Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Legalább 20 ezren voltak a Critical Mass felvonuláson

Legalább 20 ezren vettek részt kedden este Budapest belvárosában a Critical Mass (Kritikus Tömeg) kerékpáros demonstráción, amely balesetek és incidensek nélkül zajlott - közölte László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke, a Critical Mass egyik szervezője az MTI-vel a rendezvény után.
A bringások már jóval a fél hétre meghirdetett kezdés előtt gyülekezni kezdtek az V. kerületi Városháza park környékén. A rendezők a Városházát körülfogó utcákba terelték az embereket, így hamarosan bringalánc vette körül az épületet, mely a szervezők szándéka szerint a döntéshozókra való nyomásgyakorlást szimbolizálta. A Városháza parkban a hangulatot a Critical Bass sárga pólós, bringás kórusa fokozta, amelynek tagjai a Nagykörúton végig énekeltek.

Fél hét után nem sokkal, a rajtot jelző bringaemelés után lassan hömpölyögni kezdett a biciklis tömeg a Nagykörút felé. Sokan a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Andrássy úton közelítették meg a körutat, de az útvonal szabad volt, a KRESZ betartása mellett bármelyik kis utcán végig lehetett tekerni. A Nagykörúton aztán egy-egy szakasz megtétele után - voltak, akik a hidakig is eljutottak - mindenki visszafordult, s nyolc óra körül újra elkezdett megtelni a Városháza Park és környéke, ahol újabb bringaemeléssel ért véget a felvonulás.

A bringások nem lezárt útvonalon, szabályos felvonulás keretében, hanem a forgalomban elvegyülve tekertek a Nagykörúton. Többnyire a külső sáv elegendő volt, néha azonban annyira felduzzadt egy-egy raj, hogy a belső sávot is igénybe kellett venni. Az MTI kerekező tudósítója úgy tapasztalta, hogy az autósok nagyon toleránsan fogadták a felvonulást, dudálást alig lehetett hallani - csengetést annál inkább.

"Nagyon jól sikerült a megmozdulás, rettentő sokan voltunk. A mai felvonulás újra megmutatta, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni a kerékpárosok érdekeit, a város vezetésének végre lépnie kell" - értékelte az eseményeket László János. Hozzátette: a szabad útvonalas felvonulás, amelyet először tavaly szeptemberben próbáltak ki, ismét jól vizsgázott, hiszen nem tud semmilyen balesetről, atrocitásról.

Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján, az Európai Autómentes Napon tartott demonstráció fő követelése az volt, hogy épüljön kerékpársáv a Nagykörúton. A kerékpárosok ezenkívül azt is szeretnék elérni, hogy tegyék átbringázhatóvá a belvárosi hidakat, cseréljék meg az Andrássy úti bicikli- és parkolósávot, épüljön több kerékpártároló, tartsanak rendszeres forgalomszámlálást, valamint módosítsák a KRESZ-t úgy, hogy kompatibilisebb legyen a kerékpározással. A 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld Napján és szeptember 22-én, az Európai Mobilitási Hetet záró autómentes napon - rendezett demonstráció célja a kerékpározás mint gyors és környezetbarát, várost és lakóit egyaránt kímélő közlekedési forma népszerűsítése és a nyomásgyakorlás a döntéshozókra annak érdekében, hogy felgyorsuljon a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése.

Olvasóink írták

  • 2. csupika 2009. szeptember 23. 20:57
    „A cikkíró miért nem említi, hogy aznap este Szegeden is volt felvonulás?! Nem is kicsi...”
  • 1. Rosmary53 2009. szeptember 23. 13:58
    „Érdekekért vonulás: melegek, gárdisták, biciklisták... Mindegyik kritikus tömeg. Ők minket, mi őket kritizáljuk. Ezért nincs egyetértés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a Fidesznél az egyéni képviselőjelöltek meghallgatása

Megkezdődött kedden a Fidesznél a 2010-es választáson induló képviselőjelöltek egyéni meghallgatása… Tovább olvasom