Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Le Monde: Magyarország gúnyt űz az európai értékekből

A Le Monde című francia lap szerdai keltezésű számában szerkesztőségi cikket szentelt a magyar kormány politikájának, valamint a decemberben elfogadott médiatörvénynek, kérdőre vonva az EU-tagállamok többségének vezetőit, amiért "nincs merszük" bírálni a budapesti lépéseket.
"Az Európai Unió január elsején - majdhogynem lopva - egy olyan kormány, Magyarország kormánya kezébe adta soros elnökségének gyeplőjét, amely nyíltan megsérti az európai szerződéseket, s amely fittyet hány az EU azon értékeire, amelyeket az európai alapjogi charta is rögzít" - írta a le Monde.

A keltezéséhez képest mindig előző délután utcára kerülő, tekintélyes francia újság a honlapján elért írás rámutat, hogy júniusig Orbán Viktor konzervatív kormánya tölti be az EU soros elnökségét, ami kezdeményező szerephez juttatja őt a 27-ek napirendjének alakításában. Hozzáteszi: "Pedig a magyar parlament, amelyben a miniszterelnök pártja, a Fidesz többséggel rendelkezik, számos olyan törvényt fogadott el, amely ellentmond a hatalmi ellensúlyok demokratikus térségének kialakításra törekvő unió szellemének."

"Ez a helyzet a médiatörvénnyel is - folytatja a szerkesztőségi cikk. - A 2010. december 21-én megszavazott jogszabály politikai ellenőrzést vezet be minden médiatartalom felett, legyen szó közszolgálati vagy kereskedelmi, elektronikus, nyomtatott vagy internetes médiumról. Egy média- és hírközlési hatóság, amely öt Fideszes vagy a párthoz közeli tagból áll, január 1-jétől igen súlyos büntetésekkel sújthatja azokat a médiumokat, amelyek szerinte politikailag kiegyensúlyozatlan tájékoztatást adnak."

"A hatóság jogot kapott valamely sajtóorgánum számítógépeit és iratait átvizsgálni, még mielőtt megállapítást nyerne, hogy az milyen vétséget követett el. Nemzetbiztonsági kérdésekben az újságírókat rákényszerítheti forrásaik felfedésére, s a nemzeti hírügynökség egységes híradókat készít majd a három közszolgálati televízió és a (közszolgálati) rádió számára... Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) a törvényt úgy értékelte, mint amely veszélyezteti a sajtószabadságot."

"Brüsszelben a(z Európai) Bizottság erőtlenül reagált, kételyeinek adva hangot hétfőn a jogszabály célszerűségével kapcsolatban. Szerződésszegési eljárást azonban nem indított, holott ez a törvény ellentétes az európai szerződésekkel. A(z Európai) Parlamentben csak a szocialisták, a zöldek és a liberális demokraták fejezték ki egyértelmű rosszallásukat."

"Németország, Luxemburg és a megkésve tiltakozó Franciaország kivételével, a legtöbb EU-tagország vezetői bátortalanok. Nincs merszük bírálni azt a magyar kormányt, amely megnyirbálta a többi hatalmi ág - köztük az Alkotmánybíróság - jogkörét, és egy letűnt kor nacionalizmusát hirdeti."

"Rosszul teszik. Európa nem lehet csupán egy nagy piac. Az nem lehet, hogy egyik tagja, miután megszerezte a tagságot, levesse magáról annak lényegi vonását: a politikai értékek közösségét. Ez alapvető (kérdés), amely megér egy kellő formában Budapesthez intézett figyelmeztetést" - zárja szerkesztőségi cikkét a Le Monde.

Olvasóink írták

 • 10. CCM 2011. január 05. 23:49
  „Most kezdtetek fölébredni ,hogy milyen bandát vettetek is fel az EU ba ! Anno a nyugat polgárait senki sem kérdezte ,hogy benne vannek -e ,hogy a keletiek belépjenek mert tudták ,hogy sokan ellenezni fogják . Most már késö !”
 • 9. szilléri 2011. január 05. 20:25
  „A franciákkal úgy vagyunk, mint az anyóssal !
  Hozzánk <moderálva> !”
 • 8. fili-busz 2011. január 05. 19:21
  „Csak "söprögessenek" a saját házuk előtt.
  Van mit.
  Ajaj!”
 • 7. szilléri 2011. január 05. 18:41
  „Még egy eredeti árja francia miniszterelnököt sem tudnak kiállítani! ( Sárközy magyar-zsidó származású első generációs )
  Trianonról ne is beszéljünk!

  Gáz, villany, víz, telefon és áramszolgáltatás <moderálva> !

  Miért kéne szeretni egymást ????????”
 • 6. jozko 2011. január 05. 17:01
  „Talán
  Régen
  Illett volna
  Annakidején, 1921-ben
  Nagyon
  Odafigyelni
  Nekik!
  !”
 • 5. deszkás 2011. január 05. 13:46
  „De hiteles. Egy két oldal "hiánya" meg mé baj?”
 • 4. szentmiki 2011. január 05. 13:43
  „volt kitől tanulni ...”
 • 3. rozator 2011. január 05. 13:41
  „http://www.origo.hu/itthon/20110105-tobb-paragrafus-hianyzik-a-mediatorveny-angol-forditasabol.html . Hát itt is hazudnak!”
 • 2. szentmiki 2011. január 05. 13:11
  „így van, most kapták meg az angol szöveget, még le kell fordítani franciára, el kell olvasni és értelmezni, miről beszélnek egyáltalán!??”
 • 1. deszkás 2011. január 05. 12:52
  „Nem olvasták még el a forditást. Ez folyt a hir tv-n. Lehet ők nem is tudnak- mármint forditani.Később meg értelmezni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állatkínzó orvvadászokat értek tetten

Állatkínzó orvvadászokat értek tetten a rendőrök Kispaládon, a két férfi a község külterületén 89… Tovább olvasom