Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Lemondhat a drága kezelésről a reménytelen rákbeteg

A drága gyógyszeres kezelések drasztikus csökkentésével a kormány 1-2 milliárdot spórolhat.

Az orvosoknak jobban ki kell szűrnie azokat a rákos betegeket, akik gyógyszeres kezelésre szorulnak. Ha a kormány elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közölt rendeletet, akkor azok a betegek, akiknek már csak hónapjai vannak hátra, első körben lemaradhatnak a kezelésről.

Az Index információi szerint az Országos Onkológiai Intézet nemrég körlevélben magyarázta a rákbetegkezelésben érintetteknek, hogy szükség van az erőteljes spórolásra az onkológia területén is. A minisztérium ezután tette közzé az „egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról" szóló közleményében az rákbetegségekre vonatkozó új irányelveket.

A korlátozás különösen a vastagbélrákkal küzdőket érinti, de jóval több kritériumnak kell ezután egfelelnie a mellrákban szenvedő nőknek is ahhoz, hogy gyorsan gyógyszeres kezelést kapjanak.

Először ugyanis azok részesülhetnek kezelésben, akiknél van esély a teljes gyógyulásra, vagy műthető állapotba kerülnek.

Bodoky György, a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa az Indexnek elmondta, a vastagbélrák kezelését szinte ellehetetleníti a rendelet, és akár 8-10 évet is visszaléphetnek.

Magyarországon a vastagbélrák vezető halálok, és európai összehasonlításban is az egyik legrosszabb adat, évente átalagosan kilenc ezer új esetet regisztrálnak. A kilencből ötezer a betegség késői felfedezése miatt egy éven belül meg is hal.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke szerint az emberi életeken nem szabad takarékoskodni, akkor sem, ha a gyógyszer nem tudja megmenteni a beteget, csak meghosszabbíthatja az életét. Pénzben nem lehet az kifejezni mennyit jelent egy családnak a 4 hónapo túlélés helyett a 18. 

A gyógyszeres kezelés pedig éppen arra jó, hogy a végstádiumos betegnél is meghosszabbíthatja azt az időtartamot, amíg az érintettek családjuk körében maradhatnak.

Olvasóink írták

73 hozzászólás
 • 73. macs 2012. december 14. 10:47
  „Mennyivel tisztességesebb lenne, ha nyíltan kimondaná valaki, a betegek, az öregek, és mindenki, aki részben vagy egészben támogatásra szorul, az teher a többiek nyakán, tehát innentől kezdve elégedjenek meg némi alamizsnával és oldják meg a problémáikat, ha tudják. Amennyiben nem képesek erre, vessenek magukra. De ez vonatkozzon mindenkire! Azokra is akik, most hallgatnak, és azokra is, akik nyíltan vagy burkoltan helyeslik az intézkedéseket! Senki sem tudja, mit hozz számára a holnap! :-(”
 • 72. tucat 2012. december 14. 10:23
  „73. zest
  "...jobban tenné, ha kikérné a véleményét azon betegeknek akiknek valóban csak 1-2 hónap van hátra az életükből, hogy mit szeretnének..."
  Látja, ezzel nagyon egyetértek, és ha jól figyelt, már jött is egy válasz, nem is indulatok nélkül.
  Én szégyellem magam, és én kérek elnézést - hogy finom legyek, mint a szitált szir-...!
  Ugye, ért engem?
  Szép napot!”
 • 71. pirosmanci 2012. december 14. 09:25
  „No, komám (73., zest)!
  Amit írtam (61.), a testvéremmel (rákos, sokadik műtét, többszöri kemón túl) történt. Nem régen.
  (Emlékeztetőül: - Hány éves?/ Hatvan fölött./ Akkor nem jár.)
  A többiről meg: ... hát azt tiltja a szabályzat.”
 • 70. zest 2012. december 14. 04:19
  „"Ha a kormány elfogadja az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján közölt rendeletet" ... lehetett volna annyi ideje a t. újságírónak (hamár ez nem történt meg az INDEX-nél, akkor a DM-nél) és "link" helyett beidézhette volna szószerint azt a rendelkezést, amely azt rendelkezi, hogy " Lemondhat a drága kezelésről a reménytelen rákbeteg
  A drága gyógyszeres kezelések drasztikus csökkentésével a kormány 1-2 milliárdot spórolhat."
  Valaki mindig bedob valami "hírt" (hoaks-ot) , amit a többi újság(író) átvesz és anélkül, hogy leellenőrizné írkálja hozzá a ´saját véleményét´, mint TÉNYT... ezt pedig tovább írják, értelmezik (pletyka szinten) a cikket elolvasó fórumozók (többsége)... sajnos nagyon kevés olyan újságíró van manapság (és ez nem kizárólag magyar betegség), aki mielőtt ´bedob´ egy cikket az újságjába, előtte oknyomozna is egy kicsit.

