Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Legalább 6-7 százalék gázár emelés indokolt

Belföld - A lakossági földgáz árában január elsején legalább 6-7 százalékos áremelés lenne indokolt a földgáz világpiaci ára és a devizaárfolyam változás, valamint a rendszerhasználati díjak indokolt emelése mellett - vélekedik Barta Judit, a GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.
Az MTI kérdésére a szakember hangsúlyozta, hogy ezeket az arányokat a korábbi ármechanizmus alapján kalkulálta, és nem számította bele azt a veszteséget, amit a szolgáltatók szenvedtek el amiatt, hogy április óta nem volt gázáremelés a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói körben.

Az idei év áprilisához képest októberre az import földgáznak, mint terméknek az ára dollárban ugyan csak hat százalékkal emelkedett, de forintban 17 százalékkal nőtt. Ezt követően a forint erősödött, így április-december között, a kedvezőbb forintárfolyam miatt, az import földgáz ára várhatóan 9 százalékkal emelkedik.

Az egyetemes szolgáltatási ár kétharmad részben a gáz árától, egyharmad részben pedig a rendszerhasználati díjaktól függ. Ez utóbbiban sem történt korrekció, a költségek emelkedése miatt itt legalább 2-3 százalékos rendszerhasználati díj-emelés lenne indokolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: az ország az európai ügyek érdekében használja fel a hazai politikai stabilitást

Budapest - Az Európában példa nélkül álló hazai politikai stabilitást Magyarország arra fogja… Tovább olvasom