Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Levelet ír a nyugdíjasoknak Orbán Viktor

A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át.
Levélben tájékoztatja Orbán Viktor a nyugdíjasokat arról, hogy a kormány biztonságba helyezte a nyugdíjakat, valamint arról, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedik a gáz ára. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton sajtótájékoztatón elmondta: a levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság küldi ki, a 2 millió 850 ezer nyugdíjas azt legkésőbb a jövő héten kézhez kapja.

A levélben a kormányfő a többi között azt írja: elfogadhatatlan az a szemfényvesztés, amellyel a mai nyugdíjasok ellátásának fedezetét - tudtuk nélkül - magánbefektetők kezére játszották át, és ezzel a nyugdíjrendszert a szakadék szélére sodorták. A kabinet ezért késlekedés nélkül meghozta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon biztonságba helyezték a nyugdíjakat, garantálták, hogy a nyugdíjak fedezetét jelentő befizetéseket csak nyugdíjra lehet fordítani - fogalmaz a miniszterelnök. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor szeptemberben a nemzeti konzultáció részeként levélben kérte a nyugdíjasokat, írják meg, hogyan látják az ország helyzetét, milyen változásokat szeretnének. A több százezer válasz feldolgozása folyamatban van, de az elmondható, hogy a nyugdíjasok számára a legfontosabb érték a biztonság, mindenekelőtt a nyugdíjak biztonsága - tette hozzá.

Kitért arra, jogos az aggodalom, ha az idős emberek azt látják, hogy a nyugdíjcélú befizetések jelentős részét "a nyugdíjtőzsdén szerencsét próbáló spekulánsoknak, üzletembereknek" játszották át, a magánnyugdíjpénztárak pedig "vitatható, kockázatos befektetésekre költötték el az emberek pénzét". A kormány ezért "egy bátor döntéssel" biztonságba helyezte a nyugdíjakat: a mai nyugdíjasokét, azokét, akik néhány éven belül nyugdíjasok lesznek, továbbá a fiatalok számára is kiszámítható nyugdíjrendszert teremtett, biztosítva, hogy az állami nyugdíjrendszerbe átlépve mindenki jól járjon - összegzett Szijjártó Péter. A szóvivő elmondta: a nyugdíjasok válaszai világossá tették, hogy a rezsiszámlák kifizetése nem veszélyeztetheti az idős emberek megélhetését, a kormány ezért "a miniszterelnök személyes utasítására" úgy döntött, hogy a kisfogyasztású háztartások számára nem emelkedhet a gáz ára. Hozzátette: változatlanul hisznek abban, hogy a jó kormányzás csak az emberek megkérdezésével lehetséges. Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy levelet kapnak a kormánytól a magán-nyugdíjpénztári tagok is.

Őket Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott az év végén vagy a jövő év elején tájékoztatja arról, hogy "maradhatnak a kölcsönös felelősségvállalásra épülő rendszeren kívül, vagy visszajöhetnek a biztonságot nyújtó állami nyugdíjrendszerbe". Ma a nyugdíjak biztonságát csak az állami rendszerben lehet garantálni - tette hozzá Szijjártó Péter. Elmondta azt is: a kormánypártok nem kezdeményezik a házszabálytól eltérést a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagok védelméről szóló - Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János által jegyzett - politikai nyilatkozat megtárgyalásakor, így arról a hétfői általános és a keddi részletes vita után december 20-án dönthet az Országgyűlés.

Arra a kérdésre, nem tartanak-e attól, hogy a magán-nyugdíjpénztáraknál a vagyon átadásáig jelentős vagyonvesztés következik be, Szijjártó Péter úgy válaszolt: bár nap mint nap olvasni a pénztártagok érdekével ellentétes befektetési döntésekről, bízik benne, hogy a magánnyugdíjpénztárak vezetői belátták: "nem érdemes trükközni". Hozzátette: azt, hogy az emberek érdekével ellentétes döntések "a szakértelem hiánya vagy a rosszindulat miatt születtek-e", valamint hogy történtek-e ezek során bűncselekmények, meg kell vizsgálni. Arra az újságírói felvetésre, hogy - a Népszabadság szombati írása szerint - egyes állami és fővárosi cégeknél a vezetők javadalmazása a prémiummal együtt meghaladja a költségvetési szférában plafonként meghatározott kétmillió forintot, a szóvivő úgy reagált: az érintett vállalatoknál 15-20 százalékkal csökkentették a bértömeget, így jelentős megtakarítást értek el, a kormány ezért újabb intézkedéseket nem tervez, a gazdálkodás pedig a cégvezetők felelőssége.