  ... és az itt felháboródó többség pedig jobban tenné, ha kikérné a véleményét azon betegeknek akiknek valóban csak 1-2 hónap van hátra az életükből, hogy mit szeretnének... csövekkel a testükben tovább szenvedni a kórházban még 1-2-3 hónapot (a rokonok megelégedésére), vagy emberhez méltón otthon (szeretett családja körében) erős fájdalomcsillapítok segítségével elbúcsúzni az élettől, szeretteitől....

  ... a ´fejlettebb nyugati´ demokráciákban ma azért küzdenek a betegek, hogy joguk legyen emberhez méltóan pl. eutanázia segítségével búcsúzi a földi élettől...

  Természetesen ha itt valakinek biztos és megbízható adatai vannak a fenti cikk címének a VALÓSÁGÁRÓL, az nyugodtan ´linkelje´ be a szabályzatot.”
 • 69. StencilAtya 2012. december 13. 23:00
  „ez a fideszes képviselőkre is vonatkozik majd?? jaaaaa..hogy nem???!”
 • 68. andrisne 2012. december 13. 22:52
  „Ezek tényleg nem normálisak!”
 • 67. cleverphone 2012. december 13. 21:58
  „el a kezekkel a betegektől!”
 • 66. gabocac 2012. december 13. 20:40
  „A börtönökben a rengeteg gyilkost meg eltartjuk!!!arra van pénz!Gyönyörű ez az ország!”
 • 65. klj-54 2012. december 13. 20:10
  „Jelen stádiumom: Betokosodott, inoperábilis.
  Hívő ember vagyok, nem félek a haláltól!”
 • 64. Steve20 2012. december 13. 19:28
  „Na és ez a szégyen még mellé: http://www.vg.hu/kozelet/politika/4-milliardot-szan-orban-magyarorszag-amerikai-barataira-393277”
 • 63. tucat 2012. december 13. 19:25
  „63. Manitu007
  Eszerint én szerencsés vagyok ez ideig, kedves Manitu, mert nincs a környezetemben daganatos betegséggel küzdő beteg, vagy nem tudok róla. De ettől még értem és át tudom érezni az közvetlenül érintettek helyzetét, és így magam is érintetté leszek némiképp.
  Bízzanak! Ne engedjék egymást elkeseredni! A derű és a szeretet - így mondják, és sokan, tehát nyilván nem ok nélkül - csodákra képes! Pedig nem is csoda az, hanem nagyon is érthető, tudományosan is magyarázható következmény! Igaz, a TB nem támogatja, mégis ingyen van, s még a patikában sem kell sorba állni érte. :)
  Meg aztán, tudja, nem eszik olyan forróan a kását; nem ez lenne az első otrombaság, amelyet visszadugnak a... ;)

  Nyugodt éjt! :)”
 • 62. fotelagy 2012. december 13. 18:26
  „Ezen az elven minden kezelés felesleges minden betegségnél, ugyanis mindegyik "csak" meghosszabbítja az életet, mivel egyszer mindenki meghal.”
 • 61. tucat 2012. december 13. 18:16
  „61. pirosmanci
  Házilag... Az az igazi, amit az ember maga csinál. Tilos? Ugyan! Annyi minden az, oszt´ mégis... Mifelénk így megy ez.
  Szúrjunk ki velük: derű, jó kedv, hosszú élet, hadd kerülgessenek bennünket jó sokáig! ;)”
 • 60. Manitu007 2012. december 13. 18:10
  „Tucat: Elöször is köszönöm jókívánságaidat!Én értem és tudom hogy nem változtatna párom állapotán illetve nem befolyásolja,hogy miként élnek a fogvatartottak.De azt látom,munkám során, hogy lehetne itt bizony spórolni.A rákbetegseból való felgyógyulás nagy mértékben függ a betegtől, hogy meg akar-e gyógyulni.Már 3 éve benne vagyunk,látom tapasztalom.Ha ezt a kis reményt is elveszik a betegektől az maga a halálos ítélet számukra.
  Munkám folytán valamelyest belelátok a fogva-tartás körülményeibe is.Nap mint nap látom tapasztalom.Jól gondolja nem vagyok híve annak sem ,hogy spártai körülmények legyenek a fegyházakban,de a ló másik oldalára sem szabad átesni.És igen minden nap szabadul valaki,van köztük olyan akinél elérték a nevelő hatást és betud illeszkedni a társadalomba.A társadalom hasznos tagja tud majd lenni,de van olyan aki nem,de ez egy más téma ezt hagyjuk is.
  Ez a rákbeteg ellenes téma komoly indulatokat generál azokban is akik nem rákosak.Sajnos szerintem minden itt kommentelő ember környezetében (család, barát,szomszéd,munkatárs) van rákos beteg.S úgy látom abban mindannyian egyetértünk,hogy ez a tervezet ez nem egy 21. század gondolkodásával megegyező.
  Remélem bízom benne, hogy rájönnek,hogy ez egy halva született ötlet s nem lesz valós.”
 • 59. pirosmanci 2012. december 13. 17:57
  „- Hány éves?
  - Hatvanöt.
  - Akkor már nem jár.
  No, akkor dögöljek meg! Már csak azt kérdezem, a krematórium hirdet-e akciót. mert így könnyebb lenne vállalni ... "Oszt´ jó napot!"”
 • 58. tucat 2012. december 13. 17:52
  „55. macs
  Tudod, néha a hirtelen beálló csend is lehet kellemes és biztató akár. ;) De nagyon elszállni nem érdemes, ismerjük a mifelénk tomboló keresztyén felebaráti szeretet lüktető természetét... :D

