Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Létrejön a Terrorelhárítási Központ, plusz pénz jut a közbiztonságra

Két tételben nyúlt hozzá a kormány a költségvetés általános tartalékához csütörtökön megjelent határozatában: 2,45 milliárd forintot csoportosított át egyebek közt a bíróságokhoz, a rendőrséghez, a Külügy- és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz; 1,6 milliárd forintot pedig a közbiztonság megerősítésére biztosított.
A kormány elfogadta a Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendeletet is.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában tette közzé több határozatát a kormány. Az egyik szerint a kabinet 2,45 milliárd forintot vont el az általános tartalékból, és ezt a pénzt több címre osztotta szét. A legnagyobb összeget a rendőrség kapta, 1,5 milliárd forintot, a szintén a Belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pedig 375 millió forintot kapott. A büntetés-végrehajtás 30 millió forinthoz jutott ezzel a lépéssel.

A Külügyminisztérium külképviseletek igazgatása címen 407 millió forinthoz jutott, míg a minisztérium központi igazgatása 35 millió forintot kapott.

A bíróságok az átcsoportosítás révén 88 millió forinthoz jutottak, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazgatása pedig 12,5 millió forint többletpénzhez jutott.

A kormány egy másik határozatában 1,6 milliárd forintot csoportosított át a közbiztonság megerősítésével összefüggő kormányzati feladatok végrehajtására.

A csütörtökön megjelent közlönyből kiderül az is, hogy a kormány elfogadta, és szeptember 1-jével hatályba lépteti Terrorelhárítási Központ létrehozásáról szóló rendeletét.

E szerint a központ az ország egész területére kiterjedő illetékességgel rendelkező, a rendészetért felelős miniszter (Pintér Sándor) irányítása alatt működő költségvetési szerv. A központot főigazgató vezetheti majd, akit a miniszter javaslata alapján a miniszterelnök nevez ki és ment fel.

A központ végzi a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelmét.

E mellett végrehajtja a terrorcselekmény, a légijármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű hatalomba kerítése és az emberrablás bűncselekmények felderítését és megszakítását, valamint a nyomozó hatóságok, az ügyészség, továbbá a rendvédelmi szervek felkérésére a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható fegyveres vagy felfegyverkezett személyek elfogását, az egyéb személy elleni erőszakos bűncselekmények megszakítását, az ön- vagy közveszélyes állapotban lévő személyek elfogását; valamint elemzi és értékeli a Magyar Köztársaság terrorfenyegetettségének helyzetét.

A Köztársasági Őrezred az országos rendőrfőkapitány közvetlen irányítása alatt áll - derül ki a rendeletből -, a köztársasági elnök és a miniszterelnök védelmével összefüggő feladatok kivételével ellátja a védett személyek és a kijelölt létesítmények védelmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy takarékszövetkezeti fiókot Jánosházán

Kiraboltak egy takarékszövetkezeti fiókot Jánosházán csütörtök délelőtt - közölte a rendőrség az… Tovább olvasom