Olvasóink írták

124 hozzászólás
 • 124. Lehiggadt 2010. december 14. 17:53
  „"119. achilleus 2010.12.12. 10:42"
  .
  T. Achilleus!
  Vedd már tudomásul, hogy azért,mert valaki a jelenlegi kurzust kritizálja, az még NEM azt jelenti, hogy "szoci"! Én például maximálisan párton kívülinek tartom magamat! Attól, hogy elítélem a mostaniak módszereit és stílusát IS, attól lehetek én becsületes ember, mint itt sokan mások!
  Sokan elfelejtették, hogy 8 évvel ezelőtt miért zavarták el őket!
  Az amnéziában szenvedők kedvéért: azt az arrogáns, pökhendi stílust nem tűrte a nép, amit most felturbózva gyakorolnak! A mutyi náluk is gyakorlat volt, mint az utóbbi 8 évben is!...”
 • 123. TomborBözse 2010. december 12. 17:19
  „Kösz achiellus, de ez is már a könyökünkön jön ki, hiába ma tették fel a fórumonkon, médiában, mindehol ez csöpög...
  Holnap majd egy újabb mondatszerkezettel, hasonló magyarázkodás, fenyegetés, ki tudja mit kell majd ide beidézni.
  Aki meg van győződve arról, hogy nem jó úton jár Viktorunk (ne más zsebében kotorásszon), annak bármit lehet mondani, de nincs annyi buta/hülye ember, hogy mindezeket bevegye.
  Milliárdos adótartozások, milliárdos csalások, tessék behajtani ezektől a szélhámosoktól a pénzt!
  Adókedvezménnyel hozhatják be a sumákolók a külflöldre menekített pénzeket - tehát tudják nagyjából kinél van a sok pénz - azok ellen nem lehet határozottan fellépni??
  A közalkalmazottak létszámának, az állami költségvetés kiadási oldalának a csökkentésével kell újabb és újabb forrásokhoz jutni, és szigúrúan ellenőrizni annak felhasználását.
  Ehelyett felháborító módon milliókért leveleket küldözget a meggyőzés érdekében. Nagyon, de nagyon ellentmondásos a dolog.”
 • 122. achilleus 2010. december 12. 16:37
  „,,A nyugdíjrendszer átalakításának oka az államadósság" - jelentette ki Orbán Viktor. ,,A kísérlet, amivel átalakították annak idején a nyugdíjrendszert, azt eredményezte, hogy az ország a feje búbjáig eladósodott. Óriási összeget kellett átutalni a magánnyugdíjpénztáraknak, a gazdaság nem termelt eleget, ezért az állam óriási hitelek felvételébe kényszerült, az pedig adóssághegy formájában nyomaszt bennünket" - fejtette ki a kormányfő, majd hozzáfűzte: ,,ha ez így ment volna tovább, maga alá temette volna a gazdaságot, a gyerekeink jövőjét, a mi jelenünket és a már nyugdíjban lévők nyugdíját is. Be kellett avatkozni, meg kellett ezt akadályozni". - Facebook”
 • 121. achilleus 2010. december 12. 11:02
  „Ja és ha Horvátország nektek Balkán lenne, itt a világ első parlamentáris köztársaságának példája:
  http://index.hu/kulfold/2010/09/12/birosag_ele_kerulhet_az_egykori_izlandi_miniszterelnok/
  Az előző kormányfőt és három miniszterét is vétkes gondatlansággal vádolhatják a 2008-as gazdasági összeomlás miatt. A parlament különbizottsága legalábbis ezt javasolja a törvényhozásnak. Bíróság elé kerülhet az izlandi bankrendszer 2008-as összeomlása miatt az akkori kormányfő, Geir Haarde, és kabinetjének három tagja: Ingibjorg Solrun Gisladóttir és Árni Mathiesen volt külügy-, illetve pénzügyminiszter, továbbá Bjorgvin Sigurdsson kereskedelmi miniszter. Az izlandi egykamarás parlament (althingi) különbizottsága döntött úgy szombaton, hogy ajánlani fogja a törvényhozásnak a 2009-es választásokon menesztett kormány több tagjának felelősségre vonását, a pénzügyi válsággal kapcsolatos "vétkes gondatlanság" miatt, amit a testület által nyilvánosságra hozott 274 oldalas jelentéssel támasztottak alá. - 2010. szeptember 12., vasárnap 00:39”
 • 120. achilleus 2010. december 12. 10:49
  „Ja és erre is felkészülhettek, holnaptól gyorsulnak az ügyek, és talán nem állnak államtitkári szinten:

