Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Lendvai: szociáldemokrata modellváltás kell

A társadalmi felemelkedés lehetőségének javításában és a munka világán kívüli jogtalanságok, kiszolgáltatottságok megszüntetésében van leginkább változtatnivalója ma a szociáldemokráciának - közölte szerdán Lendvai Ildikó egy nagykanizsai konferencián.
A rendezvényt a szociáldemokrácia útkereséséről rendezték a városban száz éve született, tavaly elhunyt Fejtő Ferenc emléke előtt tisztelegve.

A szocialista párt elnöke úgy fogalmazott, hogy a biztonság és a szabadság a 20. századi szociáldemokrácia két nagy vívmánya, de ezeken a területeken repedések keletkeztek. A munka világában a fejlődés nem tartható fenn magától, és a munka világán kívül, a fogyasztói társadalom velejárójaként vannak olyan "jogtalanságok vagy előjogok, indokolatlan kiváltságok és kiszolgáltatottságok", amelyekre a szociáldemokrácia érdeklődése eddig kevésbé terjedt ki, ezért korrekciót, modellváltást kell végrehajtani a piacgazdaságban.

Korrekció címén nem akarhatunk rendszerváltást vagy a rendszer visszaváltoztatását, egyfajta "új lakberendezés kell", működésváltás - fogalmazott. A sikeresnek számító jóléti állam megteremtése és Tony Blair harmadik utas változtatásai után a válságban kiderült, hogy egy "negyedik utat kell keresni, ez ma a szociáldemokrácia igazi feladata".

Úgy vélekedett, hogy legalább négy területen van szükség modellváltásra. Elsőként újra kell gondolni az állam szerepét, feladatait, "valamivel erősebb állam kell, de a jobboldal értelmezésével szemben erősebb demokratikus kontrollal". Az államnak, mint a közérdek megbízottjának aktívabban kell felelősséget vállalnia az élet egyes területein, a fejlesztésekben, a munkahelyteremtésben, a piaci mechanizmusok egészséges szabályozásában.

A szükséges változások másik területeként említette, hogy a gazdaság eddigi hajtóerejének számító privatizáció lezárultával "az emberi tőkének" kell a fejlődés motorjává válnia. Tragikusan alulfoglalkoztatott a magyar társadalom és a szaktudás, a megújuló tudás terén is bőven van pótolnivalónk - jegyezte meg.

Harmadik elemként fogalmazta meg Lendvai Ildikó, hogy a szociálisan nehéz helyzetben lévő rétegek tömeges felemelkedése eddig nem vált lehetővé, "befagyott a magyar társadalom". Szükség van ezért a roma integrációra, a mobilitás elősegítésére, amelynek megteremtése szintén új politikát követel.

A szocialista pártelnök zárásként szólt a kiszolgáltatottság felszámolásáról a munka világán túli területeken. Kifejtette, hogy a fogyasztóvédelem terén is előre kell lépni, mert a banki ügyfélnek, a fogyasztóvédelem nélküli fogyasztónak, a hivatali bürokrácia és a korrupció útvesztőiben senyvedő ügyfélnek is biztosítani kell jogokat.

Vitányi Iván, a szocialista párt Társulás a Szociáldemokrata Értékekért elnevezésű platformjának elnöke a szociáldemokrácia 20. századi fejlődéstörténetét boncolgatta. Utalt arra, hogy ebben az évszázadban jelentős társadalmi változások valósultak meg, a gazdaság fejlődésének köszönhetően kialakult a jóléti állam, s megindult a globalizáció. Úgy fogalmazott, hogy a munkásosztály mára nem a vas- és acélmunkásokat jelenti, hanem a számítógép előtt ülő embereket.

Meglátása szerint a Kádár-korszakban a társadalom egyharmada volt nehéz helyzetben, de a magyarság 1100 éves történelme során akkor érte el először a viszonylagos jólétet. 1990 után azonban az történt, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek. Hogy ma egymillió ember szegény, ezen nem sikerült változtatni, ez ma az alapvető probléma - jelentette ki.

A jelenlegi gazdasági-társadalmi helyzetre utalva arról beszélt: a Gyurcsány-kormány által kezdett reformok "szinte mindegyike megbukott az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalával", holott Gyurcsány Ferenc az egész politikára utalva mondta azt, hogy "hazudtunk".

A Gyurcsány-, majd Bajnai-kormány intézkedései ugyan kemény következményekkel jártak, "de megóvták a szociális biztonságot is". A mostani költségvetésről úgy vélte, hogy azt "világszerte elismerik", mert lehetővé teszi, hogy ne romboljuk szét a társadalmi biztonságot, de megteremtsük a gazdasági stabilitást. "Ez a szociáldemokrácia, azt kellett nézni, ami az egész társadalom hasznára válhat" - jelentette ki Vitányi Iván.

Az emlékkonferencián felszólalt Charles Fejto, Fejtő Ferenc egyetlen fia, aki az apáról, a humanistáról, az emberről beszélt, felidézve a világszerte elismert gondolkodó magánéletének pillanatait és világnézetének megnyilvánulásait. Beszélt arról is, hogy apja az elmúlt évtizedek magyar miniszterelnökeivel e-mailben és telefonon tartott folyamatos kapcsolatot, és mint egy "szigorú nagypapa", rendszeresen megfeddte őket, ha "nem helyes döntéseket hoztak".

A konferencia zárásaként Fejtő Ferenc szülőházánál tartottak megemlékezést a nagykanizsai rendezvény résztvevői.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2009. december 10. 13:23
    „Nagy levegő: "Bláblábláblá, blábláblábláblábláblábláblábláblá."

    Miért nem teccettek ezt megcsinálni korábban? Ez már veszett fejsze nyele, kedves Ildikó néni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszázezer vendégéjszakát jelenthet a pécsi EKF

Az pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programnak köszönhetően 200-300 ezerrel több… Tovább olvasom