Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

LMP: ez a toporgás költségvetése

Budapest - Az LMP szerint a tervezett büdzsé fenntarthatatlan és igazságtalan, ez a "toporgás költségvetése" - jelentette ki a párt három politikusa, Scheiring Gábor, Jávor Benedek és Kaufer Virág, közös, parlamenti sajtótájékoztatójukon.
Scheiring Gábor úgy fogalmazott, egyértelműnek tartják a kormány üzenetét: "munkahelyteremtés helyett leépítés, felelős gazdálkodás helyett újabb költségvetési lyukak, tiszta beszéd helyett újabb trükkök százai."

Hozzátette, hogy leépítik a humán szférát, az oktatást, az egészségügyet, a szociális ellátásokat és a környezetvédelmet, miközben az adóreform "alulról vesz el és fentre oszt". Közölte: ezzel szemben az LMP saját, korábban bemutatott javaslataiban világosan fogalmaz.

A képviselő közölte, hogy a Költségvetési Tanács világosan fogalmazott, mert a következő évre maximum 15 ezer új munkahely megteremtését lehet várni.

Hozzátette, hogy munkahelyek hiányában megmaradnak azok a lyukak, amelyeket a kormány "a saját igazságtalan adóreformjával a költségvetésen ver". Szavai szerint ezeknek a lyukaknak a betömködésére trükkök százaihoz folyamodnak. Példaként említette, hogy egy bizottsági módosító javaslat "mélyére rejtettek el egy félszázalékos járuléknövelést". Trükknek nevezte a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonását illetve azt, hogy "eltűnt" a költségvetés általános tartaléka.

Leszögezte, hogy a jövő évtől bruttó 250 ezer forintos kereset alatt mindenki rosszul fog járni, ha nincs legalább két gyermeke.

Jávor Benedek arról beszélt, hogy büdzsé mind a bevételi, mind a kiadási oldalon élesen szembemegy a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjaival.

Szavai szerint semmilyen módon nem jelenik meg az ökológiai jellegű adóreform. Megjegyezte, hogy a kiadási oldalon körülbelül tízmilliárd forintot vonnak ki a környezetvédelmi szektorból, ahol gyakorlatilag valamennyi intézmény támogatását csökkentik.

Kaufer Virág kijelentette, hogy a "forradalmi retorika helyét átvette a válságra való hivatkozás". Feltette a kérdést, lehet-e akkor a válságra hivatkozni, amikor az emberekre költött pénzekről van szó. Úgy fogalmazott, hogy költségvetési alternatívájuk szinte nullszaldósan indítana el egy olyan társadalmi változást, amelynek végén létrejöhetne egy, a skandinávhoz hasonló szociálpolitikai modell.

Megjegyezte, hogy a jövő évi büdzsében az oktatásra és az egészségügyre reálértéken kevesebb pénz jut jövőre, mint idén.

Olvasóink írták

 • 4. Ferrer 2010. november 15. 23:00
  „Mellesleg kedves szilléri
  Mitől lesz egy személy vagy szervezet zsidó? Ha az ilyen radikálisok ....., mint te szerint akármi lehet zsidó, ami nem az árpádsávos eszmét szolgálja, akkor ezek szerint én is az vagyok? Egyébként vigyázzál, mert a te felmenőid között is lehetnek zsidók. <moderálva...>”
 • 3. Ferrer 2010. november 15. 22:56
  „2. hozzászólás szilléri
  "A Jobbik háromszor erősebb !"

  Én erre nem lennék azért annyira büszke....
  Éljenek a zöldek!”
 • 2. szilléri 2010. november 15. 21:11
  „1 %-os zsidó párt !

  A Jobbik háromszor erősebb ! Kedves moszad távirati iroda !”
 • 1. dodó 2010. november 15. 20:47
  „Nekem úgy tűnik, mintha a súlyuknál többet nyilatkozgatnának, és főképp mintha a média a súlyuknál jóval többször szerepeltetné őket. Nem tudom, akkor is így lenne-e, ha mondjuk Szabó, Kovács, Kiss, Nagy,Takács stb nevűekből állna a pártjuk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kaptak zöld utat az MSZP népszavazási kezdeményezései

Budapest - Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP… Tovább olvasom