  2010-12-10 18:04
  Őrizetben a volt miniszterelnök

  Az osztrák hatóságok őrizetbe vették pénteken Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Horvátország - közölte az osztrák rendőrség. A politikus ügyében a szervezett bűnözés és korrupció elleni iroda vizsgálódik, megvonták tőle parlamenti képviselői mentelmi jogát is. Az osztrák rendőrség közlése szerint Sanadert az Ausztria nyugati részén található Salzburg közelében vették őrizetbe, a horvát elfogatóparancs alapján. A volt miniszterelnök csütörtökön hagyta el Horvátországot, néhány órával azelőtt, hogy a parlament az ügyészség kérésére a politikus a mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött.

  Ivo Sanader 2003-tól 2009-ig volt Horvátország kormányfője. Hivatali ideje alatt a horvát média sorozatosan hozta a korrupciós ügyeket. A politikust idén januárban kizárták pártjából, a Horvát Demokrata Unióból (HDZ), miután bírálta utódját, Jadranka Kosort. Sanader októberben független képviselőként visszatért a parlamentbe. Sanader 2003-tól 2007-ig működő kormányának védelmi miniszterét, Berislav Roncevicet hétfőn egy bíróság 5 év börtönre ítélte egy vesztegetési ügyben. Azóta, hogy Ivo Sanader lemondott a miniszterelnöki tisztségéről a horvát hatóságok tucatnyi állami tisztségviselőt és bankmenedzsert vettek őrizetbe korrupciós vádak miatt, az esetek többségében azonban még nem hirdettek ítéletet."”
 • 119. achilleus 2010. december 12. 10:42
  „Nagyon ciki, de 2014-ben Orbán igen nagy biztonsággal meg fogja nyerni a választásokat. (Ha egyedül nem, akkor a Jobbikkal biztosan.) Érzitek ezt ti, kedves szociafanok, ezért megy ez a sokszor egymásnak is ellentmondó hisztérikus, indulatos össze-vissza vagdalkozás. Még azt sem veszitek észre, ha belebuktok a hazudozásba, például már lassan2 és fél hónap telt el az országosan fölényesen megnyert önkormányzati választások óta, de valahogy nem látom az általatok vizionált (és ezzel telefröcsögő), a 2006-os szeptemberieket megszégyenítő megszorításokat. Az a rohadt gázár is utoljára Bajnai alatt emelkedett, tényleg szörnyű lenne szembesülni a korábbi víziókkal, na de ez a veszély egy szociszimpatizánst nem fenyeget.”
 • 118. utazó81 2010. december 12. 07:52
  „Köszi zombor”
 • 117. zombor 2010. december 12. 07:29
  „utaz81!
  mondassz valamit,...-hogy ez eddig nem jutott eszembe?!
  Okos felvetés, függetleneket és szakértőket a p.kusok helyett és tényleg elég akár 100 is !
  leváltani már úgy is tudunk...-igaz az is megint sokba kerülne nekünk-...de hát aki hülye....:(”
 • 116. rozator 2010. december 12. 06:51
  „Gyurcsány azt mondta: hazudtunk reggel, délben meg este! Ez az igazmondó farok meg hazudik éjjel-nappal!(pl: a nyugdíjpénztárakból eltünt 500 milliárd! Erre: adózni kell a nyereség után! Erre: nem kell adózni a nyereség után! Veszteséges a magánpénztár! Erre a PSZÁF Orbán által kinevezett elnöke: 240 milliárd a haszon!) Szerintem: ha van egy szerződésem ami alapján havi X összeget befizetek és a qrmány ezt elveszi, azt a világ demokratikus felén LOPÁSNAK hívják! Tehát: nem csak hazudik, lop is! Dik mán! Csak nem svéd?”
 • 115. utazó81 2010. december 12. 06:34
  „Próbálja a nyugdíjasokat kábítani,mert tisztában van vele Ő és bandája ebben az Országban többet nem rúg labdába.A nyugdíjasok idősek,de nem hülyék.Mehetnek a süllyesztőbe a szocik után.Mondja meg nekem valaki,kellenek nekünk pártok? 100 szakértőt a parlamentbe és nincs pártfinanszírozás.Igaz Én nem értek a politikához, nem tudom ez így működne e.Ja és függetleneket,mert bízom benne van ebben az pici megnyomorított Országban 100 független szakember.”
