meg csak azt gátolja meg ettől, hogy jelentősen szigorodtak az elmeneteli szabályok. Pedig az 5-10 éve állományba kerülők már most eljutottak "oda" mint a régiek 25 év után.”
 • 16. gróf 2009. szeptember 11. 07:54
  „Meg a tűzoltóknak, mentőknek, ápolóknak, tanároknak, óvónőknek, pedagógusoknak, orvosoknak, lakatosoknak, portásoknak, titkárnőknek, pékeknek, és egyéb rabszolgáknak.
  Csökkenteni, bankvezérnek, állami cég vezetőknek, tábornokoknak, főtisztekenek, államtitkároknak, képviselőknek, jegyzőknek, polgármestereknek!

  Szavazzatok rááááááááááááááám!”
 • 15. Pengemester 2009. szeptember 11. 07:17
  „Havi bruttó 150 ezer az úgy nettó 100 körül van. Hogyha mondjuk tíz évet kint van a főtörzs közterületen,tényleg nem egy izmos valami,de ha még ennyi sincs,az még rosszabb. De pusztán csak pénzzel nem lehet megoldani a kérdést,mert attól a pályának még nem lesz presztízse,ne azért menjen valaki rendőrnek,mert ott nem kell robotolni egy gyárban,vagy kubikolni,vagy mit tudom én.”
 • 14. flexsnake 2009. szeptember 11. 06:56
  „Inkább a minimálbért kell azonnal 110re emelni, az igazságos lenne mert mindenkit érintene.”
 • 13. flexsnake 2009. szeptember 11. 06:54
  „,,"A havi bruttó 150.000 forintos jövedelem nem tartozik a vonzó fizetési kategóriába, tehát ezen összeg jelentős emelésére van szükség" - a fideszes politikus szerint."
  Jó is lenne ha annyi lenne....”
 • 12. qrumpli 2009. szeptember 11. 05:35
  „Aki nem tud uszni agyonak neki pénzt --rögtön tud uszni?”
 • 11. Pengemester 2009. szeptember 11. 00:02
  „Az egy dolog,hogy bosszantó elírásokkal,helyesírási hibákkal jelenik meg a cikk,de igazándiból semmi értelme: Lázár ezelőtt két hete is megígérte a több pénzt. Más izéjével a csalánt verni biztosan jó móka,de azt a jövő évi választást még meg is kell nyerni. Ami a Magyar Jelenben megjelent,szerintem sokaknál megerősítésként hat a mendemondákra.
  Egyébként az meg elgondolkodtató,hogy az utóbbi három évben lett ilyen nagy a fluktáció.”
 • 10. lila 2009. szeptember 10. 23:46
  „Több pénzt az ájuldozó, kocsival járőröző (?) , 40 évesen nyugdíjba vonuló rendőröknek?!”
 • 9. mag 2009. szeptember 10. 23:17
  „minek az uton kaszálnak eleget a külföldiektöl”
 • 8. magyarok 2009. szeptember 10. 21:21
  „M. R.az ilyenekre mondják mint te vagy, hogy hülye idióta :)”
 • 7. M_R 2009. szeptember 10. 21:18
  „Hová kéne még növelni, okostojás. Már így is egy írni-olvasni alig tudó kezdő rendőr fizetése is több mint egy egyetemi tanáré. Majd gondolja ez a fax hogy ha dupla lesz a fizetés akkor kétszer okosabbá válnak a sünök?”
 • 6. 620829 2009. szeptember 10. 21:18
  „FITYISZ...TE NAGYON ENM OKOS.....NE A FIZUT EMELJ, ADJ A KEZÉBE HATÁSKÖRT..AKI BÜNÖZIK AZ KILÉP A TÁRSADALOMBÓL ÉS NINCS JOGA...CSAK MEGDÖGLENI ÉS KUSSOLNI VAN JOGA...VASGOLYÓVAL KENYÉREN ÉS VÍZEN MAX......DRÁGA KÖNYVES KÁLMÁN TÉRJ MÁR VISSZA ÉS TÉGY ITT RENDET...MERT EZ A MARHANAGY EMBERIESKEDÉS MÁR NAGYON UNALMAS...REND LEGYEN...AKINEK NEM TETSZIK ..ELTÜNTETNI-ENNYI!!!!!!!!!!!!”
 • 5. dodó 2009. szeptember 10. 20:55
  „Érdekes cikk jelent meg a Magyar Jelen aug. 6-i számában a mi lázárjaninkról "A Fidesz belügyminiszter-jelöltjének házi zsidója kitálal" címmel. Igen tanulságos, és elgondolkodtató, hogy a janigyerek nem perel!

  Itt olvasható, hogyan lett 7 év alatt milliárdos vagyona a semmiből stb. - valamint megtudhatjuk milyen mélyen vannak kaftánék ülepében és elgondolkodhatunk azon, mi vár ránk Likud Viktor alatt. Hátborzongató, avagy hogyan játsszák át hazánkat izraelita kézre a díszgójok.”
 • 4. mosómasa 2009. szeptember 10. 20:52
  „A miénket mikor fogják ? Attól , hogy több lesz a fizu, még semmi se fog változni!”
 • 3. Szodabikarbona18 2009. szeptember 10. 20:27
  „ez a lázár is ratyi?”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Németh: Fico felmosta Bajnaival a padlót

Közös, 11 pontból álló nyilatkozatot írt alá Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák… Tovább olvasom