Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Legkésőbb május 6-ig felállnak a Quaestor ügyintézési pontok

Mind a 23 megyei jogú város kormányablakaiban, Budapesten pedig a kerületi kijelölt kormányablakokban fogadják majd az ügyfeleket - mondta Lázár János.
A megyei jogú városok kormányablakaiban legkésőbb május 6-ig felállnak azok a Quaestor ügyintézési pontok, amelyek a károsultakat segítik majd - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Lázár János elmondta, hogy a Quaestor-károsultak kárrendezését biztosító követeléskezelő alap létrehozásáról szóló, kedden elfogadott törvény értelmében az ügyfeleknek május 6. és június 5. között kell kérelmezniük a kártalanítást. Legkésőbb, tehát, ennek kezdő időpontjáig felállnak a kormányablakokban az ügyfélpontok - ezen már dolgoznak a kormánymegbízottak - mondta.

Mind a 23 megyei jogú város kormányablakaiban, Budapesten pedig a kerületi kijelölt kormányablakokban fogadják majd az ügyfeleket - tette hozzá.

A kedden elfogadott törvénnyel kapcsolatban Lázár János elmondta: létrejön a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja, amely - a Befektetővédelmi Alap (Beva) kártalanításával együtt - 30 millió forintig kárpótolja az ügyfeleket. Ezzel a korábbi 32 500 Quaestor-ügyfél 99,5 százalékát kártalanítják, és kevesebb mint 100 olyan ügyfél van, aki 30 millió forint feletti összegben fektetett be a Quaestorba.

Az önkormányzatokról Lázár János elmondta: a fedezet nélküli Quaestor-kötvényeket vásároló települési önkormányzatok megsértették az önkormányzati gazdálkodásról szóló szabályokat, és kockáztatták a választópolgárok pénzét; a kormány ezzel a témával jövő heti ülésén foglalkozik majd. Lázár János szavai szerint három brókercégnél 22 önkormányzat több mint 10 milliárd forinttal "ragadt benn".

A miniszter kitért arra is: meg kell vizsgálni, milyen brókercsoportokkal állt szerződéses viszonyban a kormányzat. "Érdekes példákat talál az ember" - fogalmazott, és példaként említette, hogy Medgyessy Péter idején a Földművelésügyi Minisztérium mintegy 6 milliárd forintot "kockáztatott brókercégeknél", a Miniszterelnök Hivatal pedig brókercégeknél Gyurcsány Ferenc idején mintegy 4 milliárd forintot kockáztatott, a Bajnai-kormány idején pedig 35 milliárd forintot tartott brókercégeknél.

Lázár János hozzátette: Gyurcsány Ferenc 2004-ben a Quaestor tulajdonában álló cégnek sportminiszterként 900 millió forint "baráti támogatást juttatott".

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) több vizsgálatot is folytatott ezekben az ügyekben: 2010-ben a kormányváltás után az MFB-nél egy belső vizsgálat volt minden olyan hitelre vonatkozóan, amely ismert és ismeretlen kockázatokat tartalmazott, és jó néhány ügyben büntető feljelentés vagy további vizsgálat következett - fejtette ki a miniszter.

Kitért arra is, hogy a győri ETO Park ügyében megszakította - nem pedig megszüntette - a vizsgálatot a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), és az MFB-t arra kérték, hogy a szerződési feltételeket módosítsák, amit a bank meg is tett. Majd amikor az ETO Park már nem törlesztette a felvett hitelt, akkor újabb vizsgálatot rendeltek el; ez a 2008-as újabb hitelt tette vizsgálat tárgyává, és ott olyan kockázatokat talált - például nem volt fenntartható az üzleti terv -, amely miatt a Kehi elnöke idén tavasszal büntető feljelentést tett hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 csirke pusztult el a 311-es úton

Csirkéket szállító pótkocsis jármű karambolozott kisteherautóval csütörtök délután Ceglédnél. Tovább olvasom