 • 114. qrumpli 2010. december 12. 05:01
  „Orbán király bekaphatya!
  Hülye bunkó dumagép!
  Az a lényeg hogy az ő bandálya családja szaporodjon a vén hülyék megdögölhetnek!”
 • 113. Lehiggadt 2010. december 12. 03:44
  „"112. Istus 2010.12.12. 03:27"
  .
  T. Istus!
  Nem tüntették el, hanem "vigyáznak rá", mint a nyugdíjakra...
  Anyag nem vész el, csak átalakul...
  Pénz nem vész el, csak ga(RÁ)zdát cserél...”
 • 112. Istus 2010. december 12. 03:27
  „Na megint a király szava !!!!!!!!!!
  furcsa de nyugdijemelésre nincs pénz de erre az irományra van 170 millió forint.legalább puha papirból készüljön,hogy más "nemesebb " célra is felhasználható legyen.
  Nade mit várjunk tőlük a vörösiszap károsultjainak összegyüjtött pénzt is eltüntették.”
 • 111. Lehiggadt 2010. december 12. 02:48
  „Boccs, ezt nem ide akartam leírni!...”
 • 110. Lehiggadt 2010. december 12. 02:46
  „Nem baj, ha nem lesz ELI, mert M.o. megmarad az EZO-TV-adások színvonalán, mert az az igazi tudomány! A lézer az nem? Tragédia:(:(”
 • 109. Nórikám 2010. december 12. 00:34
  „Szóval levonhatjuk a következtetést, nem jó a nyugdijasnak,nem jó a fiataloknak, a középkorúaknak még szarabb, kinek jó ebben az országban? Na kinek? a politikusoknak és a csókosaiknak! A sarkán sebezhető véleményét tudom, ne irjon választ!”
 • 108. TomborBözse 2010. december 11. 22:55
  „Kazikázmér 92-re.
  A Bolgárokat mi már régen megelőztük, jelenleg is szigorúbb szabályok vannak nálunk. Talán előbb egy kicsit tanulmányozni kellett volna a magyar nyugdíjtörvényt.
  És akkor még arról nem is beszéltünk, hány év ledolgozott idő kell a teljes összegű nyugdíjhoz!! Mi meg "nagylelkűen" a 40 évről (nők) mint hű de nagy "ajándékról" még nem is tudtunk dönteni. Legalább is tv. nincs még róla.
  Nálunk ez a helyzet most:
  Születési idő Öregségi nyugdíjkorhatár Öregségi nyugdíjra jogosultság elérése
  1952. január 1-e előtt 62 év 2014. január 1-e előtt
  1952. január 1. - július 1. között 62 év és 183 nap 2014. július 3. - december 31. között
  1952. július 2. - december 31. között 62 év és 183 nap 2015. január 1. - július 2. között
  1953. január 1. - december 31. között 63 év 2016. január 1. - december 31. között
  1954. január 1. - július 1. között 63 év és 183 nap 2017. július 3. - december 31. között
  1954. július 2. - december 31. között 63 év és 183 nap 2018. január 1. - július 2. között
  1955. január 1. - december 31. között 64 év 2019. január 1. - december 31. között
  1956. január 1. - július 1. között ** 64 év és 183 nap 2020. július 2. - december 31. között
  1956. július 2. - december 31. között 64 év és 183 nap 2021. január 1. - július 2. között
  1956. december 31-e után 65 év 2021. december 31-e után”
 • 107. info 2010. december 11. 22:26
  „2. hozzászólás bespin 2010.12.11. 18:38 -
  lehet, hogy rögtön be is spinilnél ha meglátnád némelyiket közlekedni”
 • 106. info 2010. december 11. 22:22
  „Pedig tudnék mit mondani, lehet, hogy sejtik , azért nem kaptam levelet.”
 • 105. Lehiggadt 2010. december 11. 22:01
  „"104. info 2010.12.11. 21:57 "
  .
  Nem kaptááál? be-be-beee...
  Én meg kaptaaaam! Pedig nem is vagyok nyÖgdíjaaaas!
  Vagyis összetévesztettek az informatikusaik két nyilvántartást! Csak azt nem tudom, hogy melyik "mágnesszalagjukon" vagyok rajta?...”
124 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ORFK: 174 baleset pénteken, 3 órás torlódás Záhonynál

A röszkei határátkelőhelyen várhatóan egyórás várakozásra kell majd számítani vasárnap a belépő oldalon. Tovább olvasom