  57. Manitu007
  Kedves Manitu!
  Nemcsak azt kívánom szívből, hogy minél tovább együtt lehessen a párjával itt, a földi vadászmezőkön, hanem, hacsak lehetséges, azt is, hogy javuljon az állapota, és gyógyuljon meg! Nem viccelek, hogyan is tehetném ilyen ügyben, de hiszen volt már ilyen, egyáltalán nem számít csodának, ha valaki hosszú gyengélkedés után felépül a daganatos betegségéből. :)
  Lehet, hogy a fogva tartottak életkörülményei "túlságosan" emberiek, de azt nem gondolom, hogy rajtuk meg lehetne spórolni az egészségügyből is hiányzó, súlyos milliárdokat. Valamennyit talán, de, tudja, ők is emberek, és sokan közülük nem is reménytelenek, mert a szabadulásuk után itt élnek majd velünk, és cseppet sem mindegy, miként. Ahhoz, hogy ne rendüljön meg végleg a belénk (társadalom) vetett bizalmuk, emberhez méltó módon kell bánnunk velük is. A tész-esek is emberek, és azt hiszem, Ön az elsők között lenne, akinek a lelkiismerete felzúdulna, ha embertelen, megalázó körülményekről és bánásmódról hallana velük kapcsolatban. Higgye el, ez így van jól, és semmiféle, e téren kieszközölt változás nem javítana a beteg párja állapotán. Más kell, sok minden, nagyon mély változás (amely a fejekben kezdődik), és mielőbb. Meg is lesz, csak tartsák a lelket egymásban szeretettel és derűvel addig is! :)”
 • 57. online 2012. december 13. 17:23
  „56. Hogy hogy egyik oldal se kiabál emiatt? Nem kamu ez?”
 • 56. Manitu007 2012. december 13. 17:17
  „Akinek van a családjában rákos beteg (nekem van) az most igen csak agyvérzés közeli állapotba került ezt elolvasva.Legközelebbi rendeletük az lesz,hogy aki rákos beteg azt lőjük le?? Bezzeg a fogvatartott bűnőzökre milliárdokat költünk,hogy is van ez??vígan egészségesen élik bent életüket a legkegyetlenebb bűnözők is olyan körülmények közt amit sok becsületes család,nem engedhet meg magának.Tudjátok minden egyes napnak örülök amit a párommal tölthetek,Pedig már 1 évvel ezelőtt azt mondták,hogy örüljünk minden egyes napnak.Az orvosok azt gondolták, azt mondták örüljünk ha holnapot megéli,ha akkor úgy dönt az orvos,hogy menthetetlen s nem kap gyógyszert akkor most nem lenne velünk.
  Honnan tudja egy orvos,hogy kinek van esélye?Honnan tudja az orvos majd, hogy kinek van olyan élni akarás vágya,hogy túlélje ezt a szörnyű kórt? Így is sok orvos Istennek képzeli magát.Így is sok orvos a pénzes betegeit választja s részesíti előnyben.Nálunk is ez volt és ne feledjük rákos betegről beszélünk...

  Magyarország nem lehet halál büntetés az életellenes bűncselekményt elkövetők számára adni,de ezek szerint lehet a rákos betegeknek!!
  Ne ezen spóroljunk, spóroljunk a fogva-tartás költségén,ne 5 féle kaja közül választhassanak,ne legyen tv a zárkákban.......sorolhatnám
  Mellette meg ellenőrizzék kinek miből telik 10-20 milliós autóra meg villákra miközben alig fizetnek be adót ha egyáltalán fizetnek....”
 • 55. macs 2012. december 13. 16:29
  „Csak kérdezem, hol vannak azok, akik oly szívesen hivatkoznak a keresztény értékrendre? Nem hallom a tiltakozást! Nem hallom, hogy aláírásokat gyűjtenének! Mi ez a nagy csend?”
 • 54. Mjuriele 2012. december 13. 15:11
  „49. vári 2012.12.13. 14:15

  Sajnos már nem találom azt a cikket.
  Magunknak kiírtuk mik a veszélyesek és rákkeltők, ha gondolod azt szívesen leírom, miket kell kerülni.”
73 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 lakót menekítettek ki egy szolnoki gázrobbanásban

Szolnok egyik társasházában gázrobbanás történt nem sokkal éjfél után. Tovább olvasom